Kerékpár

Bombaerős hosszútávú tipp az év első háromhetes versenyére

megosztom

Szombattól Olaszországra figyel a világ, elrajtol ugyanis a szezon első háromhetes országúti kerékpárversenye, a 98. Giro d'Italia.

Alberto Contador (balra) és Richie Porte (jobbra) csatáját hozhatja az idei verseny.

A 21 etap alatt 3481 kilométer vár a karavánra és összesen 43000 méter szintkülönbséget kell legyűrniük. 

Május 9-én, szombaton a meseszép Ligur-tenger mentén, Sanremo és San Lorenzo al Mare közötti 17,6 kilométeres csapatidőfutammal veszi kezdetét a háromhetes megmérettetés. Kategorizált emelkedők már a verseny elején, a harmadik szakaszon is lesznek, míg az első hegyi befutóra az ötödik napon kerül sor, ekkor az Abetone 1386 méteres emelkedőjét mássza meg a mezőny - ezt a szakaszt egyébként Gino Bartali emlékének szentelik. A folytatásban Castiglione della Pescaia-ban és Fiuggiban a sprintereké lesz a főszerep, majd a pihenőnap előtti utolsó két etapon ismét az összetett menők villoghatnak, ugyanis két hegyi befutó is lesz. Kifejezetten nehéz lesz az első hét, de természetesen a java csak ezt követően jön. 

A második héten lesz terítéken a rekordhosszúságú - 59,2 km - egyenkénti időfutam és a királyetap is. Utóbbinál a téli sportok szerelmesei számára jól ismert hegyen, Madonna Di Campiglion lesz a befutó, amely csupán másodjára szerepel a Giro d'Italia útvonalában. Elsőként 1999-ben járt erre a mezőny, akkor a Kalóz, vagyis Marco Pantani tudott ezen az emelkedőn nyerni, itt aratta utolsó szakaszgyőzelmét az olasz körön. A kemény etapok mellett lesz négy könnyebb is a második héten, ezek közül a Forlì és Imola közöttit emelnénk ki, amikor is a Ferrari versenypályáján lesz a befutó. 

Az utolsó héten a nagy hegyeké lesz a főszerep. Lesz befutó az Aprica, a Cervinia és a Sestriere emelkedőjén is, utóbbit szintén jól ismerhetjük a téli sportokból. Az idei kiírásban a Cima Coppi, vagyis a verseny legmagasabb pontja a Colle delle Finestre tetején lesz, amely 2178 méteren található. Az utolsó szakaszra május 31-én kerül sor, a befutó Milánó városában lesz. 

Giro d’Italia 2015 - Összetett
Hatharom-tipp: Richie Porte dobogón végez
bet365 @ 1.72
Eddig éri meg: 1.50
Tipperősség: 7/10

Az útvonalbejáró után térjünk rá a főszereplőkre. A bukmékereknél az az Alberto Contador a favorit (bet365 @ 1.83), aki nem csak a Giro, hanem a július 4-én rajtoló Tour de France megnyerését is célul tűzte ki az idei szezonban, vagyis meg akarja csinálni azt a duplát, ami legutóbb 1998-ban Pantaninak sikerült. Négy éve tett már erre kísérletet a spanyol kerekes, akkor az olasz körön nem talált legyőzőre, Franciaországban viszont nem tudta a legjobbját hozni. Borzasztó nehéz ennyire rövid időn belül két csúcsformát időzíteni. Contador a tavasszal nem is terhelte túl magát, legalábbis ami a verseny kilométereket illeti. Három körversenyen állt rajthoz, ezek egyikét sem tudta megnyerni, ugyanakkor látszódott, hogy jó úton halad a felkészülésben. Áprilisban nem versenyzett, inkább magaslaton, Tenerifén töltött el néhány hetet, ahol távol a médiától és a szurkolóktól készülhetett. Bombaerős csapat lesz mellette, a segítői között találjuk a kétszeres bajnok Ivan Bassót, a több háromhetesen top 10-ben végző Roman Kreuzigert és a hű fegyverhordozóját, Michael Rogerst is. Egyértelmű, hogy Contador lesz az, akit le kell győznie annak, aki meg akarja kaparintani a Maglia Rosa-t. 

