Kerékpár

Contador vagy Nibali, esetleg más lesz a befutó?

megosztom

Szerdán elrajtol az 50. Tirreno-Adriatico olasz egyhetes kerékpárverseny, amelyen idén a tavalyit is felül múlva egészen elképesztően erős mezőny gyűlt össze.

Az előző évekkel ellentétben idén nem csapat, hanem egy 5,7 kilométeres egyéni időfutammal veszi kezdetét a verseny, méghozzá Lido di Camaiore-ban, amely település először látja vendégül a Tirreno-Adriatico mezőnyét. A királyetapra vasárnap kerül majd sor, amikor is négy kategorizált hegyet kell legyűrniük, a végén a Terminillóval, amely 16 km hosszú és átlagban 7,5 százalék meredekségű. Az utolsó napra is marad izgalom, ugyanis akkor kerül sor a hosszabb időfutamra a meseszép San Benedetto del Trontóban.

Tavaly hátfájdalmai miatt, most pedig betegségre hivatkozva lépett vissza a versenytől a 2013-as Tour de France-győztes Chris Froome. Nem kell azonban aggódnunk, nélküle is bombaerős lesz a mezőny, hiszen napjaink legjobb összetett menői mind rajthoz állnak.

Az első számú favoritnak a Tinkoff-Saxo kapitánya, Alberto Contador számít, aki kőkemény munkát végzett a télen, és ennek eredményét február közepén az Andalúz körön láthattuk is. Igaz, hogy Spanyolországban nem sikerült nyernie, de azért egy hegyi szakaszt behúzott. Jó formában van már így a tavasz elején is, de ebben semmi meglepő nincs, ugyanis ő idén a Tour mellett a Giro d'Italiát is szeretné megnyerni, aminek a rajtja már nincs olyan messze. Froome visszalépésével a 2.25-ös szorzója 1.57-re zuhant a bet365-ön, amit mi meglehetősen alacsonynak tartunk egy ilyen erősségű mezőnyben.

Ott lesz ugyanis a karavánban a tavalyi Giro-bajnok Nairo Quintana is. A kolumbiaiak hőse idén megkapta a lehetőséget, és a Touron bizonyíthat majd. Ő abszolút sötét ló, hiszen az Andalúz kört kihagyta, mivel előtte nem sokkal hazája egyik versenyén bukott. Néhány szakasz után ki fog derülni, hogy milyen formának örvend, ha pariban lesz Contadorral a hegyekben, akkor a 9.00-es oddsa hatalmasat fog esni. Nem csak rá, hanem honfitársára, Rigoberto Uranra is érdemes lesz odafigyelni, aki a Strade Binache-n kifejezetten jól mozgott. Ami ellene szól, hogy a hegyekben gyengébb segítői lesznek, az időfutamon viszont jobb lehet, mint Contador. Bőven benne van, hogy Uran komoly meglepetést okoz majd.

A favoritok közé sorolható a Tour-címvédő Vincenzo Nibali is. Az olasz klasszis a Közel-Keleten kezdte meg a szezonját, majd elindult a Strade Binache-n. Maradandót egyiken sem alkotott, de nem is ez volt a célja. Messze nem most kell még csúcsformában lennie. Komoly jelzés lenne a többieknek, ha sikerülne megnyernie ezt a versenyt.

Az outsiderek közül Mikel Nieve boríthatja a papírformát, aki Froome visszalépésével segítőből első számú emberré lépett elő. Andalúziában nagy formában tekert, mindkét hegyi etapon a legjobb öt között végzett.

Ki lesz a 2015-ös Tirreno-Adriatico végső győztese?
             
Alberto Contador 1.57 1.50 1.58
Rigoberto Uran 8.00 7.75 9.00
Nairo Quintana 9.00 8.75 7.00
Vincenzo Nibali 13.00 13.00 10.00
Mikel Nieve 41.00 42.00 34.00

A sprinterek terén sem lesz hiány sztárokban. A brit Mark Cavendish, a német Marcel Kittel és a hazai kedvenc Elia Viviani is rajthoz áll. De egy-egy szakaszon érdemes lesz odafigyelni a szlovák Peter Saganra és a belga Greg van Avermaet-re is.

A versenyre vonatkozó tippjeink megtalálhatóak a Protipp-rendszerünkben!
megosztom