Tenisz

Közeleg a Roland Garros, szerkesztőink ismét kifaggaták egymást

Túl vagyunk a salakszezon első két fontosabb tornáján, így oldalunk két tenisz fanatikusa, Cesc18 és Javi Moreno ismét billentyűzetet ragadt, és kérdésekkel bombázta egymást.

Cesc18: A világelső Novak Djokovics Monte-Carlóban ott folytatta, ahol a keménypályás derbiken abbahagyta, vagyis újfent nem találtak rajta fogást. Szerinted lehet ezt a félelmetesen magas színvonalat tartani? Mit vársz tőle a salakszezon hátralévő részében?

Javi Moreno: Őszintén szólva én már kicsit unom a Djokovics-féle sztárolást, sokszor azt érzi az ember, hogy van ő, aki mindig a sarki lángosossal játszik. A szerb most az alfahím, ez vitathatatlan. Amíg nem nyer Garrost, addig viszont nálam nem lesz egy polcon Federerrel és Nadallal semmilyen tekintetben sem, mást ne mondjak, még mindig mindkettőjük ellen negatív a mérlege. A konkrét kérdésre visszatérve: mindegyik tornának ő az esélyese, s úgy gondolom, behúzhatja akár mindet. A helyében én mindent feltennék Párizsra, mert ha a többi meglesz, ám Franciaországban nem jár sikerrel, akkor az véleményem szerint neki óriási csalódás. Két éve már nagyon közel járt a sikerhez, konkrétan egy amatőr hibán múlt a dolog, egy nagyon fontos pontnál beleesett a hálóba a Nadal elleni elődöntőben.

 

Javi MorenoA tavalyi Roland Garros szenzációja Gulbis elődöntője volt, Federer és Berdych is fejet hajtott előtte. Most mit vársz a lettől a következő hetekben? Ha a formáját nézem, talán még én is megverném.

Cesc18: Sokak karrierje egy jó Grand Slam-szereplés után megindul felfelé, hát Gulbis nagyon nem tartozik ezen játékosok közé. A lett fenegyerek mélyrepülése a tavaly Párizsban elért elődöntője óta tart. Volt sérülése a US Open környékén, de nem emiatt játszik ennyire gyengén. Egyszerűen fejben totál szétesett, és képtelen összerakni a játékát, de látva egy-egy meccsét, nem úgy tűnik, mintha ez nagyon megviselné. Madridban és Rómában sokat szerintem még ne várjunk tőle, talán a Garroson motiváltabb lesz, jobban odafigyel majd, de ha jó salakos ellenfelet kap az első körben, akkor inkább veretni érdemes. Ami biztos, hogy a pénz nem motiválja, tavaly is rögtön eljátszotta egy lett kaszinóban a teljes Garros-nyereményét...

Cesc18: A hercegségben kevés hajmeresztő meglepetésnek lehettünk szemtanúi, egyedül a francia gumiember, Gael Monfils borította a papírformát Roger Federer kiütésével. Mit gondolsz róla, képes lehet Párizsban hasonló bravúrt bemutatni, mint tavaly Marin Cilic a US Openen? 

Javi Moreno: Nem hiszem, régóta nem hiszek Monfilsban. Kérdés, mi számít hasonló bravúrnak - egy negyeddöntő már az lenne például? Ha jól tudom, egyszer elődöntőzött a párizsi salakon, amúgy legtöbbször a negyed-, vagy inkább a nyolcaddöntő volt a végállomás. Hiába lesz lassan 30 éves, Monfils szerintem továbbra is képtelen lesz elviselni a rá nehezedő nyomást, az eredménykényszert - az biztos, a meccsein nem fogunk unatkozni, csak sajnos még mindig képes feláldozni a célravezető befejezést egy-egy bravúrpontért, bohóckodásért. Könnyen kaphat jó sorsolást, a negyedik fordulót megszavazom neki, GS-körülmények között viszont már nem fogja tudni mondjuk Federert megverni.

 

Javi MorenoLehet, hogy kicsit meredek a kérdés, de elképzelhetőnek tartod, hogy a 2015-ös esztendő hozza el Nadal karrierjének végét? Nem arra gondolok, hogy visszavonul, de ha mondjuk nem tud nyerni Madridban, és elbukik a Garroson, akkor az okozhat egy törést a karrierjében. Vagy butaság ennyire túlmisztifikálni néhány gyengébb hónapot?

