Tipp

Sífutással kaszálnánk vasárnap

  • Cesc18
megosztom

Petter Northug vezetésével Norvégia megszerezheti a negyedik aranyérmét a faluni északisí-világbajnokságon.

Sífutás, Falun – férfi csapatsprint (szabad stílus)
Hatharom-tipp: Norvégia nyer
Pinnacle @ 1.79
Eddig éri meg: 1.60
Tipperősség: 6/10

A bukmékereknél Norvégia az első számú favorit az aranyra, majd őket az oroszok, a svédek és az olaszok követik. Jól mérték fel az erőviszonyokat, valóban ezzel a négy nemzettel kell számolnunk. 

A norvégok csapatát Finn Haagen Krogh és az a Petter Northug alkotja, aki csütörtökön fantasztikus teljesítménnyel megnyerte az egyéni sprintet. Northug tehát remek formának örvend, és bár szombaton skiathlonban nem tudott dobogóra állni, olyan nagyon nem is szakadt meg a sikerért, sokkal inkább a mai napon szeretne nagyot dobbantani. Erre minden esélye meglesz, ugyanis Krogh személyében egy bombaformában lévő futó lesz a partnere. A fiatal norvég idén szintet lépett és az egyik legjobb sífutóvá nőtte ki magát. Egyértelmű éremesélyesnek számított volna egyéni sprintben és skiathlonban is, ám ő úgy döntött, hogy dobja ezeket a versenyeket és a csapatsprintre fókuszál. 

Legnagyobb riválisuk a hazai pályán versenyző svédek lesznek, akiket mindig minden körülmények között le akarnak győzni. Náluk Calle Halfvarsson és Teodor Peterson áll majd rajthoz. Nem ez a legütősebb felállásuk, ám a legjobb sprinterük, Emil Jönsson a világbajnokság előtt megsérült és nincs bevethető állapotban. Halfvarsson rendesen kihajtotta magát szombaton, kérdés mennyi maradt benne, míg Peterson egész szezonban gyengén teljesített és az egyéni sprintben nem úgy tűnt, hogy sikerült kihegyeznie a formáját. A svédeknél tehát elég sok a kérdőjel, nem valószínű, hogy képesek lesznek felvenni a harcot a norvégokkal. 

Hasonló a helyzet az oroszoknál is, ahol Alekszej Petyuhov és Nyikita Krjukov személyében két kiváló sprinter alkotja a csapatot, ám utóbbi klasszikusban számít igazán erősnek. Valószínűleg arra bazíroznak, hogy sikerül előnyt kiharcolniuk és nem lesz sprintbefutó. De Krogh formáját elnézve, ezt a forgatókönyvet gyakorlatilag el is felejthetjük. 

Még az olaszokat illik megemlíteni, hiszen náluk Federico Pellegrino élete formájában van. Nagy kérdés, hogy társa, Dietmar Noeckler képes lesz-e tartani a lépést a legjobbakkal. Ő ugyanis nincs egy szinten a Krogh, Halfvarsson, Petyuhov trióval, pláne, hogy szabad stílusú futás lesz, neki pedig inkább a klasszikus az erőssége. 

A norvégok csapatába gyakorlatilag nem lehet belekötni, ugyanez viszont a többi nemzet duójáról nem mondható el, így számunkra nem kérdés, hogy Krogh és Northug nyakába kerül majd a legfényesebb érem.

megosztom