Tenisz

Leglassabb borításról a leggyorsabbra - elkezdődik a füves pályás szezon

A héten elrajtolt a füves pályás szezon, ennek apropóján górcső alá vettük, hogy kikre lesz érdemes odafigyelni az elkövetkezendő bő egy hónapban.

Vasárnap a Roland Garros befejeztével véget ért a salakszezon, pihenőre azonban nincs idő, hétfőn ugyanis elrajtoltak a füves pályás tornák, vagyis megkezdődött a felkészülés az év harmadik Grand Slam-tornájára, Wimbledonra. 

Az idei füves pályás szezon a korábbi évekhez képest kicsit hosszabb lesz, a megszokott tornák mellé ugyanis becsatlakozott Stuttgart is, így a zöld gyep szerelmesei egyel több helyszínen mérhetik össze tudásukat. 

Füves pályás tornák:
Helyszín Kategória Időpont
s-Hertongenbosch ATP 250 Június 8.
Stuttgart ATP 250 Június 8.
Halle ATP 500 Június 15.
London ATP 500 Június 15.
Nottingham ATP 250 Június 21.
Wimbledon Grand Slam Június 29.
Newport ATP 250 Július 13.

Ahogyan azt már megszokhattuk, hiába csak 250 vagy 500-as besorolásúak a füves felkészülési tornák, mégis tiszteletüket teszik ezeken a tornákon a legnagyobb sztárok, hiszen szükségük van a tétmeccsekre Wimbledon előtt.

Stuttgartban például láthatjuk majd Rafael Nadalt is, aki a torna kétszeres bajnoka, igaz, akkor még salakon játszottak a német helyszínen. Rafa egyébként finoman szólva sem szokta túl komolyan venni ezeket a viadalokat, tavaly is felhívtuk a figyelmet rá, hogy érdemes ellene fogadni, idén viszont nem biztos, hogy ez lesz a kifizetődő taktika. A gyenge salakszezonja miatt ugyanis szüksége lenne egy önbizalom növelő tornagyőzelemre.

A hétszeres wimbledoni bajnok Roger Federer hagyományosan Halléban próbálja kihegyezni a formáját, ahol hét alkalommal is a legjobbnak bizonyult már, idén is címvédőként vág majd neki a viadalnak. 

A friss Roland Garros-bajnok Stan Wawrinka és a szintén pazar salakszezont produkáló Andy Murray Queen's Clubban mutatkozik majd be, míg a világelső Novak Djokovics hagyományosan kihagyja az összes füves felkészítő tornát, csupán bemutató meccseken láthatjuk majd.

Kyrgios már egy éve Wimbledonban is megcsillogtatta tudását Nadal kiütésével. - Fotó: AFP

A topjátékosok mellett természetesen érdemes lesz odafigyelni a borítás specialistáira is. A brit játékosok mellett az ausztrálok nagy szerelmesei még a zöld gyepnek. Az egykori wimbledoni győztes Lleyton Hewitt már túl van karrierje csúcsán, ám Nick Kyrgios, Bernard Tomic és Thanasi Kokkinakis személyében megvan a minőségi utánpótlás, tőlük már idén is sok várható, ne lepődjünk meg, ha Londonban kimagaslóan szerepelnek majd. A briteknek Murrayn kívül nem igazán van ütőképes játékosuk, talán a 21 éves Kyle Edmund az, aki okozhat egy-egy meglepetést.

A leggyorsabb borításról révén szó a nagy adogatók, illetve szerva-röpte specialisták is jó eredményekre lehetnek képesek. Előbbi kategóriába tartozik John Isner, Sam Querrey és Jack Sock, míg utóbbiba a francia Nicolas Mahut, illetve a német Dustin Brown. Különösen kíváncsiak leszünk Sockra, aki az elmúlt egy évben az egyik legtöbbet fejlődött játékos, a tenisze pedig tökéletes fűre. 

Tenisz-tippjeinkért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!