NHL

Kezdődik a rájátszás - elemeztük az esélyeket

megosztom

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdetét veszi az NHL 2014/15-ös szezonjának rájátszása. Szakértői segítséggel elemeztük az esélyeket.

Véget ért az NHL alapszakasza, kialakult a legjobb 16 csapat mezőnye. Csütörtök este már bele is vágunk legjavába, segítségünkre pedig a hatharom.com egyik törzsolvasója, Henrik_L volt, aki kifejtette véleményét a nyolc párharcról, valamint elárulta azt is, hogy melyik csapatot várja a Stanley Kupa idei győztesének.

Tekintettel arra, hogy lehetetlen megjósolni az ágrajzok alakulását, nem is mennék bele nagyobb jóslatokba, csak egyenként véleményezem a jelenlegi párharcokat, majd ha kialakul az újabb kör akkor azt is szemügyre veszem, az első szakasz tapasztalatait felhasználva.

New York Rangers-Pittsburgh Penguins

Nem véletlen kezdem ezzel a párharccal, én itt egyáltalán nem várok meglepetést, nagyon sima, maximum öt meccses Rangers-továbbjutást várok. Pittsburghben elfogytak a védők, az öt legerősebb védőjükből Letang és Maata nem fog a rájátszásban játszani, Ehrhoff pedig jelenleg is kérdéses. Nincs minőségi védelem, illetve támadók terén sem elég mély a keret jelenleg. Amire támaszkodhatnak az Crosby és Malkin klasszisa, illetve Fleury magabiztos idei teljesítménye a kapuban. Ez azonban kevés lesz, nálam a Rangers az idei Stanley kupa legnagyobb esélyese. Minden poszton erősek, még a 4. soruk is képes fejfájást okozni bármelyik csapatnak, s Yandle leigazolásával gyakorlatilag a puzzle utolsó darabja is be lett illesztve, mivel egyedül egy offenzív, sok pontot gyűjtő védő volt a hiánycikk, de már erre is van klasszis emberük. Lundqvist hagyományosan erős teljesítményt szokott hozni a rájátszásban, szóval annak ellenére, hogy nemrég tért vissza, nem hinném hogy lesz vele probléma, egyébként is magabiztosan és jó formában játszott az utolsó pár meccsen. Sima Rangers-továbbjutást várok, a Pittsburghnek idén az lesz a legnagyobb feladata a rájátszásban, hogy ne kapjanak egy mindig vércikinek számító söprést.

Montreal Canadiens-Ottawa Senators

Max Pacioretty személyében a Montreal legfontosabb támadója sérült meg közvetlenül a párharc előtt, az első meccsen meglepő lenne, ha tudna játszani, reálisabb az, hogy a második, harmadik meccsnél tér vissza. A kulcskérdés az lesz, hogy az Ottawa ki tudja-e használni az első mérkőzésen Pacioretty hiányát idegeiben, ha azt megteszik, akkor bizony nehéz helyzetbe fog kerülni a Montreal. Érdekes lesz azt is nézni, hogy Hammond át tudja-e menteni a rájátszásra is a zseniális formáját. Szükséges, de nem elégséges feltételnek tartom ezt, hiszen Price valószínűleg a Canadiensnél most sem fog csalódást okozni, hozni fogja a klasszisát. Muszáj megemlítenem Mark Stone játékát, oroszlánrészt vállalt az Ottawa hajrájában, nálam toronymagasan az év újonca a fiatal támadó. Kíváncsian várom, hogy kitart-e a lendülete a rájátszásra is. Amit erre a párharcra érzek az az, hogy hét meccses lesz és meglepetés Ottawa továbbjutást várok.

