Taktikai Zóna

Védekezz, és kontrázz!

meccselemzés, Wolfsburg-Bayern

Az őszt bombaformában végigjátszó Bayern München egyből az első tavaszi meccsén méretes pofonba szaladt bele a Wolfsburg ellen, majd a Schalke elleni rangadón sem tudott javítani, így 2013 ősze óta először fordult elő vele, hogy nyeretlen maradt két egymást követő bajnoki fordulón. Pep Guardiola csapata négy nap alatt több gólt kapott, mint a szezon első felében összesen, ez pedig bőven megér egy komolyabb elemzést. Nagyító alatt a Wolfsburg-Bayern.

A hazaiak kezdőjében kevés volt a meglepetés, egyedül Guilavogui hiányzott a középpálya közepéről, de a franciát kiválóan pótolta Arnold. A bajoroknál több volt a varia, jobbhátvédben Lahm és Rafinha hiánya miatt az eredendően középpályás Rode került a kezdőbe, elöl pedig Ribéryt kellett pótolni. Utóbbi úgy, ahogy, de sikerült, Rode viszont csúnyán felsült, a Wolfsburg mindegyik gólját a Bayern jobb oldaláról indulva szerezte.

A Wolfsburgban Vieirinha a jobbhátvéd, de az előtte játszó Caliguri is inkább védekező feladatokat kap, nekik kell lekettőzniük a felfutó Bernatot. A Bayernnél Xabi Alonso irányít, Schweini felel a stabilitásért, a mélységi beindulások mestere, Alaba pedig a támadásokért. A hazaiak tízese, a későbbi nyerőember De Bruyne látszólag irányító, de mint később kiderült, inkább az árnyékéket adta elő Bas Dost mögött.

Mikor nem elég az A terv

Ahogyan az várható volt, a Bayern ragadta magához a kezdeményezést. Guardiola csapata szokásához híven alig adta oda a labdát az ellenfélnek, miközben sok-sok rövid passzal próbálta megbontani a hazai védelmet úgy, hogy a két középső védő, Boateng és Dante is jobbára az ellenfél térfelén vert tábort. Csakhogy a Wolfsburg nem adta könnyen magát: egy kikényszerített hiba utáni labdaszerzésből pár érintéssel jutottak el a Bayern tizenhatosáig, és már vezettek is.

Labdaszerzés után a Wolfsburg célirányosan a kapu felé vágtázik, Bernat messze lemarad a labdát vezető Caligiuriról, így Dantének kell rá kiváltania. Ezzel együtt Boateng egyedül marad középen a lendületből jövő de Bruyne-nel és Dostal, és a kép alján Perisic is teljesen üresen érkezik.

Az első gólnál is nagyon jól kivehető, de az egész meccsre jellemző volt a Wolfsburg támadóinak aszimmetrikus elhelyezkedése. Hecking számíthatott rá, hogy rutinos jobbhátvéd hiányában Guardiola csapata erősen baloldalas lesz, és hogy a Bayern nyomasztó labdabirtoklási fölénye miatt Bernat oldalára tolódik a játék. Így is történt, viszont ez azt is jelentette, hogy a rutintalan Rode (és a helyére beálló Weiser) sokszor egyedül maradt védekezésben a lendületből érkező de Bruyne, Perisic, Dost trióval szemben. 

Caligiuri egyvonalban a védekező középpályásokkal, miközben a túloldalon játszó Perisic a leshatárról indul. Érdemes egy pillantást vetni a Bayern védekezésére is, de Bruyne öt méteres körzetében egyetlen bajor játékos sem helyezkedik.

Védekezni jobbról, támadni balról

Caligiuri játéka többnyire Vieirinha tehermentesítésében merült ki, előrefelé inkább a túloldalon játszott a Wolfsburg, Perisic rengeteg hosszú indítás célpontja volt. A horvát előtt bőségesen nyíltak területek, a Bayern ugyanis nem adta fel a szinte tökéletes labdabirtoklást, és az agyig feltolt védekezést, kilencven percen keresztül ugyanazt a játékot játszották. Guardiola nem tudott, vagy nem akart belenyúlni a meccsbe.

De Bruyne első gólja előtt járunk időben, a Bayern ismételten Bernat oldalán lendül támadásba, tíz mezőnyjátékosuk közül heten is a pálya baloldalán helyezkednek.

Ez pedig már a labdavesztést követő helyzetkép: a Bayern védői egymás nyakán, Weiser, a jobbhátvéd is szinte a pálya közepén tartózkodik, Perisic ismét teljesen szabadon érkezhet. Bernat az iménti támadási kísérlet miatt képre sem fért fel. A gólszerző De Bruyne saját térfeléről indulva lóg be bőven a Bayern védők utolsó vonala mögé, így miután labdát kap, zavartalanul gyalogolhat be Neuer ketrecébe.

Tippelj ingyen a Bundesliga meccsekre és nyerj értékes ajándékokat!

Bernat szépítését követően De Bruyne még egy parádést gólt lőtt, így alakult ki a 4-1-es végeredmény. A Wolfsburg nem tett semmi különlegeset, egyszerűen a saját erényeire (gyorsaság, kiváló helyzetkihasználás, De Bruyne) épített, miközben Caligiuri csapatba állításával a Bayern méregfogát is sikerült kihúznia. Guardiola pedig csak állt az oldalvonal mellett, és végignézte a mészárlást.

Kevin de Bruyne

A vörös hajú belga középpályás a Genknél óriási ígéret volt, viszonylag hamar el is vitte a Chelsea, de Angliában csúnyán megbukott, alig játszott Mourinho kezei alatt. Amikor a Wolfsburg hatalmas pénzért átigazolta, sokan nem voltak meggyőződve arról, hogy megszolgálja majd az árát, de lassan muszáj beismernünk, a Bundesliga egyik legjobb támadója vált belőle.

A Wolfsburg legutóbbi hat góljából ötben benne volt, hármat ő maga rúgott. Technikai képzettségéhez kétség sem fér, a rúgótechnikája pazar, gyors, jól lát a pályán. Igazi, modern irányító középpályás, aki a csatár mögötti, kvázi támadóként is megállja a helyét, ezért is volt hiba Angliában szélsőként erőltetni.

Két gyors szélsővel az oldalán sok mindenre képes lehet, és mivel a Wolfsburg télen nagy pénzért hazahozta Schürrlét, most elvileg minden adott a kibontakozásához. Nem egy született géniusz, de szorgalma és alapképességei alapján sokra viheti, kíváncsiak vagyunk, meddig tudja megtartani a Wolfsburg.

A Wolfsburg-Bayern München mérkőzés góljai:

[1732876] 2015-01-30 20:35:00 Wolfsburg - Bayern Münchenx;
164136
bundesliga-2014-2015