Karrier

Marco Reus új szerződése csak a klubváltás első lépcsője?

Az elmúlt években számtalan példa volt rá, hogy egy sztárjátékos csapatot váltott rögtön a szerződéshosszabbítása után.

Marco Reus jelenleg a Borussia Dortmund vitathatatlanul legnagyobb sztárja és egyben legpiacképesebb játékosa. A középpályást korábban vitte volna a Bayern München és több angol óriás is, de nemrég új szerződést írt alá, amelynek értelmében 2019-ig a BVB játékosa marad és nem lép életbe a szerződésében található kivásárlási záradék sem, ami lehetővé tette volna, hogy 25 millió euróért már a nyáron csapatot váltson. Biztos azonban Reus maradása?

A történelem azt mondja, hogy nem. Reus piaci értékét jelenleg ötven millió euróra taksálja a mértékadó transfermarkt.de - vagyis több, mint kétszer akkorára, mint bármelyik másik dortmundi játékosét. Érthető döntés tehát a klubnál, hogy nem szeretnék beérni 25 millió euróval. De lássuk, kik voltak azok, akik a szerződéshosszabbítás után nem sokkal klubot váltottak.

Gareth Bale - 2012-ben hosszabbította meg 2016-ig a szerződését a Tottenhammel, ám egy évre rá érkezett a Real Madrid, így pedig Bale minden idők legdrágább játékosává vált.

Edinson Cavani - A Napoli Matadorja is 2012-ben írta alá új kontraktusát, de nemhogy 2017-ig nem maradt Itáliában, de rögtön a következő nyáron, 64 millió euróért Párizsba tette át a székhelyét.

Andy Carroll - Hiába ígérte meg Alan Pardew mester, hogy nem engedi el a klub legnagyobb értékét Newcastle-ből, a Liverpool vele kívánta pótolni Fernando Torrest, ezért pedig 35 millió fontot sem sajnált a később kudarcot valló csatárért.

Mario Götze - 2012-ben firkálta oda a nevét egy lapocskára, melynek értelmében 2016-ig maradt volna Dortmundban, de a Bayern München hívó szavára váltott 12 hónappal később. Azóta is gyűlölik őt Dortmundban.

Thiago Silva - Ő aztán rekordsebességgel távozott, miután aláírta új kontraktusát 2012-ben a Milannal. 12 napra rá már a PSG játékosa volt, jóllehet, ha rajta múlik, valószínűleg a Serie C-be is követte volna a piros-feketéket, ha úgy alakul.

Luis Suárez - 2013-ban hosszabbított Liverpoolban, majd 2014 nyarától már Barcelona polgárai félhetnek, hogy mikor csap le az uruguayi vámpír.

Samir Nasri - Neki is csak két hónap kellett, hogy a szerződés aláírása után klubot és országot váltson. Előbb Marseille-ből Londonba, majd onnan Manchesterbe került.

Luka Modric - Az ő esetében nem meglepő, hogy nem maradt sokáig Zágrábban, hiszen Európa élcsapatai figyelték őt évek óta. Végül ő is néhány héttel a hosszabbítás után írt alá a Tottenhamhez.

Jeremy Mathieu - 2013 nyarán hosszabbított Valenciában, ám a Barcelona csábítása és 20 millió euró bőven elég volt, hogy további négy valenciai esztendő helyett inkább a katalán óriásnál rúgja a bőrt.

Thierry Henry - Az Arsenal legendája 2006 májusában írt alá további négy évre az Ágyúsokhoz, kijelentve, hogy soha nem akar más csapatban játszani. Egy évvel később már Barcelonában skandálták a nevét.

De a teljesség igénye miatt említsük meg Diego Lopezt, Asier Illarramendit, Felipe Melót, Javi Martinezt, Davide Astorit, Eric Abidalt és Xabi Alonsot is, akik szintén röviddel a szerződéshosszabbítás után váltottak. Aligha lehetnek tehát nyugodtak a dortmundi fanatikusok, az új szerződés ugyanis maximum nagyobb bevétellel párosul, de garanciával, hogy kedvencük még négy évig sárga-feketében játszik, aligha.