Tampa Bay Lightning-Detroit Red Wings

Beláthatatlan párharc, a Detroit rendelkezik több rutinnal ami a rájátszást illeti, azonban a kapuskérdés érdekes lehet náluk. Howard a sérülése óta nem az igazi, éppen ezért – szerintem nagyon helyesen – Mrazek a várható kapus. A fiatal cseh nem rendelkezik tapasztalattal a rájátszásban, azonban meglepő módon a Tampa kapusa Bishop sem, mivel pont sérült volt tavaly ilyenkor. A kérdés az, hogy a sok sérült védőt tudja-e pótolni a Tampa Bay, hiszen Garrison, Coburn, Sustr sérüléssel bajlódik, ebből Garrison biztosan nem lesz az első meccsen, Coburn az akinek jó ütemben halad a gyógyulása, még az is lehet, hogy játszani fog rögtön. Itt a Tampa felé hajlok, de kellemetlen ellenfél a Detroit, rengeteg rutinos játékosa van akik képesek lehetnek meglepetést okozni. Ettől függetlenül Stamkosékat várom mint továbbjutó.

Washington Capitals -New York Islanders

Kiegyensúlyozott párharcra van kilátás, árulkodó hogy egymás ellen rendre egy-egy gól szokott dönteni és általában a hazai jégen játszó csapat javára ha az idei eredményeket nézzük. Én a fővárosiak felé hajlok, mert abban a legjobbak a ligában, amiben az Islanders a leggyengébb a rájátszást elérő csapatok közül. Ez pedig az emberelőnyös játék, Ovecskinnel a fedélzeten a Capitals egy kimagasló, 25.3%-os hatékonyságot tud felmutatni ami nagyon erős mutatónak számít a jégkorongban. A probléma pedig most jön, az Isles az emberhátrányos helyzetekben egy nagyon szerény, 78%-os mutatóval rendelkezik. Az ilyen különbségek könnyen el tudják a szoros párharcok kimenetelét. Mentségükre legyen mondva, nem szoktak sok felesleges emberhátrányt összeszedni, de törvényszerű, hogy elő fognak fordulni ezek a szituációk, s én jelenleg nem látom azt, hogy ki tudná az alapszakaszban 53 gólt szerző Ovecskint megállítani. Emellett kapusposzton érzem a különbséget, Halak zseniális formában kezdte a szezont, év végére azonban beleszürkült a mezőnybe, egyáltalán nem húzóember már a formáját nézve. Kellemetlen pillanatok elé fog nézni az Isles ha nem tudja visszanyerni az idény elején mutatott formáját mert a washingtoni kapuban Holtby nem mutatja a gyengeség jelét, pihentetés nélkül hozta egész szezonban a stabilan top kapus teljesítményét. Itt egy szoros, végig kiélezett hét meccses párharcot várok, kicsit a Washington felé húzva.

A    oddsai a továbbjutó csapatokra (Kelet)
Ottawa Senators: 2.33 Montreal Canadiens: 1.67
New York Islanders: 2.12 Washington Capitals: 1.79
Pittsburgh Penguins: 2.76 New York Rangers: 1.50
Detroit Red Wings: 2.67 Tampa Bay Lightning: 1.53

Anaheim Ducks-Winnipeg Jets

Nincs hálás feladata az Anaheimnek. Ők a favoritok, nem is tudom ezt vitatni, viszont kapusposzton Andersen a visszatérése óta nem túl magabiztos, Gibson pedig érezhetően nem élvezi maximálisan az edző bizalmát, pedig az USA legtehetségesebb fiatal kapusáról van szó. Sokáig eljuthat a Ducks, kiváló keretük van, azonban hálátlan feladatot kaptak, hiszen a Winnipeg a liga toronymagasan legkellemetlenebb csapata. Fizikálisan nagyon erősek, rengeteget ütköznek, rengeteget küzdenek, ellenük csak hullafáradtan lehet lejönni a jégről, annyira nem hagyják élni az ellenfelet. Igazából a továbbjutás mellett a második legnehezebb feladata az lesz az Anaheimnek, hogy megoldják ezt a párharcot komolyabb sérülés nélkül, illetve hogy fizikálisan ne gyötörje meg őket nagyon a Jets. Meglepődnék, ha megússzák sérülés nélkül a felek.

