Spanyol foci

Zubizarreta és Puyol is elhagyja a Barcát

Megköszönte a munkáját a sportigazgató Andoni Zubizarretának a Barcelona, Carles Puyol pedig önként távozik a klubtól.

Az FC Barcelona felbontotta a jelenlegi sportigazgató Andoni Zubizarreta szerződését. A klub egykori kiváló kapusa 2010 óta töltötte be a posztot. "Josep Maria Bartomeu, a Barcelona elnöke a klub nevében szeretné megköszönni Andoni Zubizarretának az együttműködést, az odaadó és professzionális munkáját, ami az elmúlt négy évben őt jellemezte" - olvasható a klub hivatalos közleményében.

Hivatalos indoklás ugyan nincs, de a spanyol sajtóban már korábban is cikkeztek arról, hogy az egykori kiválóságnak igen bizonytalan a helyzete. A múlt héten ráadásul a Sportdöntőbíróság elutasította a Barcelona fellebbezését, így a katalán klub a következő két átigazolási szezonban nem igazolhat új játékosokat. A Real Sociedad ellen 1-0-ra elveszített meccs után Zubizarreta nyilvánosan kritizálta az elnököt, ami könnyen lehet, hogy végül az állása elvesztéséhez vezetett. "Felelősséggel végzem a munkámat. De Bartomeu úr jobban ismeri a helyzetet bárkinél, hiszen akkoriban ő volt a klub alelnöke" - utalt a fiatal játékosok szerződtetése miatt kapott büntetésekre a baszk.

Szintén hétfőn jelentette be távozását a klub kötelékéből Carles Puyol. A világbajnok védő azután döntött a távozás mellett, miután Zubizarretát menesztették. "Szeretném tudatni mindenkivel, hogy munkakapcsolatom a Barcelona klubjával véget ért" - írta Facebook-oldalára a klub egyik ikonja. "Ebben a három és fél hónapban lehetőségem volt a klub egy másik oldalát is megismerni. Sokat tanultam, nagyon hálás vagyok, de további tapasztalatokat akarok szerezni más helyeken. Szeretnék személyesen és szakmailag is fejlődni a jövőben, és remélem visszatérhetek, és visszaadhatok mindent, amit kaptam ezekben a felejthetetlen években" - mondta a sportigazgató-helyettesként a profi pályafutása után munkát kapó Puyol.

A Barcelona óriási lehetőséget szalasztott el a hétvégén, hiszen a Real Madrid valenciai veresége miatt esélye lett volna behozni az ősi riválist a tabellán, ám Luis Enrique csapata kikapott San Sebastianban. A vereséget sok szurkoló a tréner nyakába varrta, aki Dani Alves, Gerard Piqué, Lionel Messi és Neymar nélkül kezdett az Anoetában.

A katalán sajtó szerint Luis Enrique munkásságával nem mindenki elégedett, a pletykák szerint Messinek például kifejezetten nem tetszik a fiatal szakvezető ténykedése. Az argentin szupersztár a hétfői edzést gyomorbántalmak miatt kihagyta, és nagy valószínűséggel az Elche elleni kupameccsen is pihen majd, hiszen a hétvégén az Atlético Madrid ellen nagyobb szükség lesz majd a játékára.

A kupanyolcaddöntő első felvonását csütörtökön a Nou Campban rendezik, Messi ide vagy oda, a katalánok óriási favoritnak számítanak, hiszen a bukik többsége 1.10-es szorzót sem fizet a hazai győzelemre.

[1881021] 2015-01-08 22:00:00 Barcelona - Elchex;