NFL

Egy csodameccs és egy kiütés - jöhet a Seattle-New England Super Bowl

A Seattle Seahawks hihetetlen helyzetből fordítva nyert, míg a New England legázolta az Indianapolist.

Seattle Seahawks-Green Bay Packers
28-22 (h.u)

Noha arról írtunk beharangozónkban, hogy minden bizonnyal a Packers támadósora és a Seattle védelme közötti ütközet fogja eldönteni a meccs kulcskérdését, teljesen másként alakult a meccs, mint gondoltuk volna. A Seattle együttesében sorra jöttek a hibák és a labdaeladások, a Green Bay viszont nem tudta kihasználni a hibát. Elhúztak ugyan a félidőre 16-0-ra, de a két labdabirtoklásányi különbség minden volt, csak nem megnyugtató a Sajtfejűek számára.

Fotó: AFP

Aztán ami a találkozó utolsó perceiben történt, az alighanem a sportág klasszikusai közé fog tartozni, amíg világ a világ. 19-7-es vezetésnél, amikor már csak 5 perc volt vissza, a Seattle irányítója, Russell Wilson negyedszer is eladta a labdát. Ekkor sokan már keresztet vetettek a tavalyi bajnokra, a címvédés lehetősége pedig valóban elúszni látszott. A Seattle szorzója az egekben volt, a Green Baynek pedig semmi különösre nem lett volna szüksége a bravúrgyőzelemhez. Jött azonban egy gyors touchdown, majd pedig egy óriási hibának köszönhetően a Seattle visszaszerezte a labdát, így támadást indíthattak a vezetés átvételéért. Marshawn Lynch futásával meg is történt a fordítás, így az eredményjelző egy perccel a meccs vége előtt már 22-19-et mutatott a Seattle javára. Aaron Rodgers vezetésével mezőnygól-távolságba került a Green Bay, ahol ki is használták a lehetőséget.

A mindent eldöntő elkapás - Fotó: AFP

Következett a ráadás, ahol a pénzfeldobás során a Seattle-nek kedvezett a szerencse, és lehetett érezni, hogy ez a meccs bizony eldőlt. Hiába a hatalmas előny, hiába az, hogy az első félidőben semmi nem jött be a Seattle-nek, az a bizonyos momentum, ami ebben a sportágban annyira sokat számít, az mindent eldöntött.

"Hihetetlenül odatette magát mindenki, hogy ez sikerüljön. A szív és a hit diadala volt. Nem tudom, hogyan, de megcsináltuk" - lelkendezett Pete Caroll, a Seattle Seahawks edzője. A másik oldalon természetesen óriási volt a csalódottság: "Ez egy olyan lehetőség volt, amely végigkísér majd a teljes karrierem során. Jobban játszottunk, eleget tettünk a győzelemért. Nem hibáztathatunk senkit, csak magunkat" - mondta Aaron Rodgers.

Egy kis konfettieső a CenturyLink Fielden - Fotó: AFP

Hogy eleget tett-e a Green Bay, az már közel sem olyan biztos, hiszen ami a teljes megtett yardokat, a first downokat vagy a sikeres harmadik próbálkozásokat illeti (tehát a legfontosabb offense-mutatók), a Seattle mindenben jobb volt ellenfelénél. A vendégek kis túlzással csak a hazaiak hibáiból éltek, a támadójátékuk egész meccsen gyenge volt, a védelem pedig amikor igazán kellett volna, csődöt mondott.

New England Patriots-Indianapolis Colts 45-7

Abban a tudatban kezdhettek tehát neki Foxboroughban a meccsnek a csapatok, hogy egy betonkemény, önbizalomtól duzzadó csapat lesz az ellenfele az AFC döntőjének. A New England és az Indianapolis csatája azonban mindent hozott, csak parádés izgalmakat nem.

Fotó: AFP

LeGarrette Blounttal egyszerűen nem tudott mit kezdeni az Indianapolis védelme, ez pedig döntő faktornak bizonyult. A Pittsburghtől elüldözött futó 148 yard mellett 18 pontot szerzett, a futójáték pedig olyannyira tehermentesítette Tom Bradyt, hogy alig kellett passzolnia. Azért 226 yard és 3 TD így is belefért a repertoárban, de a Patsnek nem csak a támadósora, hanem a védelme is tökéletes volt. Andrew Luck mindössze 12(!) sikeres passzt adott, sem a futójáték, sem a passzjáték nem jelentett megoldást a New England tökéletes védekezésére.

Blountra nem volt ellenszer - Fotó: AFP

"Tudom, hogy voltak hullámvasutas időszakaink, jártunk a mélyben és szárnyaltunk a magasban. De most éppenséggel a mennyekben vagyunk, és szeretnénk is ott maradni még egy meccsre" - nyilatkozta Tom Brady.

A Hazafik tükörsima győzelmével két rekord is megdőlt, Bill Belichick rendelkezik már a legtöbb playoff-győzelemmel (21), míg Tom Brady hatodszorra szerepelhet Super Bowlban.

Konfettiből pedig jutott Foxborough-ba is - Fotó: AFP

A párosítás tehát megszületett, február 3-án hajnalban Glendale-ben a Seattle Seahawks a New England Patriotsot "fogadja", ugyanis ezúttal az NFC lesz a Super Bowl házigazdája. A bukik egyelőre nemigen foglaltak állást, a Seattle Seahawksot egy hangyányival esélyesebbnek hoztak ki a mérkőzésre, de a hatharom.com tippje az, hogy a következő két hétben a bajnoki címvédő -1-es hendikepje megfordul majd, és a Patriots lesz a favorit. Akik tehát Tom Bradyék győzelmére voksolnak, talán érdemes minél hamarabb megtenni tétjeiket.

Super Bowl XLIX
Seattle Seahawks - New England Patriots Február 2, 00:30