NFL

Ez most akkor amerikaifutball vagy csak a sportág megcsúfolása?

  • Javi Moreno

Hétfő hajnalban rendezik az NFL egyik legellentmondásosabb eseményét, a Pro Bowlt. Mi pedig csak reménykedni tudunk benne, hogy a tavalyi hozzáállást látjuk idén is a csapatoktól.

Az All Star-gálák mindig is a sportág dicsőítésére szolgáltak. Összegyűltek a szezon közben a legjobbak, hogy látványos mérkőzés keretében mérjék össze tudásukat. Ilyenkor egyik esemény sem a védekezésről szól, kosárlabdában szórják a triplákat és a zsákolásokat, labdarúgásban néha nem védekeznek, jégkorongban is kicsit elfelejtenek ütközni. De mi a helyzet az amerikaifutballal, aminek még sokkal jobban szerves része a fizikai kontakt, mint bármelyik kollégájának?

A Pro Bowlt mai formájában 1951-ben hozták létre, az első 21-et pedig Los Angelesben rendezték. Ezután jött harminc esztendő Hawaii-ban, majd 2009-ben az első olyan Pro Bowl következett, amelyet a Super Bowl későbbi helyszínén játszottak. Hogy éppen hol rendezik meg a viadalt, az mindig a bejelentéstől függ, idén például Glendale-ben, a Super Bowl helyszínén lesz ismét, de jövőre már újra visszatérnek Honoluluba.

A Pro Bowl legnagyobb problémái

Számtalan kritika érte az összecsapást, annak puhasága miatt. A játékosok gyakorlatilag ingyen lépnek pályára az eseményen, ráadásul annak időpontját is megkérdőjelezhető. Korábban a Super Bowl után tartották, amikor már a játékosok mentek volna pihenni, emiatt sokan lemondták a részvételt. Jelenleg a főcsoportdöntők és a Super Bowl között van, ami pedig azt eredményezte, hogy a fináléba jutott két csapat játékosai nem vesznek részt az All Star-gálán, vagyis a legjobbak csatája éppen a legjobbak nélkül zajlik le.

A 2012-es Pro Bowl aztán különösen kiverte a biztosítékot a szurkolókban. 59-41-re nyert az AFC úgy, hogy gyakorlatilag védelmek nélkül játszották le a meccset. Az egyik játékos például a gyerekek által játszott flag footballhoz hasonlította az "előadást", amelynek az a lényege, hogy ütközés helyett elég megérinteni az ellenfelet. Az NFL nagyfőnöke, Roger Goodell is nemtetszését fejezte ki az ügyben, aminek nem is maradt el a hatása. A 2013-as szezon Pro Bowlja igazán emlékezetesre sikerült, a 22-21-es végeredmény mellett ütközéseket láthattunk, azaz végre igazi amerikaifutballt.

Ugyanakkor az olyan szabályok, mint a blitz megtiltása, a kirúgás eltörlése, a minden negyedben bevezetett 2-minute warning és a labdabirtoklás megváltoztatása, mind-mind olyan dolgok, amelyek nevetségessé teszik ezt a gyönyörű sportágat. Érdekesség, hogy Goodell kifakadása és a tavalyi normális játék után idén a bukik már csak 77-re adják a match totalt, aminek underében simán lehet érték, ha úgy játszanak, ahogy tavaly is.

A szurkolók egyértelműen a sportág legjobbjaira kíváncsiak, nem pedig a védekezés nélküli 70 yardos passzokra, mert az nem amerikaifutball, az csupán bohóckodás.

Idén két Hall of Famer elkapó, Cris Carter és Michael Irvin válogatta össze a keretet, az edzők pedig Jason Garrett és John Harbaugh lesznek.

A Pro Bowl csapatok legnagyobb nevei
Cris Carter
Irányítók: Drew Brees (Saints), Andrew Luck (Colts), Andy Dalton (Bengals)
Futók: Jamaal Charles (Chiefs), Justin Forsett (Ravens)
Elkapók: T.Y. Hilton (Colts), A.J. Green (Bengals), Jordy Nelson (Packers)
Védőjátékosok: J.J. Watt (Texans), Justin Houston (Chiefs), Aqib Talib (Broncos), Glover Quin (Lions)
 
Michael Irvin
Irányítók: Matt Ryan (Falcons), Tony Romo (Cowboys), Matthew Stafford (Lions)
Futók: C.J. Anderson (Broncos), DeMarco Murray (Cowboys)
Elkapók: Odell Beckham Jr. (Giants), Randall Cobb (Packers), Emmanuel Sanders (Broncos)
Tight Endek: Jimmy Graham (Saints), Jason Witten (Cowboys)
Védőjátékosok: DeMarcus Warde (Broncos), Clay Matthews (Packers), Von Miller (Broncos), Elvis Dumervil (Ravens), Luke Kuechly (Panthers), Vontae Davis (Colts)

A fogadóirodák többsége óvatosan bánik az oddsokkal, nem mindenhol tudunk fogadni az eseményre. Viszont ahol igen, ott a bukik 76.5-ös határral lőtték be az under/overt, ami talán túlzásnak tűnik, ha a tavalyi eseményeket vesszük figyelembe. Sajnos a fogadóirodák hamar eszméltek, és két nap elteltével módosították a határt 67.5-68.5.-re. Talán még így is under lesz, de így lényegesen kevesebb az érték a tippben, mint volt hét közben.