Afrikai Nemzetek Kupája

A bíráskodás miatt áll a bál a tornán

  • Javi Moreno
megosztom

A 2002-es világbajnokságot idéző "furcsa" bírói teljesítmény miatt paprikás a hangulat a kontinenstornán.

Véghajrájához közeledik az Afrikai Nemzetek Kupája, szerdán és csütörtökön már az elődöntőket rendezik meg a tornán. Igen érdekes néhány napon vagyunk túl, hiszen amíg a sorozat első játéknapjai gólgazdag, izgalmas meccseket tartogattak a résztvevők, addig az utolsó csoportkörben és a negyeddöntőkben már erőteljesen csökkent a színvonal. Hogy mégis legyen miről beszélni, azt Egyenlítői-Guinea Tunézia elleni továbbjutásának köszönhetjük.

A második negyeddöntőben Tunézia szerezte meg a vezetést a házigazda válogatott ellen, ám a ráadás perceiben egy nevetséges tizenegyesből kiegyenlítettek. Jött a ráadás, ahol Javier Balboa megszerezte második gólját is, ezúttal egy gyönyörű szabadrúgásból. A hosszabbítás hosszabbításában aztán egy bedobást követő balhé miatt a két percből gyakorlatilag 10-20 másodpercet futballoztak a csapatok, ám a mauritiusi Rajindraparsad Seechum azonnal lefújta a mérkőzést, amint a 120 másodperc végére értünk.

A hármas sípszót követően a tunéziai játékosok megrohanták a bírót, aki valóban igen egyoldalúan vezette a mérkőzést. Mindent elmondanak a statisztikai adatok, mely szerint Tunézia 41-szer, Egyenlítői-Guinea 12-szer szabálytalankodott a 120 perc során.

A sporit ezután eltiltották, karrierje minden bizonnyal véget is ért, továbbá mindkét labdarúgó szövetséget megbüntették - Tunéziát a balhé miatt, Egyenlítői-Guineát pedig a szervezési hiányosságok okán. A balhé kapcsán a FIFA is kifejtette álláspontját: "A világ minden pontján vannak sajnos súlyos bírói tévedések, Ázsiában, Afrikában és Európában is. A bírok is csak emberek, de dolgoznunk kell azon, hogy visszaszorítsuk az ilyen hibákat. Ugyanakkor figyelnünk kell az olyan problémákra, mint például egy mérkőzés manipulálása, esetleg megbundázása" - nyilatkozta Prince Ali bin Al-Hussein, a szervezet egyik elnökjelöltje.

Vélhetően innentől kezdve különösen figyelni fog a FIFA Egyenlítői-Guineára, amely nemzeti tizenegy csütörtök este Ghánával játszik, míg a másik ágon szerda este csap össze Kongó DK és Elefántcsontpart. Az oddsok egyértelműen Ghána-Elefántcsontpart döntőt ígérnek.

Mely csapatok jutnak be a döntőbe?
A    oddsai
Kongó DK: 3.75 Elefántcsontpart: 1.25
Ghána: 1.30 Egyenlítői-Guinea: 3.40
[1883595] 2015-02-04 20:00:00 DR Congo - Elefántcsontpartx;
[1883596] 2015-02-05 20:00:00 Ghána - Equatorial Guineax;
megosztom