Afrikai Nemzetek Kupája

Elszálltak a Szuper Sasok, balhéztak az Elefántok

Nigériának hazai pályán nem sikerült legyőznie Dél-Afrikát, így a torna címvédője biztosan nem lesz ott a januári viadalon.

Szerdán véget értek az Afrikai Nemzetek Kupája selejtezői. Az utolsó fordulóban még nagyon sok csapat eséllyel pályázott valamelyik továbbjutó helyre, ám végül olyan korábbi "nagyhatalmak", mint a címvédő Nigéria vagy Egyiptom kiestek.

Onaziék nem lesznek ott Egyenlítői-Guineában

A legjobban várt találkozó talán a Nigéria-Dél-Afrika rangadó volt, ahol a Szuper Sasoknak csak a három pont jelentett megnyugvást, másképpen már nem lett volna saját kezükben a sorsuk. Mivel Kongó győzni tudott Szudánban, a csoport második helyéről már döntetlen esetén is lecsúsztak volna, de a Kongói Demokratikus Köztársaság Sierra Leone felett aratott győzelmével az is egyértelművé vált, hogy a legjobb csoportharmadikok is csak győzelemmel lehetnek.

Nagy volt a készülődés a mérkőzésre, Nigériában teltházat, azaz 35 ezer nézőt vártak a találkozóra. Ám a hazaiaknak végül csalódniuk kellett. A Bafana Bafana az 50. percre már két góllal vezetett, amit Sone Aluko csak a 90. percre tudott kiegyenlíteni. Mivel több gól nem esett a találkozón, a 2-2-es végeredmény a címvédő búcsúját jelentette.

Elégedetlenek voltak az elefántcsontparti szurkolók kedvenceik játékával

A másik érdekes találkozót Elefántcsontpart és Kamerun játszotta, de az összecsapásnak már csak a hazaiak számára volt tétje. Az Abidjanban lejátszott mérkőzésen egy pont kellett Kalouéknak, amit végül meg is szereztek egy 0-0-s döntetlennek köszönhetően. De mint az az alábbi videón remekül látszódik, egyik válogatott sem törte össze magát a három pontért a ráadás perceiben.

A lefújást követően egyesek a "győzelmet" ünnepelve, mások csalódottságukban a pályára rohantak, és a kapuk szétverése mellett megpróbálták a játékosokat is levetkőztetni.


Mint ismert, az eredetileg kiírt rendező ország, Marokkó visszalépett a rendezéstől, így valószínűleg Egyenlítői-Guineában lesz a torna január 17. és február 8. között.

A 2015-ös Afrika Kupa résztvevő országai
Egyenlítői-Guinea
Zöld-foki Köztársaság
Algéria
Tunézia
Dél-afrikai Köztársaság
Zambia
Kamerun
Gabon
Burkina Faso
Szenegál
Elefántcsontpart
Ghána
Guinea
Mali
Kongó
Kongói Demokratikus Köztársaság