EURO 2016

Rooney győzelemmel ünnepelné századosi "kinevezését"

Szombat este illusztris társaságba kerül Wayne Rooney, aki a szlovénok ellen Eb-selejtezőn 100. alkalommal lép pályára az angol válogatottban.

Wayne Rooney 100-szoros válogatott lehet / AFP

Hiába rendeznek számos meccset a hétvégén, a főszereplő az angolok csapatkapitánya lehet. Wayne Rooney karrierje egyik legfontosabb állomásához érkezett, szombaton lesz ugyanis a 100. alkalom, hogy magára öltheti a címeres mezt. A még mindig csak 29 éves támadó 2003. februárjában, Ausztrália ellen debütált a válogatottban és rögtön első meccsén gólt is szerzett, amivel 2006 nyaráig ő volt az angol válogatott történetének legfiatalabb gólszerzője, később azonban Theo Walcott elvette tőle ezt a rekordot.

A liverpooli születésű Rooney a szlovének elleni meccsen egy igen szűk és elitnek mondható társaság tagja lesz. Mindössze nyolc olyan játékosa van az angoloknak, aki átlépte a 100-as határt, és olyan legendáknak nem sikerült, mint Gary Lineker, Bryan Robson vagy éppen John Terry.

Az angol válogatott szereplési rangsora

"Nem sok játékosnak adatott meg, hogy 100-szor is magára húzhassa a válogatott szerelését, ez egy nagyszerű eredmény lenne. Nagy büszke leszek, ha csatlakozhatom ehhez a klubhoz, ez olyasvalami, amit én is és a családom is elismerne" - nyilatkozta a Háromoroszlánosok kapitánya. "Beszélhetnénk arról is, hogy 200 válogatottságom van és szereztem 100 gólt a hazámnak, a legfontosabb cél azonban, hogy nyerjünk egy tornát, ez az amit mindannyian akarunk. Ezért futballozunk, nyerni akarunk, ez a célunk és remélhetőleg hamarosan sikerül elérni" - beszélt egy kicsit az angolok jövőbeli terveiről a Manchester United támadója, aki ha 200 válogatottságig nem is jut el, Peter Shilton 125-ös rekordját könnyedén megdöntheti. "Viszonylag még fiatal vagyok és azt hiszem el tudom érni, remélhetőleg hamarosan enyém lesz a rekord. Persze ettől még nem leszek akkora legenda, mint Bobby Chartlon, hiszen ő vb-t nyert Angliának, ehhez nekem is azt kéne, ami hatalmas eredmény lenne"

A vb-győzelemre legalább még négy évet várnia kell Rooney-nak, Eb-aranyat viszont már két év múlva is szerezhet, ehhez az első lépés a kvalifikáció sikeres megvívása. Az angolok szombaton Szlovéniát fogadják a Wembley-ben, ám több baljós előjel miatt sem ígérkezik könnyű feladatnak a három pont megszerzése.

Roy Hodgson szövetségi kapitány megfiatalított csapatából több fontosabb láncszem is hiányzik majd. A manchesteri Michael Carrick lágyéksérülése miatt szerdán elhagyta az edzőtábort és kidőlt a sorból a tottenhames Andrew Towsend is.

Ami a szlovéneket illeti, a nyitókörben elszenvedett észtországi vereség után sikerült legyőzniük Svájcot és Litvániát is, így hat pontjukkal jelenleg a második helyen állnak. A helyezés azonban nem tévesztette meg a bukikat, hiszen mindössze 1.30-as oddsot kínálnak a hazaira és közel 10-szeres pénzt nyerhetünk a vendég sikerrel.

Oddsok a végeredményre     
Anglia Döntetlen Szlovénia
1.30 4.80 9.70
Anglia kerete
Kapusok: Fraser Forster (Southampton), Ben Foster (West Bromwich Albion), Joe Hart (Manchester City)
Védők: Leighton Baines (Everton), Gary Cahill (Chelsea), Calum Chambers (Arsenal), Nathaniel Clyne (Southampton), Kieran Gibbs (Arsenal), Phil Jagielka (Everton), Luke Shaw (Manchester United), Chris Smalling (Manchester United)
Középályások: Ross Barkley (Everton),  Stewart Downing (West Ham United), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Liverpool), James Milner (Manchester City), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Raheem Sterling (Liverpool),  Theo Walcott (Arsenal), Jack Wilshere (Arsenal)
Csatárok: Saido Berahino (West Bromwich Albion), Rickie Lambert (Liverpool), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Welbeck (Arsenal)
Anglia#eng-england
157971
[1667462] 2014-11-15 18:00:00 Anglia - Szlovéniax;
euro-2016-selejtezo-november-14-16