ATP-vb

Djokovics követheti Federert az elődöntőbe

Összefoglaltuk a londoni világbajnokság keddi játéknapjának történéseit, illetve górcső alá vettük a szerdai meccseket.

Keddi játéknap

Az idényzáró londoni vb harmadik játéknapján a "B" jelű kvartett játékosai második alkalommal léptek pályára. A győztesek csatájában a hatszoros bajnok Roger Federer és az első világbajnokságán szereplő Kei Nisikori mérte össze tudását. A 24 éves japán tehetség többször borsot tört már a svájci orra alá, ezúttal azonban esélye sem volt a győzelemre, Federer bő egy óra alatt 6:3, 6:2-re diadalmaskodott. Nem produkáltak igazán magas színvonalú teniszt, és akkor még finoman fogalmaztunk. A helvét zseni rontott kevesebbet, ez pedig győzelmét és továbbjutást ért számára. A svájci 12. alkalommal jutott be a legjobb négy közé, ezzel beállította Ivan Lendl rekordját, illetve Andre Agassi 2003-as döntője óta a legidősebb játékos, aki elődöntőzhet.

Az esti mérkőzésen a hazai kedvenc Andy Murray és az újonc Milos Raonic lépett pályára. A kanadai gyenge adogatónapot fogott ki, az első szerváit csupán 53 százalékban ütötte be, így pedig pokolian megnehezítette a saját dolgát. A brit valamivel összeszedettebben játszott, mint az első meccsén, de még mindig voltak koncentrációs problémái. Ettől függetlenül sikerült kibrusztolnia a győzelmet két szettben (6:3, 7:5), életben tartva ezzel a továbbjutási esélyeit. 

ATP-vb, szerdai játéknap, A csoport - a     szorzói
Játékos Odds Játékos Odds Időpont*
Tomás Berdych 2.10 Marin Cilic 1.60 15:00
Novak Djokovics 1.14 Stan Wawrinka 4.30 21.00

A US Open-bajnok Marin Cilicnek katasztrofálisan sikerült élete első világbajnoki mérkőzése, ugyanis mindössze két játékot tudott összekaparni a világelső Novak Djokovics ellen. Hasonlóan rosszul kezdett Tomás Berdych is, a cseh teniszező szintén 1:6, 1:6-ra kapott ki. A versenyben maradás lesz a tét, ugyanis amelyikük alul marad, az letehet a továbbjutásról.

Ez lesz az idei negyedik összecsapásuk. Az év elején a rotterdami fináléban Berdych győzött, majd a horvát Wimbledonban és az amerikai nyílt teniszbajnokságon vágott vissza. Előbbi tornán emlékezetes meccset vívtak, no nem a színvonal miatt, hanem, mert gyakorlatilag sötétben játszották le az utolsó néhány gémet. Ami miatt természetesen a vesztes cseh felháborodott, de Cilic a US Openen megmutatta, hogy normális körülmények között is képes 3-0-ra nyerni Berdych ellen. Mindenesetre nem lettek puszipajtások az idei mérkőzéseik után...

A csúfos első fordulós vereségük után az önbizalmuk a béka feneke alatt lehet, de talán a horvát lehet kevésbé elkeseredett, hiszen ő mégiscsak a világelsőtől kapott ki, akit egyébként soha nem győzött még le - 0:11 a mérlege Djokovics ellen. Berdychnek viszont van törleszteni valója a két Grand Slam-tornán elszenvedett pofonért. Érdekes mérkőzésnek ígérkezik, nehéz megjósolni, hogy melyiküknek sikerül majd kikecmeregni a gödörből.

A győztesek mérkőzésén a címvédő Djokovics és az idei Australian Open-bajnok Stan Wawrinka feszül egymásnak. A továbbjutás lesz a mérkőzés tétje, illetve a szerb egy esetleges győzelemmel bebiztosítja az év végi világelsőségét. 

Az elmúlt szűk két esztendőben fantasztikus mérkőzéseket produkáltak. Három Grand Slam-tornán feszültek egymásnak. Tavaly Ausztráliában és New Yorkban is döntő szettben győzött Djokovics, idén Melbourne-ben viszont szintén egy emlékezetes meccsen, a svájcinak sikerült diadalmaskodnia. Fájó vereség volt az a délszlávnak, hiszen előtte 2010-ben kapott ki legutóbb az Australian Openen.

Wawrinka pocsék formában érkezett Londonba, Berdych ellen viszont meggyőzően játszott, de az igazi erőfelmérő Djokovics ellen lesz. A szerb elképesztően stabilan játszik, ha ellene is képes lesz kevés ki nem kényszerített hibán tartani magát a svájci, akkor lehet keresnivalója. Erre persze vajmi kevés az esély, a mérkőzés toronymagas favoritjának számít a szerb.

Tenisz-tippekért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!