ATP-vb

Djokovics egy győzelemre az év végi világelsőségtől

Összefoglaltuk a londoni ATP-vb csütörtöki játéknapjának történéseit, illetve górcső alá vettük a pénteki meccseket

Federer hatalmas verést osztott ki Murraynek. - Fotó: AFP

Csütörtöki játéknap

A londoni ATP-világbajnokság ötödik játéknapján a "B" jelű kvartett utolsó csoportmérkőzéseire került sor. A japán Kei Nisikori lépett elsőként pályára, ellenfele azonban nem Milos Raonic, hanem David Ferrer volt, miután a kanadai sérülés miatt visszalépett. Ferrer számára tét nélküli volt ez a találkozó, míg az ázsiai egy győzelemmel nagy lépést tehetett a továbbjutás felé. Nisikorinak sikerült először brékelnie a mérkőzésen, mégpedig 4:3-nál, így meglehetősen közül került a szett megnyeréséhez. Nem tudta azonban végig vinni az előnyét, Ferrer sorozatban három gémet nyerve megfordította a játszmát. A japán nem omlott össze a csúnyán elbukott nyitófelvonás után, sőt, még jobb formában kezdett el teniszezni, és 6:4, 6:1-gyel megfordította a meccset úgy, hogy ebben a két szettben egyszer sem veszítette el a szervagémjét. 

Nisikori ezzel nagy nyomást tett a hazai kedvenc Andy Murrayre, akinek a továbbjutáshoz győzelemre volt szüksége Roger Federer ellen. Hamar kiderült, hogy nem lesz erre esélye, a skót borzasztó gyenge napot fogott ki, az első szettben beleszaladt egy 0:6-ba, a második játszmában pedig azért kapart, hogy legalább egy gémet nyerjen. 0:5-nél sikerült hoznia először az adogatását, de így is óriási zakót kapott. Legutóbb 2007-ben a Miami Mastersen fordult elő vele, hogy csupán egy játékot tudott nyerni, akkor egyébként Novak Djokovics oktatta.

Federer három győzelemmel csoportelső lett, míg mögötte másodikként Nisikori jutott a legjobb négy közé.

Wawrinka második világbajnokságán is elődöntőbe juthat. - Fotó: AFP

ATP-vb, pénteki játéknap, A csoport - a     szorzói
Játékos Odds Játékos Odds Időpont*
Novak Djokovics 1.05 Tomás Berdych 6.30 15:00
Stan Wawrinka 1.30 Marin Cilic 3.00 21.00

Pénteken az A csoportban is kiderül, hogy kik csatlakoznak Federerhez és Nisikorihoz az elődöntőbe. Összesen tízféle forgatókönyv szerint alakulhatnak a dolgok. Amit biztosra vehetünk, hogy a világelső Djokovics ott lesz a legjobb négy között, hiszen két sima győzelmet is aratott, viszont a csoportelsősége még nem garantált. A legrosszabb helyzetben a US Open-győztes Marin Cilic van, aki két zakóval a háta mögött csak extrém esetben juthat tovább, és itt ilyenre kell gondolni, hogy például Tomás Berdych 6:0, 6:0-ra veri a szerb játékost, ő pedig hasonlóan simán győzi le Wawrinkát. Lássuk be, erre azért vajmi kevés az esély...

Djokovics ha bármilyen formában legyőzi Berdychet, akkor biztosan csoportelső és az év végi világelsősége is garantált. Erre van a legjobb sansz, hiszen a szerb világklasszis eddig zseniálisan teniszezett, ráadásul a cseh játékos ellen 16-2-es mérleggel bír. Legutóbb bő egy hónapja a pekingi döntőben találkoztak, amire Berdych aligha emlékszik vissza szívesen, ugyanis egy labdára volt attól, hogy 0:6, 0:6-ra kapjon ki... Végül Djokovics adogatóként nem tudta azt az egy pontot megcsinálni, de így is hatalmas égés volt ez a világranglista-hetedik cseh számára. A korábbi években rendre összefutottak a világbajnokságon, ez már a negyedik összecsapásuk lesz. Ebből sem igazán meríthet Berdych, ugyanis nem tudta még Londonban legyőzni délszláv riválisát.

A esti meccsen Wawrinkának akkor kell igazán matekoznia, ha Berdych valami csoda folytán legyőzné Djokovicsot. Ebben az esetben a svájcinak is nyernie kellene a továbbjutáshoz. Ami persze nem ígérkezik egy lehetetlen feladatnak, hiszen Cilic katasztrofális formában ütögetett mindkét meccsén. Ha ő játszik, akkor az első sorokban ülő nézők nagy veszélyben vannak... Az egymás elleni mérlegük alapján is a svájci léphet nagyobb önbizalommal pályára. Kilencszer találkoztak eddig, ebből hét alkalommal Wawrinka hagyhatta el győztesen a küzdőteret. Ha Cilic nem táltosodik meg, akkor az Australian Open-győztes svájcitól egy közepes teljesítmény is elegendő lehet a győzelemhez. 

Tenisz-tippekért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!