Karrier

Újabb exbarcás akasztja szögre a stoplist

Thierry Henry után egy másik francia klasszis, Éric Abidal is visszavonult a profi futballtól.

Abidal bejefezi

A 35 éves francia védő pénteken sajtótájékoztatón jelenti be, hogy felhagy az aktív futballal. A korábban a Barcelonában és a Monacóban is megforduló Abidal parádés karriert mondhat magáénak, különösen azok után, hogy két évvel ezelőtt májátültetésen kellett átesnie. A sportemberi nagyságát mutatja, hogy az életmentő műtét után sem adta fel és visszatért a pályára, ráadásul továbbra is képes volt a legmagasabb szinten teljesíteni.

A Bajnokok Ligája csoportkörében csak épphogy kipottyanó görög Olimpiakoszhoz a nyáron szerződő Abidal szerdán a Panioniosz ellen 2-0-ra megnyert mérkőzésen lépett utoljára pályára profi mérkőzésen. A Mitroglu duplájával megnyert meccsen a francia végig a pályán volt.

A lyoni születésű védő pályafutását a Monacóban kezdte, majd onnan a Lille és a Lyon csapatához került, majd 2007-ben szerződtette őt a Barcelona. A katalánoknál hat évet töltött, ezalatt kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, több spanyol bajnoki címet is szerzett és számos más egyéb trófeát gyűjtött, alapembernek számított a Guardiola-féle álomcsapatban. A francia válogatottban 67 alkalommal szerepelt, tagja volt a 2006-ban világbajnoki döntőt játszót együttesnek is. 2007-ben az UEFA beválasztotta az év csapatába, 2011-ben pedig az év legjobb védőjének választották Spanyolországban.

Spanyol és katalán lapok szerint Abidal visszatér a Barcelonához és a klub utánpótlásközpontjának, a La Masíának az edzője lesz.

A napokban egy másik francia klasszis, Thierry Henry is bejelentette visszavonulását, az Arsenal legendája az angol Sky Sportsnál dolgozik majd szakértőként.


Az Olimpiakosznak vélhetően Abidal nélkül sem okoz majd gondot megvédenie bajnoki címét, noha Megyeri Balázsék jelenleg csak a második helyen állnak a PAOK mögött, ráadásul egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak.

166238