EURO 2016

Sorsdöntő forduló következik a magyarok szempontjából

Ha vasárnap este nyerni tudunk a görögök ellen, végleg kiüthetjük őket a riválisok közül, vereség esetén viszont nagy bajba kerülünk.

Vasárnap este rendezik az F csoport selejtezőinek ötödik fordulóját. A magyar válogatott Görögországot fogadja, Romániára fix három pont vár Feröer-szigetek ellen, az északírek pedig a finneket látják vendégük Belfastban. De mi is lenne nekünk a jó eredmény a többi mérkőzésen, és vajon beérhetjük-e egy ponttal a bukdácsoló hellének ellen?

euro-2016-marcius-28-29

Ne ringassuk magunkat hiú ábrándokba, Románia válogatottja ha nem is sokkal erősebb, mint a miénk, de még a bukaresti remi ellenére sincs reális esélyünk megelőzni őket. Finnországból és Görögországból is elhozták a maximális pontszámot, márpedig ez olyan hat pont, amivel mi csak egy nagyon optimista forgatókönyv esetén számolhatunk. Nem valószínű, hogy Feröer-szigetekkel kicsit is számolnunk kell, ezért kvázi ezen a meccsen nekünk nincs rossz eredmény. Sajnos a románokkal viszonylag hamar, már a 7. fordulóban találkozunk, így arra nem számíthatunk, hogy tét nélkül lépnek pályára az amúgy is óriási presztízzsel bíró találkozón. Így marad az igencsak meredek spekuláció, hogy talán azért lenne jobb a románok bukása, mert akkor még lehet, hogy a 9. fordulóbeli Románia-Finnország meccsnek lenne tétje a hazaiak számára is, és akkor a skandinávoknak esetleg nehezebb dolguk lesz a keleti szomszédoknál. Azonban ez mind csak találgatás, ami ráadásul amúgy is felesleges, mert a románoknak simán hozniuk kell a meccset a szigetlakókkal szemben.

Mind a finnekkel, mind az északírekkel idegenben mérkőzünk még meg a sorozatban, ez a két meccs pedig egyértelműen befolyásolja majd a továbbjutási esélyünket. Nagyon nehéz eldönteni, hogy az északírek mire is képesek, ellenünk jó futballt mutattak be Budapesten és a görögországi sikerük se semmi. Mivel két közvetlen riválisról van szó, a döntetlen kézenfekvő opció lenne, mint számunkra kedvező eredmény.

Keresve sem találhattunk volna pechesebb időpontot a görögök elleni mérkőzésre, mint az ötödik forduló. A hellének hazai pályán vereséget szenvedtek Észak-Írország és Feröer-szigetek ellen is, ezek után pedig menesztették Claudio Ranieri mestert. Ami biztos, vasárnapi ellenfelünk messze nem olyan gyenge együttes, hogy a csoport utolsó helyén szerénykedjen egy döntetlennel. Amiről már nem vagyunk meggyőződve, az az, hogy vajon a görögök Ranierit akarták kiiktatni vagy csak ilyen gyenge periódusuk volt éppen 2014 végén. A mérkőzés nem csak a létfontosságú három pont miatt lesz nagyon érdekes, de egy esetleges görög győzelemmel a hellének visszaszállnának a küzdelembe, míg ha nálunk landolnának a pontok, az minden bizonnyal azt jelentené, hogy az utolsó, tizedik fordulóban Manolászéknak már matematikailag sem lenne esélyük a továbbjutásra. Mivel a mi meccsünk az északír-finn találkozó vége után kezdődik csak el, akár Dárdai Pál taktikáját is meghatározhatja az ottani eredmény. Ha a legjobb forgatókönyv valósul meg Belfastban, és csak két pont talál gazdára, még a remi sem lenne annyira rossz eredmény a görögök ellen, ha viszont nyerni tudnának az északírek, akkor nekünk is bátrabban kéne futballoznunk, nehogy elhúzzanak Laffertyék négy ponttal.

A Magyarország-Görögország mérkőzéssel kapcsolatban szerkesztőink és tippmestereink és kifejtik majd a véleményüket, míg a találkozót vasárnap 20 óra 15 perctől ÉLŐ szöveges tudósításban közvetítjük.

2015-03-29;50
157976