NB I

A Vidi spanyol mestere lett az év edzője

  • hatharom.com

A hatharom.com 2014-ben is hónapról hónapra megszavaztatta az NB I-es klubok csapatkapitányait arról, kit tartanak a legfelkészültebb trénernek az OTP Bank Ligában. Tavalyhoz hasonlóan idén is a Videoton trénere lett az év edzője.

2014 legjobb trénere az OTP Bank Ligában, Joan Carillo - Fotó: vidi.hu

Kritériumok

A győztes személye a havonta elért részeredmények összesítése után vált ismerté. A játékosokra bíztuk, milyen szempontok szerint döntenek, de mint a voksolásból kitűnik, az eredményesség nagymértékben befolyásolta a véleményüket. Mindig három nevet kértünk, a rangsor szerint az első 3, a második 2, a harmadik edző pedig 1 pontot kapott, ezeket összeadva, illetve havonta göngyölítve alakult ki a végső sorrend. A csapatkapitányokat kértük fel az értékelésre, de az sem volt baj, ha más adta le a neveket, a lényeg, hogy közös döntés szülessen. Fontos, hogy az adott együttes a saját vezetőedzőjét nem jelölhette. A hatharom.com az év folyamán rendszeresen publikálta az előző hónap szavazását, kiegészítve azt az adott periódus tabellájával, és mindig közöltük az összetett állást is.

Joan Carrillo, a Videoton vezetőedzője utcahosszal nyerte a hatharom.com Év edzője szavazását, annak ellenére, hogy csak nyáron vette át a székesfehérváriak irányítását. Az előző szezonban teljesen széteső - még az európai kupaszereplésről is lemaradó - Videoton kispadját a 2013-as Év edzőjétől, José Gomestől átvevő korábbi pályaedző felrázta a legutóbb negyedik helyen záró gárdát, és bajnokesélyes csapatot faragott belőle. Az ősszel lejátszott tizenhat forduló alatt a Videoton rúgta a legtöbb (36) és kapta a legkevesebb (5) gólt, valamint szerezte a legtöbb győzelmet (13), és szenvedte el a legkevesebb vereséget (1). Ha mindehhez hozzávesszük, hogy Nikolcs Nemanja 15 találattal toronymagasan vezeti a góllövőlistát, elmondhatjuk, ősszel minden tekintetben az ellenfelek fölé nőtt a Vidi.

Hogy ebben mekkora szerepe van az edzőnek, bizonyítja, hogy hasonló kerettel a székesfehérváriak tavaly leszorultak a dobogóról. A hatharom.com Hónap edzője szavazásain is megerősítést nyert ez a tény, ugyanis az NB I-es csapatkapitányok Carrillo regnálása óta mind a négyszer megszavazták az adott időszak legjobb edzőjének a spanyol mestert, ennek egyenes következménye lett az összetettbeli elsőség. A második helyezett Kondás Elemért úgy utasította maga mögé Carrillo, hogy a Debrecennel tavasszal bajnoki címet begyűjtő mester az összes idei szavazáson részt vett, szemben a versenybe csak nyáron beszálló Vidi-trénerrel. Kondás tehát tavalyhoz hasonlóan idén is ezüstérmes lett, míg az összetett harmadik helyén a Győrrel az év elején még menetelő Horváth Ferenc végzett, aki azóta már távozni kényszerült a kisalföldiek kispadjáról. Garami József elképesztő hajrája tehát nem volt elegendő a dobogóra való felkapaszkodáshoz - az ősz mester novemberben zsinórban harmadszor végzett a második helyen a havi szavazáson -, míg az összetett ötödik helyén végző Csertői Aurél előretörése a Paks jó őszi szereplésének tulajdonítható.

Összesen 18 edző kapott szavazatot az év során, közülük emelkedett ki a Videoton spanyol trénere, aki a második helyezett Kondás Elemérre 36 pontot verve teljesen megérdemelten végzett az élen.

A HÓNAP EDŐJE - OTP BANK LIGA, 2014 NOVEMBER, SZAVAZATOK
KLUB SZAVAZOTT EDZŐK SORRENDJE
Ferencváros Gyömbér Gábor 1. Joan Carrillo 2. Garami József 3. Bekő Balázs
Győr Lipták Zoltán 1. Joan Carrillo 2. Garami József 3. Kondás Elemér
Honvéd Kemenes Szabolcs 1. Joan Carrillo 2. Csertői Aurél 3. Tomiszlav Szivics
Pécs Szatmári Lóránd 1. Joan Carrillo 2. Garami József 3. Csertői Aurél
MTK Kanta József 1. Bekő Balázs 2. Joan Carrillo 3. Kondás Elemér
Nyíregyháza Törtei Tamás 1. Joan Carrillo 2. Csertői Aurél 3. Benczés Miklós
Kecskemét Vladan Szavics 1. Kondás Elemér 2. Joan Carrillo 3. Thomas Doll
Puskás Akadémia Polonkai Attila 1. Garami József 2. Joan Carrillo 3. Kondás Elemér
Diósgyőr Elek Ákos 1. Bekő Balázs 2. Kondás Elemér 3. Dobos Barna
Haladás Halmosi Péter 1. Joan Carrillo 2. Garami József 3. Kondás Elemér
Paks Báló Tamás 1. Joan Carrillo 2. Bekő Balázs 3. Garami József

 

A HÓNAP EDZŐJE - OTP BANK LIGA 2014, NOVEMBER, VÉGEREDMÉNY
1. JOAN CARRILLO (VIDEOTON FC) 27 pont
2. Garami József (MTK Budapest) 12 pont
3. Bekő Balázs (Kecskemét) és Kondás Elemér (Debreceni VSC-TEVA) 9-9 pont
5.   Csertői Aurél (MVM Paks) 5 pont
6. Thomas Doll (FTC), Dobos Barna (Dunaújváros), Tomiszlav Szivics (Diósgyőri VTK) és Benczés Miklós (Puskás Akadémia) 1-1 pont

 

AZ ÉV EDZŐJE - OTP BANK LIGA, 2014, VÉGEREDMÉNY
  1. JOAN CARRILLO (VIDEOTON FC)  132 pont
  2. Kondás Elemér (Debreceni VSC-TEVA) 96 pont
  3. Horváth Ferenc (Győri ETO FC) 69 pont
4. Garami József (MTK Budapest) 66 pont
  5. Csertői Aurél (MVM Paks) 53 pont
  6. Thomas Doll (Ferencváros) 50 pont
  7. Artner Tamás (Szombathelyi Haladás) 31 pont
  8. Bekő Balázs (KTE-Phoenix Mecano) 26 pont
  9. Tomiszlav Szivics (Diósgyőri VTK) 25 pont
  10. Nebojsa Vignjevics (Újpest FC) 23 pont
11. Benczés Miklós (Puskás Akadémia FC) 16 pont
12. Marco Rossi (Budapest Honvéd FC) 11 pont
13. Lőrincz Emil-Márton Gábor (Pécsi MFC-Matias)  10 pont
 14. Csábi József (Nyíregyháza Spartacus) 3 pont
15. Mátyus János (Lombard FC Pápa) és Selymes Tibor (Kaposvári Rákóczi) 2-2 pont
17. Kovács László (Lombard FC Pápa) és Dobos Barna (Dunaújváros) 1-1 pont