St. Louis Blues-Minnesota Wild

Az egyik legnagyobb kérdőjel ez a párosítás nálam. Minnesota a sötét ló idén, tehát a főcsoportdöntőtől kezdve az első szakaszos kiesésig, mindent kinézek belőlük. Kíváncsian várom, hogy a Blues kit fog főleg alkalmazni a kapuban, ha lehet hinni a híreknek akkor Allen fogja megkapni az első meccset. Minnesotában nem lehet elmenni szó nélkül Dubnyk teljesítménye mellett, az ideigazolása óta szárnyal a Wild, vele lett teljes a csapat. Meglepetés Minnesota felé hajlok, de egyébként lutri, magam sem tudom, hogy mit várjak ettől a párharctól.

Nashville Predators-Chicago Blackhawks

Patrick Kane felépült a rájátszásra, már rögtön az első mérkőzésen bevethető állapotban lesz. Abba a különleges helyzetbe került a Hawks, hogy mivel a rájátszásban nincs fizetési sapka, így a Kane helyére igazolt Vermette és Kane is nyugodtan játszhat a csapatban. Ez az alapszakaszban nem volt lehetséges, ezért kellett Kane-t kitenni a keretből a rájátszásig. Másik cserét is végrehajtottak, Raanta került vissza backup pozícióba, ennek Darling itta meg a levét. Itt szintén a fizetési sapka miatt történt a csere. Láttam már nagyobb akarattal küzdő Chicagót is játszani, de ettől függetlenül még mindig a liga egyik legnagyobb esélyesei ha a keretükre pillantok. Bivalyerősek mindenhol, nem lehet gyenge pontot találni, egyedül Crawfordba tudnék belekötni, ha nagyon akarnék. A Nashville abszolút kiszámíthatatlan, parádés kezdés után esett vissza a teljesítményük, beláthatatlan, hogy melyik arcukat fogják mutatni. Nem tudnék továbbjutóra tippelni, abszolút nincs ötletem.

Vancouver Canucks-Calgary Flames

Éppen lehet keresnivalója a Flamesnek, de ezt egyedül azért gondolom így, mert Miller pont most tért vissza a sérüléséből és borzalmasan védett az utolsó meccsen, így jelenleg okosabb döntésnek tartanám Lackot kezdetni. Amennyiben a svéd kapja meg a bizalmat, Vancouver továbbjutást várok, ha Miller fog védeni akkor bizony lehetnek kellemetlen pillanatai a favorit Canucksnak. Alapjába véve bármennyire is szimpatikus a Calgary, ez így idén kevésnek tűnik a Vancouver ellen. Viszonylag sima, hat meccses Vancouver továbbjutást várok.

A    oddsai a továbbjutó csapatokra (Nyugat)
Chicago Blackhawks: 1.75 Nashville Predators: 2.19
Calgary Flames: 2.22 Vancouver Canucks: 1.73
Minnesota Wild: 2.28 St. Louis Blues: 1.69
Winnipeg Jets: 2.27 Anaheim Ducks: 1.70

Ami a Stanley Kupa végső győztesét illeti, egyértelműen szakértőnk favoritja, a New York Rangers a legesélyesebb, a legnagyobb pénzt pedig a nagy múltú, mindig veszélyes Detroit Red Wings sikerére fizetnének az irodák.

Melyik csapat nyeri a Stanley Kupát?
   
New York Rangers 5.50
St. Louis Blues 9.50
Tampa Bay Lightning 9.50
Chicago Blackhawks 9.50
Anahiem Ducks 10.50
Montreal Canadiens 11.50
Minnesota Wild 13.00
Washington Capitals 14.00
Nashville Predators 15.00
Vancouver Canucks 15.00
Pittsburgh Penguins 18.00
New York Islanders 18.00
Ottawa Senators 18.00
Winnipeg Jets 19.00
Calgary Flames 19.00
Detroit Red Wings 22.00
megosztom