Válogatás

Az elmúlt évek legjobban elszúrt átigazolási szezonjai

A két madridi óriás, az Öreg Hölgy, a Monaco és a Liverpool is ráfért a toplistára, ami a legrosszabb költőket illeti.

A goal.com összeállításában az elmúlt néhány esztendő leginkább elrontott átigazolási szezonjait ismerhetjük meg. Lássuk, melyik volt az a tíz csapat, amely habár sokat költött a transzferablak kinyitása után, a játékosok mégsem feleltek meg az elvárásoknak.

10. - Atlético Madrid
2014 - 110 millió euró

Nyáron több kulcsjátékosát is elvesztette az Atlético Madrid: Thibaut Courtois, Filipe Luis és Diego Costa is távozott a bajnokcsapattól, helyettük pedig érkezett Mario Mandzukic, Jan Oblak, Alessio Cerci, Raul Jimenez és Antoine Griezmann. A listából egyedül talán utóbbi játékos, illetve Mandzikic vált be valamennyire, de Oblakot például gyorsan kiszorította a töredékéért igazolt Moyá, Cercitől pedig máris megválna Diego Simeone mester. Hogy miért szerepel mégis ilyen jól idén is a Tico, arra valószínűleg az argentin mester személye a válasz, aki a szétesett csapatból is képes volt ütőképes gárdát varázsolni.

9. - Ajax
2008 - 35 millió euró

Az aktuális holland bajnok szépen bevásárolt 2008 nyarán. Cvitanich, Sulejmani, Aissati, Oleguer, Evander Sno mind-mind olyan játékosok voltak, akikért nem kevés pénzt adott ki holland klub, ennek ellenére az amszterdami gárdának ismét be kellett érnie az ezüstéremmel.

8. - Real Madrid
2009 - 260 millió euró

Bitang nagy költést rendezett a Real Madrid 2009-ben, ez volt az az év ugyanis, amikor érkezett Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso, Álvaro Negredo, Raúl Albiol, Karim Benzema és Esteban Granero is. Ők voltak hivatottak megtörni a Barca dominanciáját, de végül nem sikerült, a Real ismét csak ezüstérmes lett. A játékosok többsége ugyan idővel beváltotta a reményeket, de például a Kakáért kiadott 65 millió euró ma már ablakon kidobott pénznek tűnik. A brazil játékos nem is maradt túl sokáig a spanyol fővárosban.

7. - Liverpool
2014 - 160 millió euró

Mindenki sejtette, hogy Luis Suárez távozása megviseli majd Brendan Rodgers gárdáját, de az érte kapott pénzből akár még jól is lehetett volna igazolni. Ehelyett viszont Mario Balotelli, Adam Lallana, Dejan Lovren, Lazar Markovic és Alberto Moreno érkezett. A listából egyedül talán a horvát hátvéd megvásárlása volt kifizetődő lépés, de ha azt nézzük, hogy Balotelli és Markovic együtt közel 50 millióba kerültek...

6. - Juventus
2009 - 55 millió euró

Két esztendővel a száműzetésből való visszatérés után úgy gondolták a Zebráknál, ideje valami nagyot durrantani és az élre törni. Ennek következtében érkezett - olasz szinten - zsíros kis összegért Diego, Felipe Melo és Fabio Grosso. A nagy bevásárlás eredménye végül egy hetedik hely lett, a Juventus pedig csak Antonio Conte 2011-es érkezésével támadt fel ismét.

5. - Lazio
2001 - 120 millió euró

Az évezred elején úgy gondolták, hogy Rómában sztárcsapattá varázsolják a Laziót. Érkezett a Valenciában tündöklő Gaizka Mendieta, a szerb gólzsák Darko Kovacsevics, a sokszoros olasz válogatott Stefano Fiore, Giuliano Giannichedda, valamint a PSV betonkemény hátvédje, Jaap Stam. Az előző listából egyedül a holland bekkre emlékezhetnek vissza igazán jó szívvel a fővárosi szurkolók, a Lazio pedig az előző idényben elért bronzérem után 2002-ben csak a hatodik helyen végzett.

4. - Monaco
2013 - 190 millió euró

A hercegség csapatánál megirigyelték, hogy a PSG-nél milyen csodálatos csapat épült, így Dmitrij Ribolovljev tulajdonos úgy döntött, ő bizony nem sajnálja a pénzt, hogy a piros-fehéreknél is ütőképes gárda legyen. Falcao 60 milliója és James Rodríguez 45 milliója mellett számtalan játékos érkezett még a hercegséghez, ám Ibrahimovicék uralmát nem sikerült megtörni. Falcao sérülése miatt keveset játszott, Jamest pedig egy év után eladták a Real Madridnak - jókora haszonnal persze -. A számtalan játékos közül talán a Joao Moutinhóba fektetett 25 millió euró érte meg a legjobban.

3. - Tottenham
2013 - 150 millió euró

Gareth Bale rekordösszegű távozását követően a Spursnél igyekeztek a világ minden pontjáról igazolni valakit. Érkezett Lamela a Romától, Chadli a Twentétől, Paulinho a Corinthianstól, Soldado a Valenciától, Eriksen Amszterdamból, Capoue a Touluse-tól és Chiriches a Steaua Bukaresttől. A díszes társaság azonban nem állt össze egységes csapattá, a Tottenham csak a hatodik helyen végzett az előző szezonban, idén pedig még inkább gyengélkednek.

2. - QPR
2012 - 50 millió euró

A Queens Park Rangersnél két éve azt hitték, pénzért lehet csapatot venni. Tony Fernandes tulajdonos izmos bevásárlást tartott olyan rutinos játékosokból, mint Andy Johnson, Park Dzsi-Szung, José Bosingwa, Júlio César, Esteban Granero, Tal Ben-Haim, Jermaine Jenas, Christopher Samba vagy Loic Remy. Hiába váltott néhány forduló után edzőt a londoni csapat, és hiába volt papíron nagyon erős a keretük, minden idők egyik leggyengébb PL-teljesítményével kiestek a Championshipbe, majd a következő esztendőben visszakerültek. Vajon folytatódik a hullámvasút?

1. - Anzsi Mahacskala
2011- 115 millió euró

A teljesen ész nélküli költekezés iskolapéldáját mutatta be az Anzsi Mahacskala 2011-ben. Roberto Carlos, Samuel Eto'o, M'bark Boussoufa, Jucilei, Mehdi Carlea, Jurij Zsirkov és Dzsudzsák Balázs is Dagesztánba tette át székhelyét, ám a csapat csak a csalódást keltő ötödik helyen végzett. A tulajdonos, Suleyman Kerimov csakhamar rájött, hogy pénzért nem lehet csapatot venni, így elküldött mindenkit, hogy aztán 2013/14-ben végül szégyenszemre kiessenek a másodosztályba.

Szerinted ki volt minden idők legnagyobb átigazolási betlije?
premier-league-2014-2015