ATP-vb

Djokovics és Federer is sima meccsen juthat a döntőbe

Szombaton a legjobb négy küzdelmeire kerül sor a londoni ATP-világbajnokságon. Az első elődöntőben a címvédő Novak Djokovics és a japán Kei Nisikori néz farkasszemet, míg a másik mérkőzésen a két svájci klasszis, Roger Federer és Stan Wawrinka feszül egymásnak.

Djokovics harmadik alkalommal zárja világelsőként az évet. - Fotó: AFP

Pénteki játéknap

A londoni ATP-világbajnokság hatodik játéknapján a "B" jelű kvartett utolsó mérkőzéseire került sor. Elsőként a címvédő Novak Djokovics és a világranglista-hetedik Tomás Berdych lépett pályára. A pekingi döntőben vívott mérkőzésük nem hozott túl sok izgalmat, legalábbis a nézőknek, a cseh játékos viszont meleg pillanatokat élhetett át, ugyanis egy labdára volt attól, hogy 0:6, 0:6-ra kapjon ki. Hasonlóan pocsékul indult számára ez a meccs is, 0:4-nél tudta az első gémjét megnyerni, majd ugyanezt lemásolták a második szettben is, így Djokovics harmadik mérkőzését is könnyedén, 6:2, 6:2-re húzta be. Ezzel az is eldőlt, hogy a délszláv klasszis világelsőként zárja az évet, karrierje során harmadszor.

Az esti mérkőzésen két idei Grand Slam-bajnok, a svájci Stan Wawrinka és a horvát Marin Cilic feszült egymásnak. Berdych a sima vereségével nem tudott komoly nyomást helyezni Wawrinkára, de ettől függetlenül a helvét odatette magát. Cilic számára ez már tét nélküli derbi volt, már csak azért küzdött, hogy első világbajnokságát ne nyert mérkőzés nélkül fejezze be. Az első és a második szettben egy-egy brék döntött, előbbiben Wawrinka, utóbbiban Cilic javára, így következhetett a döntő felvonás. A harmadik játszma már fordulatosabban alakult, először ugyanis a horvát került előnybe, de nem sokáig tartott az öröme, a meccs hajrájában pedig a svájci volt fejben erősebb, így brékhátrányból fordítva tudta megnyerni a találkozót. 

ATP-vb, szombati játéknap, elődöntők - a     szorzói
Játékos Odds Játékos Odds Időpont*
Novak Djokovics 1.10 Kei Nisikori 5.30 15:00
Roger Federer 1.12 Stan Wawrinka 6.00 21.00

Az első elődöntőben Djokovics és a japán Kei Nisikori méri össze tudását. A világbajnokság előtti utolsó tornán, vagyis Párizsban találkoztak legutóbb, akkor a szerb klasszis 6:2, 6:3-ra diadalmaskodott. Az ázsiai tehetségnek csak felvillanásai voltak, de ez a borzasztó stabilan teniszező Djokovics ellen nem elegendő. Azóta nem sok minden változott, a délszláv ugyanolyan összeszedett és kiegyensúlyozott, talán még jobban is játszik, mint a francia fővárosban. Eddig nem sok esélyt adott az ellenfeleinek, kettő, három illetve négy gémet engedett a csoportküzdelmek alatt. Nisikori játéka megvan ahhoz, hogy legyőzze Djokovicsot, láthattuk ezt az idei US Open-elődöntőben is, de ehhez mindenféleképp szükség van arra is, hogy "Nole" ne legyen ott fejben 100 százalékosan a meccsen. Ilyenről az utóbbi időben szó nincs, így egyértelműen a világelsőnek áll a zászló.

Svájci drukkerekben nincs hiány Londonban. - Fotó: AFP

Egy svájci teniszező biztosan lesz a fináléban, ugyanis a másik elődöntőben a hatszoros bajnok Roger Federer és honfitársa, Wawrinka meccselnek. Utóbbinak a balul elsült őszi tornák után sikerült valamelyest összekapnia magát a világbajnokságra, de még mindig messze nem olyan a formája, mint a tavalyi esztendőben. Idén kétszer mérték össze a tudásukat, Monte-Carlóban salakon Wawrinka, míg Wimbledonban füvön Federer tudott diadalmaskodni. Stan egyébként öt év után tudta ismét legyőzni honfitársát, finoman szólva sem szeret ellene játszani, az eddigi 16 meccsükből ugyanis 14-szer alul maradt ellene. Roger mindhárom csoportmérkőzését szettveszteség nélkül húzta be. Meccsről-meccsre javult és aratott simábbnál simább győzelmeket, ezúttal is ő számít a toronymagas favoritnak. Az összecsapásuk pikantériáját az adja, hogy jövő héten már együtt fognak harcolni azért, hogy Svájc megszerezze első Davis Kupa győzelmét. 

Tenisz-tippekért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!