NB I

Közepest kapott a Fradi, jelest az MTK és megbukott a Győr - szezonértékelő

megosztom

Szubjektív értékelésünkben osztályoztuk az OTP Bank Liga csapatainak őszi teljesítményét.

Lezárult az őszi szezon, nyugovóra tértek a csapatok. Egyes csapatok elégedettebben, mások kevésbé. Ugyan az összkép még nem teljes, hiszen a Paks-Nyíregyháza találkozó eredményére még várunk, de megtartottuk csapatértékelőnket. A pontozás természetesen szubjektív, az 1-től 10-es skálán próbáltuk úgy pontozni a csapatokat, ahogyan tippeltük az év eleji beharangozónkban. A csapatok a tabellán elfoglalt helyük alapján szerepelnek, a csapatnév mellett az aktuális pontszám szerepel, egy sorral alatta pedig a hatharom.com pontszáma.

16. Pécs - 10 pont
Értékelés: 3

Mindössze két győzelemre volt képes a PMFC csapata, így nem meglepő, hogy utolsók a tabellán. Góllövő játékosuk alig-alig van, a csapat körül belső problémák vannak, zsinórban nyolc vereség után pedig nagyon jól jött nekik a téli szünet. Vannak gyengébb csapatok a mecsekieknél, így kiesést nem várunk tőlük, ráadásul a legtöbb riválissal hazai pályán játszanak majd tavasszal, de a várt 11. helytől így is messze elmaradnak, ezért csak egy szerény 3-ast tudtunk adni Mohl Dávidéknak.

15. Haladás - 11 pont
Értékelés: 2

9. helyre vártuk őket, ehhez képest a kiesőhely nagyon kiábrándító. A teljesítmény még akkor sem elfogadható, hogy tudjuk, Radó András az őszi szezon felét kihagyta, ráadásul nem sikerült megerősíteni a csapatot eléggé. Szentes Lázár kérdéses, mennyire jelent hosszútávú megoldást, lehet, hogy maradni kellett volna Artner Tamásnál. Kiesési gondok talán itt sem lesznek, de a gyenge 2 pont mindenképpen jár nekik az őszi blamákért.

Rocchi tavasszal is marad Szombathelyen

14. Dunaújváros - 13 pont
Értékelés: 4

Nagyon kellett Böőr Zoltánéknak a stadionátadás. A Haladás elleni találkozóval ugyanis egy remek széria vette kezdetét, amelybe csak két papírforma vereség rondít bele, de a hat forduló alatt megszerzett tizenegy pont elég arra, hogy a csapat ne kiesőhelyen teleljen. Hiába a töménytelen hazai meccs, a közvetlen riválisok közül csak a Nyíregyházával játszik majd hazai pályán a a Dunaújváros, az élcsapatok ellen pedig minden megszerzett pont bravúrnak számít majd. Az általunk adott 4 pont inkább annak szól, hogy van esélye a bennmaradásra a csapatnak, mintsem a csapat erősségének.

13. Budapest Honvéd - 13 pont
Értékelés: 1

Egyértelműen a szezon negatív meglepetése. Bőven a felsőházba vártuk a Honvédot, ehhez képest tíz meccse nyeretlenek, gólt elvétve lőnek, győzni pedig a Bozsik Stadiontól távol még csak nem is tudtak. Három sikerüket a Dunaújváros, Puskás Akadémia és Haladás ellen aratták, tehát még olyan eredményük sincs a szezonból, amelyre büszkék lehetnek. Csábi József csapata viszonylag hamar, január 5-én megkezdi a felkészülést a tavaszi szezonra, és szégyenszemre a cél a biztos bennmaradás. A Honvéd 1-es pontszáma képzeletbeli listánk utolsó helyére vezette a fővárosi piros-feketéket.