Cesc18: Elég mélyen van már most is, nem gondolom, hogyha elbukik Párizsban, akkor még mélyebbre kerül. 2013 után Federert is mindenki temette, erre tavaly varázslatos évet produkált, és még a világelsőségért is harcolt. Simán lehet egy ilyen fordulat Nadalnál is. Ahogyan több cikkben megénekeltem már, jelenleg fejben nincs a topon, és azokat a szoros derbiket, amiket meg szokott nyerni, azokat most nem tudja, és ez az önbizalmának nagyon nem tesz jót. Sokkal rosszabb lenne, ha egy makacs sérülés miatt nem tudná a legjobbját hozni, hiszen az már tényleg veszélyeztetné a karrierjét. Persze, folyamatosan vannak kisebb nagyobb problémái, de a jelenlegi gyenge formáját nem foghatja a tavalyi sérüléseire, hiszen két éve minden idők egyik legzseniálisabb visszatérését mutatta be. Furán hangozhat, de szerintem akár még jót is tenne neki, ha most nem húzná be a Garrost. Akkor ugyanis például Wimbledonban valahol a Djokovics, Federer, Murray, Raonic, Dimitrov ötös után említjük majd meg a nevét, és egy ilyen kaliberű teniszezőnél mindig plusz motiváció az, ha nem számolnak vele, leírják. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Wimbledont nyer idén, de lehet, sokkal biztatóbb játékot látunk majd tőle Londonban...

 

Cesc18: A lányoknál jövő héttől Madridban indul be a nagyüzem, szerinted lesz olyan, aki dominálni fogja a tornákat - gondolok itt Serena Williamsre -, vagy megoszlanak majd a sikerek a nagyágyúk között, esetleg új csillagok tűnnek fel?

Javi Moreno: Igen, meggyőződésem, hogy többen átesnek most az igazi tűzkeresztségen. Biztos vagyok benne, idén Simona Halep be fog húzni egy Slamet - mindegyik borításon megvan ehhez a játéka, bármelyiket megkaparinthatja. Muguruzában is sokat látok, a Garroson várom tőle a legtöbbet. Feltűnő Radwanska és Sarapova gyengélkedése, szerintem most nekik nem lesz közük az igazi végjátékokhoz; várnék valami emlékezeteset a Pliskova-Safarova kettőstől, s Wozniacki is megragadhatja az utolsó esélyét, ha a zavarosban jól tud halászni. Serena persze megkerülhetetlen tényező, ha a fizikuma rendben lesz, jajj a többieknek, de azt mondom, szépen eloszlanak majd a tornagyőzelmek.

 

Javi MorenoNem szorosan sportszakmai kérdés, de a nagy versenyek előtt érdekes lehet: szerinted alapvetően pozitív vagy negatív hatással van egy-egy női és férfi éljátékos teljesítményére az, ha a magánéletben egy párt alkot? Könnyebb így élni, hogy sok esetben egy helyen versenyeznek, vagy a közös romantikázás inkább az edzés rovására megy? A legfrissebb hírek szerint Wawrinka és Vekic egy párt alkot, nagyon kíváncsi leszek arra, hogy ez mit hoz ki a svájciból. Aztán ott volt Dimitrov és Sarapova, vagy most Fognini és Pennetta. Náluk úgy láttam, a szerelem mintha egy kicsit a tenisz rovására ment volna.

Cesc18: Jó kérdés. Az a baj, hogy sokszor nem tudjuk mi áll a vereség hátterében. Lehet éppen azért játszott pocsékul, mert előző este összeveszett az illető a szerelmével, csak hát mi erről nem tudunk. Wawrinka esetében egyébként a gyengébb tenisz simán betudható lehet annak, hogy tíz év után szakított párjával, pontosabban elválik tőle. Pici nyilatkozatháború is volt közöttük, egyik ezt, a másik azt állította. Ez a hacacáré biztosan nem tett jót a svájcinak, Vekic viszont jó választás volt a részéről...:)