Premier League

Jön Észak-Anglia legvéresebb összecsapása

  • Javi Moreno

Vasárnap délután rendezik Anglia egyik legkeményebb és legindulatosabb rangadóját, a Tyne-parti derbit.

Egy rangadó nem csak akkor rangadó, ha városi riválisokról van szó. Remek példa erre Hollandiában az Ajax-Feyenoord, Olaszországban a Fiorentina-Juventus, Németországban a Schalke-Dortmund vagy épp Angliában a Newcastle-Sunderland. Persze egy londoni derbi se semmi, de az igazi hangulat és igazi érzelmek inkább északon, a Tyne-parti derbin vannak.
 

Volt játékosok mesélnek a rivalizálásról

A két csapat először 1883-ban csapott össze egymással, majd az első hivatalos meccsük 1887-ben következett, amikor is a Sunderland nyert 2-0-ra az FA Kupában. A 20. században több, mint száz meccset játszottak közülük, amelyek közül számos ütközet nem múlt el balhék nélkül. Súlyos sérülteket követelt egy-egy szurkolói összecsapás, és mivel a két város mindössze néhány mérföldre van egymástól, a huligánoknak meg is volt a lehetősége, hogy revansot vegyenek az előző mérkőzéseken esett sérelmekért.

1990-ben volt egy emlékezetes botrány, ekkor a két csapat a másodosztályban játszott egymással a feljutásért ki-ki meccset, 2-0-s piros-fehér vezetésnél azonban a Newcastle fanatikusai berohantak a pályára és félbe kellett szakítani a meccset.

A balhék odáig fajultak, hogy az 1996/97-es idényben biztonsági okokra hivatkozva nem engedtek vendégszurkolókat a sunderlandi mérkőzésre, válaszképpen pedig a Newcastle sem fogadta a piros-fehérek fanatikusait a visszavágón. 2001-ben 160 embert tartóztattak le a meccs előtti és utáni incidensek miatt, 2008-ban pedig a pályára szaladva ünnepelték meg a Sunderland szurkolói, hogy 28 év után legyőzték hazai pályán a riválist.

[1724146] 2014-12-21 14:30:00 Newcastle United - Sunderlandx;

A két csapat utolsó három találkozóját egyaránt a Sunderland nyerte. Utolsó két, a St. James' Parkban lejátszott meccset 3-0-ra nyerte meg a piros-fehér gárda, míg közte 2-1-re győztek a Stadium of Lightban. A rivalizálás egyik legemlékezetesebb összecsapására 2013 áprilisában került sor, ekkor a kiesés elől menekülő Sunderland 13 év után tudott nyerni idegenben, méghozzá Paolo Di Canióval a kispadon.

A vasárnapi összecsapás lesz mindent egybevéve a 153. találkozójuk, az örökmérleg pedig minimális Newcastle-fölényt mutat. A hétvégi derbin azonban annak ellenére sem lehet esélyest kikiáltani, hogy a tabellán jelenleg hét hely és ugyanennyi pont választja el a csapatokat. A Newcastle-nél minden poszton nagy gondok vannak, a kapusproblémákról mi is beszámoltunk korábban, de a védelemből és a középpályáról is lesznek hiányzók. A vendégeknél Van Anholt és Giaccherini hiányozhatnak a derbiről.

Az angol labdarúgás szerelmesei semmiképpen se hagyják ki ezt a fantasztikus ütközetet. Heti előzetesünkben mi tippelésre is vállalkozunk majd, ami a Tyne-parti derbit illeti.

2014-12-20;47
2014-12-21;47
2014-12-22;47
163919