Csábi Józsefre nehéz tavasz vár

12. Pápa - 14 pont
Értékelés: 6

A Lombard Pápa annak ellenére kap "csupán" 6-os értékelést, hogy az általunk jósolt 14. helyet két pozícióval meg is előzik, de ennél akár sokkal jobb pontszámot is elérhettek volna, ha az ősz második fele nem sikerül olyan pocsékul. Szűcs Lajosék az utolsó 12 meccsen csupán hat pontot szereztek, amit viszont akár még meg is magyarázhat a nehéz sorsolás. Tavasszal több kötelező győzelem vár a csapatra, és ahogyan a rutinos kapus elmondta, a biztos bennmaradáshoz ezeket hozni is kell. Ha azt nézzük, hogy a Pápa tavasszal a Perutz Stadionban fogadja a Paksot, a Puskást, a Haladást, a Pécset és a két újoncot, akkor papíron nem lesznek komoly problémáik az elsőosztályú tagság megőrzésével. De a keret még mindig nagyon szűkösnek tűnik...

11. Nyíregyháza - 14 pont
Értékelés: 5

Kicsit talán túlbecsültük a Szpari erejét, ahol azért az új igazolások egyáltalán nem sültek el rosszul. Abdouraman, Koller és Pekár is beépült a csapatba, Lázár Bence ugyanakkor sajnálatos sérülése miatt idejekorán felhagyott az aktív labdarúgással. A szabolcsi csapatnál a téli átigazolási szezonban is rutinos játékosokkal szeretnének erősíteni, a tervek szerint napokon belül magyar szinten jól csengő nevek érkezhetnek. A cél egyértelmű Mátyus János csapatánál, a kiesés elkerülése. Habár mi úgy tippeltük, akár még a felsőház alsó fele sem elérhetetlen a csapatnak, ez jelenleg nem reális célkitűzés, ugyanakkor a 5 pont egyáltalán nem rossz pontszám az újoncnak.

Mátyus János simán benntarthatja a Szparit

10. Kecskemét - 22 pont
Értékelés: 5

A nyolcpontos különbség a 11. Nyíregyházától talán előre is vetíti, hogy bizony a Kecskeméttől kezdve már a középmezőny csapatairól beszélhetünk. Bekő Balázs gárdája nagyjából úgy teljesít, ahogy azt elvártuk, nem szenved nagy vereségeket, viszont nincsenek gólzáporos meccsei sem. Az első négy meccsen elszenvedett zakó után helyrebillent a lilák teljesítménye, viszont a sorsolásuk nem lesz könnyű tavasszal. Csupán ötször játszanak hazai pályán, és ha előrébb szeretnének lépni, akkor minimum a Pápát és a Pécset le kell győzni hazai pályán, illetve szükség lesz néhány idegenbeli bravúrra. Tujvel kapus jó teljesítménye és Bebeto góljai valószínűleg tartják majd a 10. hely környékén a Kecskemétet.

9. Győri ETO - 23 pont
Értékelés: 2

A Honvéd melletti legnagyobb csalódása volt az őszi szezonnak a Győri ETO. Mi bajnoki címet jósoltunk nekik, azonban csakhamar kiderült, Horváth Ferenccel nincs egy hullámhosszon a csapat. Korai búcsú a nemzetközi kupából, bajnoki bukdácsolás, kiesés a Magyar Kupából a Gyirmót ellen - mindezeket figyelembe véve akár még hízelgő is lehet a 2 pont a Győrnek. A csapatnál nagytakarítást tartanak, távozhat többek között Dudás Ádám, Varga Roland és Völgyi Dániel is, de Leandro Martinez szolgálataira sem tartanak igényt. Vasile Miriuta vezetőedző ugyanakkor hozhat játékosokat Romániából, amely ha dobogóig nem is nagyon vezethető a zöld-fehéreket, de legalább egy tisztességes tavaszra elég lehet.

