ATP-vb

Idén harmadszor Federer-Murray klasszikus

Összefoglaltuk a londoni ATP-vb szerdai játéknapjának történéseit, illetve górcső alá vettük a csütörtöki meccseket.

Djokovics visszavágott Wawrinkának az Ausztráliában elszenvedett vereségért. - Fotó: AFP

Szerdai játéknap

A torna első hat mérkőzése két szettben ért véget, ezt a sormintát pedig szerdán is folytatták a játékosok. A délután folyamán a két nagy zakóval indító játékos, a horvát Marin Cilic és a cseh Tomás Berdych nyitotta az egyes mérkőzések sorát. A US Open-bajnok Cilicnek nem sikerült kimásznia a gödörből, ellentétben Berdych-hel, aki így sima, 6:3, 6:1-es győzelmet aratott, és ezzel életben tartotta a továbbjutási esélyeit. 

Az esti mérkőzésen igazi rangadót rendeztek, ugyanis a világelső Novak Djokovics és az Australian Open-győztes Stan Wawrinka feszült egymásnak. Mindketten elsöprő győzelemmel rajtoltak Londonban, így ezen a mérkőzésen már az elődöntőbe való jutás volt a tét, vagy legalábbis egy nagy lépés afelé. A svájci jól kezdte a találkozót, rögtön brékelni tudta a szerb riválisát, majd az előnyét meg is erősítette. Nem tartott azonban sokáig az öröme, Djokovics az átaludt első két game után begyújtotta a rakétákat és az elkövetkezendő 13 játékból 12-t behúzott, így végül nagyon simán, 6:3, 6:0 arányban diadalmaskodott. 

ATP-vb, csütörtöki játéknap, B csoport - a     szorzói
Játékos Odds Játékos Odds Időpont*
Kei Nisikori 1.55 Milos Raonic 2.20 15:00
Roger Federer 1.35 Andy Murray 2.65 21.00

Elérkeztünk az utolsó csoportmérkőzésekhez, így indulhat a matekozás. A hatszoros bajnok Roger Federer lehet a legnyugodtabb, hiszen két szettveszteség nélküli győzelemmel a zsebében biztos a továbbjutása. Nem teljesen tét nélküli azonban számára az Andy Murray elleni találkozó, hiszen a csoportelsőségét még elveszítheti, akkor pedig az elődöntőben nagy valószínűséggel a világelső Novak Djokovicsot kapja. A legrosszabbul Milos Raonic áll, aki eddigi mindkét meccsét elbukta, azonban, ha egy sima győzelmet arat és a brit is alul marad a svájcival szemben, akkor még a hórihorgas kanadai is továbbjuthat. Temérdek forgatókönyv elképzelhető, ami talán a legfontosabb, hogy egyik játékosnak sem lefutott még a torna.

Elsőként Nisikori és Raonic lép pályára. A 24 éves japán játékos kisebb csuklósérüléssel bajlódik, Murray és Federer ellen is ápolni kellett, viszont mindkét meccset végigjátszotta, előbbi ellen ráadásul győztesen hagyta el az küzdőteret. Éppen ezért a bukmékerek sem veszik túlságosan komolyan ezt a sérülést, hiszen őt hozták ki favoritnak. Ami némileg meglepő, ugyanis tudása alatt teljesített az eddigi mérkőzésein. Persze ugyanez igaz Raonicra is, akit ráadásul éppen a legnagyobb fegyvere, az adogatása hagyta cserben. Az egymás elleni mérlegük 4-1-es Nisikori-fölényt mutat, ráadásul ebből hármat idén aratott az ázsiai. Madridban, a US Openen és Tokióban is legyőzte a kanadai riválisát, egyedül Wimbledonban kapott ki tőle. Ezeken a tornákon egyébként jól ment nekik a játék, most viszont finoman szólva is szenvednek, így nem lehet egyértelmű favoritot megnevezni. 

A nap, illetve a csoportkörök csúcsmeccse vitathatatlanul Federer és Murray összecsapása. A két klasszis 22 mérkőzés után döntetlenre áll, Londonban viszont a korábbi mindhárom meccsüket Federer nyerte, illetve a legutóbbi kettőt is, amit idén Cincinnatiben és az Australian Openen vívtak. Egyértelműen a svájci állhat ki jobb szájízzel erre a meccsre, már csak azért is, mert neki nem kell izgulnia a továbbjutást illetően. Murray abban a "kényelmes" szituációban van, hogy tudni fogja, hogy mire lesz szüksége ahhoz, hogy besurranjon a legjobb négy közé. Számára Raonic győzelme jönne a legjobban, akkor ugyanis csak azzal kell foglalkoznia, hogy jobb legyen a játszma- illetve játékaránya a két riválisáénál. Ha viszont Nisikori győz, akkor a skótnak is muszáj lesz nyernie a továbbjutáshoz. Persze bárhogyan is alakuljon az első összecsapás, Murraynek így is úgy is fontos a győzelem, hiszen még ő is lehet csoportelső, no meg a presztízsről sem szabad megfeledkezni.

Annak ellenére, hogy a svájci két győzelemmel áll, nem játszott igazán magas színvonalon. Kevesebbet rontott, mint az ellenfelei, ez pedig eddig bőven elegendőnek bizonyult. Kérdés, hogy Murray ellen is elég lesz-e? A brit javuló formát mutat, de még mindig messze áll a legjobbjától. Federer nem a mutatott játéka, hanem a londoni és az idei összecsapásaik miatt ekkora favorit, mint amit az oddsok mutatnak. 

Tenisz-tippekért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!