Porte első háromhetes győzelmére készül.A spanyol legfőbb kihívója az ausztrál Richie Porte lesz, akivel a szezon elején, mint végső győztes nem kalkuláltunk, viszont a szenzációs tavasza után ő is bejelentkezett a rózsaszín trikóért. A Sky klasszisa élete szezonját futja, megnyerte ugyanis a Giro felvezető versenyét, a Giro del Trentinót, illetve előtte a Katalán körön és a Párizs-Nizzán sem talált legyőzőre. Ezúttal sem sérülés, sem betegség nem hátráltatta, és a csapatától is megkapta a maximális bizalmat. Ő sem panaszkodhat a segítőire, ott lesz mellette a tavalyi Tour-hetedik Leopold König, a kétszeres Giro top 10-es Mikel Nieve és a borzasztó szívós Vasil Kiryienka. Amit Porte ellen fel lehet hozni, hogy a 2010-es hetedik helye óta egyik háromhetesen sem tudott jól szerepelni, igaz, legtöbbször csak segítőként számítottak rá. Az idei szezonban viszont egyértelmű fejlődést mutatott, fejben és fizikálisan is erősebb lett. Ilyen formában és önbizalommal még egyetlen Grand Tour-versenynek sem vágott neki. 

Porte ellenfele a győzelmet, illetve a dobogót illetően Contador mellett a kolumbiai Rigoberto Uran és az olasz Fabio Aru lesz. Előbbi tavaly és tavalyelőtt is a második helyet szerezte meg, idén pedig nem kérdés, hogy a dobogó legfelső fokán szeretne integetni Milánóban. A formaidőzítése az elmúlt két szezonban kiválóan sikerült, hiszen mindkétszer gyenge tavaszt produkált, de az olasz körön topformában tekert. Most sokkal biztatóbb eredményeket hozott, így egyértelműen számolni kell vele is, pláne, hogy lesz egy hosszú időfutam, amiben ő kiváló. Egyedül a csapata nem túl acélos, közel sincsenek olyan jó hegyi segítői, mint a két legnagyobb riválisának. 

A mindössze 24 éves Aru az egyik sötét ló, hiszen a tavalyi harmadik helyével megmutatta, hogy megvan benne a potenciál, hogy ő legyen az új olasz bajnoka a Girónak, ám az idei felkészülése finoman szólva sem sikerült a legjobban. Nem tervezett sok versenyt, de még ezek mindegyikén sem tudott rajthoz állni, legutóbb ugyanis egy betegség döntötte le a lábáról. A csapata körüli huzavona sem tett jót a felkészülésének. Mindenesetre azért számolni kell vele is, hiszen például a Katalán körön nem ment rosszul. 

Az outsiderek közül Ilnur Zakarinra hívnánk fel a figyelmet, aki a Baszk körön elért kilencedik helyével ismertette meg a nevét. Az orosz bringás a Romandiai körön jelezte, hogy ez nem csak egy kifutott eredmény volt tőle, Svájcban ugyanis többek között Chris Froome-ot és Nairo Quintanát is maga mögé utasította és óriási meglepetésre megnyerte a versenyt. Először indul majd háromhetesen, nagy kérdés, hogy bírja-e majd végig a 21 szakaszt, ha igen, akár komolyan is boríthatja a papírformát. 

Michael Matthews, ha rövid időre is, de ismét megszerezheti a Maglia Rosa-t.

A sok kemény hegyi etap miatt a sprinterek mezőnye kissé hiányos. Várhatóan a klasszikus mezőnyhajráknál a német André Greipel és az olasz Elia Viviani csatáit láthatjuk majd. Nagyobb izgalmakat tartogatnak viszont az úgynevezett közepes hegyi befutós szakaszok, ahol a robbanékony, rövidebb emelkedőket kedvelő kerekesek csatázhatnak. Ilyen például a belga Philippe Gilbert, az ausztrál Michael Matthews, az olasz Diego Ulissi vagy éppen a szlovén Luca Mezgec

Kerékpár-tippekért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!
megosztom