8. Puskás Akadémia - 24 pont
Értékelés: 7

Rendkívül gyengén kezdte a szezont a felcsúti együttes. Az első hét forduló után megszerzett két pontot követően akár azt is hihettük, hogy megvan az egyik biztos kieső, ám az ősz további része csodásan alakult Benczés Miklós gárdájának, a felsőházban való telelés pedig egészen álomszerűnek mondható. Polonkai Attila úgy nyilatkozott, hogy akár még feljebb is kúszhat a csapat a tabellán, ám látva a sorsolásukat, ez nem lesz egyszerű. Tischler Patrik góljai azonban a 8-12. hely valamelyikét érhetik az év végén.

7. Paks - 27 pont
Értékelés: 9

Nincs mit szépíteni, hatalmas bakot lőttünk a paksi csapat szereplésével. Csont utolsó helyre vártuk a tolnai csapatot, ehhez képest a hetedik helyen telelnek úgy, hogy ha nincs az év végi rövidzárlat, akkor ennél most jóval előrébb is állhatna Csertői Aurél csapata. Ne feledjük, a paksiak egy meccsel kevesebbet játszott és a tavaszi szezonban több alsóházi csapatot is hazai pályán fogadnak majd. A szakvezető szerint nagyon nagy az összhang a csapaton belül, és valóban inkább az egység az ereje a zöld-fehéreknek, mintsem az egyéni teljesítmények. Ha azt nézzük, hogy a paksi csapat két pontra kerülhetne a dobogótól, ha hozzák az elmaradt találkozójukat, talán még gonoszak is voltunk a 9 ponttal, de mindenesetre dicséretes az a munka, amit elvégeznek a tolnai együttesnél.

6. Újpest - 28 pont
Értékelés: 7

Kabát Péter, az Újpest sérült csatára korábban 8-asra értékelte a csapat idei szereplését, és mi is közel ezt a pontszámot tartjuk reálisnak. A lila-fehérek játéka az idei szezonban meglepően masszív volt, Nebojsa Vignjevicsék igen gólszegény találkozókat játszottak. Ennek két összetevője van: a védelem összeérése, amit jól jelez például Forró Gyula válogatottbeli szereplése, valamint a csatárhiány. Gyakorlatilag klasszikus befejező játékos nélkül játszották végig az őszi szezont a IV. kerületben, de amikor kellett, akkor jött Simon Krisztián és fontos gólokat szerzett. A szezonzárás talán kicsit keserűre sikerült, ugyanis Miskolcon értékes pontot szerezhettek volna, ha nincs Griffiths utolsó perces fejese, de azért összességében így is elégedettek lehetnek az újpesti hívek a hatodik hellyel.

5. Ferencváros - 31 pont
Értékelés: 5

A Ferencváros lemaradása csupán egy pont a még dobogós Diósgyőr mögött, de így sem könyvelhetik el sikerként a tavaszt a IX. kerületben. Jobb és rosszabb időszakok váltották egymást, a csapat pedig főleg idegenben képtelen volt hozni a magabiztos játékát. Az Albert Stadiontól távol csupán tíz egységet gyűjtöttek be Böde Dánielék, otthonukban azonban verhetetlenek voltak. A cél - ahogyan Dibusz Dénes is megfogalmazta - a dobogó és a Magyar Kupa megnyerése, vagyis a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása. Ehhez azonban szükség lenne a szurkolókra is, akik a bojkott miatt tavasszal sem foglalnak majd helyet a lelátón, így pedig az olyan hazai rangadók, mint az MTK, Diósgyőr, Debrecen és Újpest elleni mérkőzések, nagyon nehezek lesznek. Reálisnak tűnik talán a zöld-fehéreknél a bronzérem és a kupában is kiváló a sorsolásuk, de idegenben javulniuk kell, méghozzá nem is keveset.

