Sportfogadás

Mikor fogadjunk egy teljesen esélytelen csapatra?

A sportfogadók többsége hajlamos bizonyos csapatokat túlértékelni, míg egyes tényezőket figyelmen kívül hagyni. Ilyenkor alakíthatják úgy egy meccs szorzóit, hogy megérje beszállni a nagy oddsra.

A sportfogadók többsége hiába szereti a magas oddsokat, érthető módon irtózik attól, hogy mondjuk a Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Bayern München, vagy más sportágakat nézve: New England Patriots, Pittsburgh Penguins, San Antonio Spurs ellen fogadjon. Sokkal szívesebben fogadunk rájuk, ugyanis az érvek általában a sztárcsapat mellett sorakoznak és nem ellene. Olykor azonban elképzelhető, hogy érdemes megjátszani a meglepetést, mert bizonyos körülmények megléte esetén találhatunk benne értéket.

Túlértékelt favorit

Az emberek hajlamosak túlértékelni bizonyos csapatokat, pusztán a tabella és a forma alapján. Elkezdik pakolni a favoritot, lenyomva ezzel az oddsot, pedig nem rendelkeznek elég ismerettel a csapatokat illetően. Hiába látjuk azt, hogy folyamatosan nyer az egyik csapat, ha a játék nem meggyőző, bármikor becsúszhat a meglepetés. Erre érdemes lehet apellálni hosszútávon, hiszen a sportfogadók többsége olyan ismeretek nélkül fogad, mint például a játék minősége, hiányzók és hasonló fontos faktorok. Ha azt látjuk tehát, hogy rohamosan csökken a favorit oddsa, de úgy ítéljük meg, hogy a csapat nem annyira megbízhatóan teljesít, mint vélik a fogadók, érdemes megkockáztatni a meglepetést. Ehhez természetesen érdemes tisztában lenni a csapatok erősségeivel, gyengeségeivel és az elmúlt meccsen mutatott játékkal.

Kellemetlen párosítás

Az oddsok többnyire a fogadók elvárásai alapján vannak meghatározva. Ezek inkább az olyan egyszerű tényeken, mint a forma és a játéktudás alapszanak, mintsem az apróbb finomságokon. Ilyen finomság lehet a játékstílus, amely egyes csapatok ellen jobban működik, mint mások ellen. Amerikaifutballnál bizonyos csapatok hatékonyabban játszanak a kemény védelmek ellen, mint a pontgyárosok ellen, de labdarúgásban is változó, hogy a csapatoknak milyen játékstílus fekszik. Mivel ez is egy olyan, statisztikailag nem igazán számszerűsíthető mutató, amit az egyszeri fogadók nem vesznek figyelembe, az oddsokat alakíthatják úgy, hogy megérje kockázatot vállalni.

Ha a legjobb információk birtokában szeretnél megfogadni egy meccset, látogasd meg a Protipp rendszerét, ahol profi tippmestereink adnak jobbnál jobb tippeket!

Motivációs kérdés

Ha egy sztárcsapat és egy kiscsapat találkozik, akkor ha mindkét együttes a maximumot nyújtja, minden bizonnyal nem születik meglepetés, és nyerni fog a favorit. Azonban ez ritkán fordul elő bármelyik sportágban is, olykor pedig a motiváció is meghatározza, milyen teljesítményt nyújtanak a csapatok. Például ha egy NBA-szezon vége felé járunk, viszonylag gyakran előforduló helyzet, hogy a már rájátszásba jutott nagycsapat pihenteti a sztárjait, míg a tét nélkül játszó underdog motivált fiatalokkal játszik, akik szeretnének jövőre biztos helyet a kezdőben. Az sem egy ritka jelenség, hogy a sztárjátékosok egyszerűen féltik magukat, nem játszanak teljes erőbedobással, készülnek a következő megmérettetésre. Talán ez a tényező érzékelhető leginkább az oddsokban, hiszen az a tabella alapján is egyértelmű szokott lenni, ha egy csapatnak semmi külön motivációja nincsen, hogy megszakadjon a pályán.

A görögök 2004-ben sokkolták az egész világot

Nagy átlagban elmondható, hogy az irodák úgy lövik be az oddsokat, hogy abból a fogadók ne nagyon tudjanak profitálni akkor sem, ha a nagy oddsokat erőltetik. Azonban bizonyos ismeretek birtokában előnyre tehetünk szert azokkal szemben, akik az oddsokat formálják, vagyis a tömeg ellen. Érdemes tehát főleg a szezon vége felé megvizsgálni az olyan kérdéseket, mint a motiváció vagy a csapatok egymás elleni mérlege. Ilyenkor ugyanis találhatunk értéket még a nagy meglepetésekben is.

Ismerd meg a PROTIPP-rendszert!

Népszerű funkciónk révén profitábilis lehetsz a sportfogadásban, sőt, könnyedén válhatsz akár "prófétává" is. Ha még nem tudsz mindent a legújabb feature-ünkről, segítünk, használjuk együtt aPROTIPP-rendszert! Amennyiben kérdésetek, észrevételetek lenne a rendszer használatával kapcsolatban, jelezzétek felénk hozzászólásokban vagy afórumon!