Sportfogadás Suli

Vajon jó ötlet nézni a meccset, amire fogadtunk?

  • Iván András

Utánajártunk, hogy vajon jó ötlet-e figyelemmel kísérni egy fogadásunkat, amennyiben azt közvetíti a televízió. Érvek pro és kontra.

Vannak bizonyos sportfogadók, akik szeretik izgalmassá tenni a várható esti programjukat egy fogadással. Ha tudja, hogy nézni fogja mondjuk a keddi Bajnokok Ligája tévés meccsét, akkor tesz is rá pénzt, hiszen úgy mégis izgalmasabb, mint tét nélkül. Vannak azonban, akik úgy vélik, elszúrják saját szórakozásukat, ha megkockáztatják az élményt azzal, hogy pénzt buknak.

Ne nézzük a meccset!

- Rendkívül egyszerű az első érv. Egy vesztes tipp könnyen alacsonyan szálló telefonokat, távkapcsolókat, akaratlanul megbántott barátnőket, feleségeket és nem szándékosan inzultált háziállatokat eredményezhet. Szinte lényegtelen is, hogy bejön-e a fogadásunk vagy nem, ha olyan vérmérsékletűek vagyunk, akik idegeskednek a fogadás közben, mindenképpen vesztünk. Idegesek leszünk minden rossz passznál, elhibázott szerelésnél, bosszantó momentumnál. Ha megkérdezi kezelőorvosát, gyógyszerészét, biztosan nem javasolja majd ezt a vérnyomásra is káros hobbit.

- Egyes csapatokra túl sok figyelmet fordítunk. A televíziós csatornák azért többnyire ugyanabból a néhány csapatból választanak sportáganként, míg néhány együttest csupán akkor látunk játszani, amikor éppen a nagyok valamelyikével játszanak. A sportfogadás nem arról szól, hogy találjunk értéket ott, amit látunk a televízióban, hanem arról, hogy találjuk meg az értéket ott, ahol van is. Akaratlanul is belevisz egy körforgásba, amelynek a lényege, hogy a többet látott csapatokra többet is fogunk fogadni.

Ha a legjobb információk birtokában szeretnél megfogadni egy meccset, látogasd meg a Protipp rendszerét, ahol profi tippmestereink adnak jobbnál jobb tippeket!

- Figyelmen kívül hagyjuk az elemzésünket. Hiába elemeztünk ki egy meccset kellőképpen, ha nézzük élőben a találkozót, nagyon könnyen befolyásolhat minket az, amit néhány perc alatt látunk. Ha a játékos, akire fogadtunk, épp rossz formában van, esetleg a csapat kulcsembere adott két rossz passzt egymás után, az sokkal jobban hatással lehet ránk, mint kellene. Meggondolhatjuk magunkat a fogadás kapcsán, mert túlságosan befolyásol, hogy mit látunk, pedig az elemzésünk komplex volt és teljes. És közel sem biztos, hogy helytálló, amit tapasztalunk, csupán bebeszéljük magunknak. Így pedig kevésbé optimális döntéseket fogunk hozni.

Nézzük a meccset!

- Minél több meccset nézünk meg, annál többet tanulunk, márpedig a tudás elengedhetetlen a sportfogadásnál. Minden meccsel okosabbak leszünk, ismereteink tágulnak, tanulunk. Olyan dolgokat észrevehetünk, amiket kihasználhatunk a fogadóoldalak ellen, mert a fogadásunk kapcsán ráfókuszálunk minden aprólékos részletre.

- Amikor kielemzünk egy meccset, több tényezőt vizsgálunk meg, ezek alapján áll össze a tipp. Megvizsgáljuk, hogy egy visszatérő játékos mennyire fontos láncszem, a talaj mennyire kedvez a játéknak, az ellenfél stílusa fekszik-e a csapatunknak, satöbbi. Ha fogadunk a meccsre, amelyet nézünk, felmérhetjük, hogy ezek az apróságok valójában mennyire is vannak hatással a tippre, és valóban megérte-e rájuk odafigyelni. Ha többször is pontatlanul jósolunk meg bizonyos befolyásoló tényezőket, akkor ezeket a jövőben felül tudjuk vizsgálni, elhanyagolni őket, esetleg nagyobb figyelmet fordítani rájuk.

- Olykor hiába a remek elemzések, az események egyszerűen csak nem úgy folynak, ahogy elterveztük, és ahogy az racionális lenne. Még a legjobb sportfogadók is igazán hosszú távon hendikepjeik 40%-át elbukják. Ha nézzük a megfogadott sporteseményt, hamar láthatjuk, hogy milyen irányba halad a mérkőzés. Kihasználhatjuk ezt, élő fogadásokat köthetünk, amikkel kiszállhatunk a fogadásból, védhetjük azt. Olykor a veszteségek elkerülésére használhatjuk az így beérkező információkat, amivel elkerülhetjük a nagyobb "katasztrófát".

Vélemény

A saját véleményem az, hogy mindenki maga döntse el, mennyire tudja magát függetleníteni a fenti dolgoktól. Én például nem viselem jól, ha egy tippem a rossz irányba halad, így messziről kerülöm a fogadást azon meccsekre, amelyeket tudom, hogy megnézek a tévében. Általában még a scoreboardot sem követem szívesen, inkább beteszek egy filmet, olvasok néhány oldalt egy könyvből. Én nem tudnék profitálni abból, amit látok, mert nem a tipp találna meg engem, hanem én találnám meg a tippet.

Ugyanakkor, ha valaki függetleníteni tudja magát a bejövő információktól, és elfogulatlanul tudja kiértékelni azt, mindenképpen hasznos lehet, ha minél több meccset megnéz, amelyekre fogad.