Vélemény

Íme az NB I 12. játékosai!

  • Javi Moreno

Az ultrák már hónapok óta távol maradnak a bajnokikról. De mégis kinek jó ez? Mindenki csak veszít, de az MLSZ nem alkuszik.

Emlékszem, néhány éve kimentem a kedvenc csapatom Ligakupa-meccsére. Az aranylábúak éppen Rákospalotán játszottak, nekem pedig nem volt kedvem iskolába menni, így ellátogattam a rangadónak éppen nem nevezhető összecsapásra. A korai kezdés miatt rendkívül családias volt a hangulat, talán ha 25-30 ember lézengett a lelátókon. Az eredmény nem is érdekes, már nem is emlékszem rá, csak arra, hogy kedélyesen végigdumáltam a meccset a helyszínen szotyizó Urbán Flóriánnal. Megvolt a hangulata ennek is, maradandó élmény. Humoros hallani az edzők bekiabálását, a játékosok üvöltözését. Nem voltam még megyei mérkőzésen, de talán ott lehet ehhez hasonló a miliő. De amikor ugyanezt a csendet tapasztalja az ember fia egy Fradi-Pápa, Győr-Debrecen vagy Videoton-Fradi meccsen, az nagy gond. Az ott nem "feelinges", nem üdítő, nem élmény, hanem egy katasztrófa.

Miskolcon a szezonzáróra fantasztikus hangulatot varázsoltak a szurkolók

Az NB I-es csapatok ultrái már hónapok óta nem járnak meccsre. Kínzás minden bajnokit végignézni nélkülük, az ember egyszerűen rosszul van attól, hogy üres lelátókat mutogatnak, hallani a szotyizó embereket, az ittasan bekiabáló nyugdíjasokat, az anyázó edzőket. Eltűnt a lelátókról a 12. játékos. Az a csapattag, aki olykor többet ért, mint egy gólvágó csatár, mint egy bravúrt bravúrra halmozó kapus, mint egy technikás középpályás. A 12. játékost mindig ott volt, mindig, mindent beleadott, az utolsó percig nem adta fel. Kiállították, méghozzá jogtalanul. Eltiltása pedig határozatlan idejű.

A fordulók idei átlagnézőszámai
1. forduló 2560
2. forduló 2173
3. forduló 3371
4. forduló 2890
5. forduló 3260
6. forduló 2626
7. forduló 2283
8. forduló 2729
9. forduló 2572
10. forduló 2485
11. forduló 2173
12. forduló 2386
13. forduló 2099
14. forduló 2236
15. forduló 1823
16. forduló 1668
17. forduló 2104
Forrás: NSO

Debrecenben a 12. játékos meglátogatta az edzést - Fotó: ultrasliberi

Tényleg, kinek jó ez? A játékosoknak biztos nem, mert rendre hangulattalan, lagymatag meccseket játszanak. A mezei szurkolóknak biztos nem, mert az ember azért megy ki egy stadionba, hogy érezze a hangulatot, átjárja az az érzés, amely a televízió előtt ülve soha. Az ultráknak biztos nem, mert nem hódolhatnak kedvenc hobbijuknak, némi költői túlzással, életük értelmét vették el tőlük. A kluboknak biztos nem, mert bevételtől esnek el, nem is kevéstől. Az MLSZ-nek biztos nem, mert ők is bevételtől esnek el, ráadásul nem éppen jó reklám a magyar futballnak az 1600-1700-as átlagnézőszám. Mindenki veszít ezzel, a Szövetség azonban nem tágít.

A Vidi-fanatikusok köszöntik az őszi bajnokot - Fotó: ultrasliberi

Megoldódott bármi azzal, hogy bevezették a szurkolói kártyát? Dehogy, a büntetések ugyanúgy jönnek. Csak most már behallatszik minden a közvetítésekbe, ha elkiáltja magát egy öreg a Pápa-Vidi meccsen, hogy "b*zi ez, mocskos az", akkor máris kattan a pénztárgép. A médiumok szégyellik bevallani a nézőszámokat, felfele kerekítenek, ahol módjuk van rá. Ahol pedig nincs, ott beleszámolják a nézőszámba még a takarítókat és a cserejátékosokat is. És még így is csak nagy nehezen jön össze fordulóról fordulóra néhány száz néző. Az MLSZ hatalmas öngólt rúgott azzal, hogy az ultrákat tette felelősség mindenért. A "miattuk nem járnak a családok meccsre" szlogen rég hitelét vesztette, az idő megmutatta, mekkora hülyét csinált magából a Szövetség.

A Fradi-ultrák a Groupamán kívülről köszönték meg a csapat őszi teljesítményét - Fotó: ultrasliberi

Eközben az ultrák nem alkusznak. Tüntetnek, kiállnak igazukért, támogatásukról biztosítják kedvenceiket. És talán ez a legfontosabb: az igazi szurkolók nem hagyják magára a csapatot, csupán mernek lemondani valamiről, hogy meghallgassák, megértsék őket. Ezért pedig minden tiszteletet megérdemelnek. Az igazi szurkoló ott lesz télen-nyáron, hóban-sárban a kedvenc csapata mellett, és ez az, amit most hétvégén láthattunk. A szurkolók megmozdultak. Ki edzésre látogatott, ki kívülről biztatta a kedvenceket a mérkőzés idején. Nem vagyok ultra, soha nem is voltam... De nagyon elegem van a szotyi csattogásából és a részeg öreg hőbörgéséből. Nekem szurkolás kell, nekem hangulat kell. Ezt pedig elvette tőlünk az MLSZ. Immár úgy tűnik, végleg...