Nagy szüksége lenne a csapatnak a szurkolóira, azonban egyetértés továbbra sincs a táborok és a vezetőség között

4. Debrecen - 31 pont
Értékelés: 5

Rendkívül nehéz objektíven pontozni a Loki idényét, hiszen a mennyből egy pillanat alatt jutottak a pokolba, ahonnan a kivezető utat csak hosszú hetek után találták meg. A BATE elleni BL-kiesés a bajnokságra is rányomta a bélyegét, ahol október 4-én vágott neki csak a szezon érdemi részének a DVSC. Hogy ez mennyiben tudható be a Szima Gábor érdekeltségébe tartozó kaszinók megépülésének a városban, arról nem kívánnék elméleteket gyártani, mindenesetre a Loki az utolsó nyolc meccsén 22 pontot szerzett. A csapat azonban továbbra sem tűnik igazán erősnek, a csatárhiány konstans. 13 pontra van jelenleg a listavezető Videoton, amely befogása nem reális, de ha érkezne néhány támadó a Cívisvárosba, akkor az ezüstérem is meglehetne, amely egy ilyen kínkeserves kiesés után talán nem is lenne olyan nagy kudarc.

3. Diósgyőr - 32 pont
Értékelés: 7

Griffiths gólja a csapatnak kettő, az értékelésünkben pedig minimum egy pontot ért - ennek köszönhető ugyanis, hogy a DVTK nem az ötödik helyen várja a tavaszt, hanem a dobogó alsó fokán. Ennek megtartása is lenne a cél a csapatnál, amely Egerszegi Tamás szerint nem reménytelen. Szubjektív értékelőnkben a Diósgyőr első helyen végzett, ami a nemzetközi kupateljesítményt illeti, ám a bajnokságban nehéz tavasz vár a miskolciakra, a sorsolásuk ugyanis igencsak nehéz. Szivics Tomiszláv csapata hatszor játszik majd hazai pályán, könnyű három pontra pedig csak a Pápa és a Pécs ellen van reményük. Meghatározó lehet a csapat életében Elek Ákos és Kádár Tamás sorsa, nélkülük ugyanis bravúr lenne a bronzérem.

Hol folytatja Elek Ákos? Ez az egyik nagy kérdés a DVTK-nál.

2. MTK - 36 pont
Értékelés: 9

Tekintve, hogy az MTK a hazai találkozói többségét a Bozsik Stadionban kellett lejátssza, ráadásul elsőszámú gólfelelősük, Torghelle Sándor sérülés miatt alig-alig léphetett pályára, a dobogó második foka és a 36 pont is hatalmas bravúr. A csapatkapitány, Kanta József szerint elérhető a dobogó, ami a sorsolást látva tényleg nem reménytelen. A kék-fehérek játéka és teljesítménye üde színfolt az OTP Bank Ligában, és bár a Videotonnal reálisan esélyük sincs felvenni a versenyt, az elvárásokhoz képest bámulatosan teljesítenek Garami mester fiai.

1. Videoton - 44 pont
Értékelés: 9

Olyan magától értetődő a Videoton dominanciája a 2014/15-ös bajnokságban, hogy az már szinte hihetetlen. 17 meccsen csupán hét pontot veszített Joan Carillo csapata, ezzel pedig némi túlzással formalitássá tették a tavaszt. Hogy miért nem tekinthető még bajnoknak a Vidi, arra a sorsolás adja meg a választ. Kilenc idegenbeli bajnoki vár a piros-kékekre 2015 első felében, így utaznak majd Miskolcra, Debrecenbe, Újpestre, Győrbe és a Groupama Arénába is. Kérdéses még Nikolics Nemanja sorsa, ám az ő esetleges távozása esetén sincs nagy félnivalója a székesfehérváriaknak, az előnyük ugyanis tetemes.

Nikoliccsal nagyon sok gól távozhat, de azért a bajnoki cím aligha forogna veszélyben


A fogadóirodák szerint még egy halvány reménye van a csapatoknak, hogy beérjék a Videotont, az    oddsai alapján erre a legnagyobb esélye az MTK-nak és a Diósgyőrnek van.

Ki nyeri az OTP Bank Liga 2014/15-ös szezonját?
Az    oddsai
Videoton 1.25
MTK 8.00
Diósgyőr 9.00
Debrecen 11.00
Ferencváros 11.00
Paks 51.00
Újpest 51.00
2015-02-21;212 
2015-02-28;212
164237
8645#00

 

 

megosztom