Kézilabda

Dupla magyar öröm, nyert a Győr és a válogatott is

  • MTI

A címvédő győri lányok ötgólos győzelmet arattak a Viborg otthonában a BL csoportkörének 3. fordulójában, míg a férfi válogatott 33-20-ra győzte le Ukrajnát az Eb-selejtező második körében.

Viborg - Győr

A korábbi hírekkel ellentétben a várandós Görbicz Anita mégis pályára lépett, igaz, csak a hétméteresek végrehajtására állt be, vagyis a test-test elleni harcokban nem vett részt.

Éppen az ő találatával vezetett először az ETO a rangadón, majd Löke góljaival a 7. percben már 3-5 volt az állás. A hazaiak időt kértek, de ez sem segített rajtuk. Tartotta előnyét a Győr, miközben mindkét oldalon feljavultak a védelmek. Ahogy a cserék bemelegedtek a Viborgnál, gyorsan egyenlített (21. perc: 11-11), hiába állt be Herr a kapuba Grubisic helyére. A hullámvölgy nem tartott sokáig, Korsós és Löke révén ugyanis hamarosan megint az Audinál volt a vezetés. A szünet előtt még Amorim bombázott a kapuba, ezzel lett 13-17.

A második félidő elején is a brazil légiós villogott, és fokozatosan nőtt a különbség, mert közben Bognár-Bódi is beszállt a gólgyártásba (38. perc: 15-22). Negyedórával a vége előtt kénytelenek voltak időt kérni a dánok, mert akkora lett a hátrányuk (16-25).

A hátralévő időben ugyan kicsit kiengedett a Győr, sorozatban négy gólt kapott, de így sem forgott veszélyben a magabiztos - szinte bizonyosan csoportelsőséget érő - sikere.

A két csapat jövő szombaton Győrben találkozik, akkor is fontos lesz a két pont begyűjtése, mert a továbbjutó együttesek magukkal viszik az egymás elleni eredményeket a 12-es középdöntőbe.

VIBORG-GYŐRI AUDI ETO 25-30 (13-17)
Női Bajnokok Ligája, C-csoport, 3. forduló
Viborg, játékvezetők: Pandzsics, Moszorinszki (szerbek).
VIBORG: Masson, Poulsen (kapusok), Andreassen 2, Burgaard 4, Damnjanovic 1, Fisker 3, Gravholt 3, Gulldén 4, Larsen, Lyksborg 4, Mikkelsen, Skov 4, Thomsen. Edző: Christian Dalmose.
GYŐR: Herr, Grubisic (kapusok), Aguilar, Amorim 7, Boczkó-Hornyák 5, Bódi 5, Görbicz 4 (4), Korsós 3, Kovacsics 1, Löke 4, Milanovic-Litre, Müller, Planéta, Szeny, Szepesi 1. Edző: Ambros Martin.
Kiállítások: 2, ill. 0 perc.
Hétméteresek: 0, ill. 5/4.
A csoport állása
1. Győri ETO 3 3 0 0 100:69 6
2. Viborg 3 2 0 1 88:73 4
3. Lok. Zagreb 3 0 1 2 70:86 1
4. Savehof 3 0 1 2 75:105 1

Ukrajna - Magyarország

 A magyar csapat szerdán a portugálok elleni 31-30-as sikerrel rajtolt, ugyanakkor az ukránok oroszok elleni mérkőzését a két ország közötti politikai viszály miatt április 28-ára halasztották.

Három alapember, Nagy László, Harsányi Gergely és Lékai Máté ezúttal sem tudott sérülés miatt játszani, ám nélkülük is remekül kezdett a magyar csapat, 4-0-ra elhúzott, a hazaiak csak a 8. percben tudtak gólt lőni. Ezt követően lassan rendezték soraikat az ukránok, felzárkóztak, ám emberelőnyben visszaállt a korábbi különbség, és a 18. percben, 4-8-nál időt is kértek a hazaiak. A szakasz utolsó tíz percében Mikler két büntetőt fogott, és Zubai kiállítása alatt sem került bajba a magyar együttes, amely a szünetig lendületben maradt, és hat góllal meglépett.

A második félidő álomszerűen indult, sorozatban lőtt öt találattal a 37. percben már kétszámjegyű lett a különbség (10-20), ekkor időt kértek a megroppant ukránok. A tízperces gólcsendet ugyan sikerült megtörniük, ám a magyar "örömkézilabda" így sem állt le. Mindenki bátran próbálkozott, és a végén minden cserejátékosát pályára küldhette a kapitány.

A magyar csapat célja, hogy kijusson a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságra, majd a 2016-os riói olimpiára. A csoportokból az első két helyezett vehet részt az Eb-n, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is.

"A portugálok elleni győzelemmel levetkőztük a premier izgalmát és feszültségét, sikerült védekezésben és támadásban is előrelépni és görcs nélkül játszani. Jó volt a védekezés és kapusteljesítmény, ez magával hozta az indításokat a könnyű gólokat, feljavult a támadójáték is. Rengeteg szervezési nehézséggel találkoztunk, ezt most el lehet mondani, mert győztünk, ha nem lett volna meg a két pont, rosszul venné ki magát, ha ezzel magyarázkodnánk. Sajnos nem tudunk a meccshelyszínen edzeni, de a lényeg a győzelem! Az általunk elkezdett rendszerben kulcskérdés a beálló játéka, ez ma jól sült el, de a mai csupán egy állomás volt, 2016-ra az Európa-bajnokságra olyan csapatot szeretnénk építeni, amely valamennyi ellenfelével szemben jó eséllyel lép pályára. A fiatalok jól teljesítettek, de hadd emeljem ki a rutinosabbakat is, akik a portugál meccset hozták. Egy csapat vagyunk, ha mindenki tudja a feladatát és a helyét, akkor jól tudunk teljesíteni. Legközelebb december végén találkozunk, majd a januárt arra szánjuk, intenzív felkészüléssel és több mérkőzéssel, annak érdekében, hogy még jobban összerázódjunk, tanuljuk az új játékrendszert, immár a jelenleg sérült játékosainkkal." - nyilatkozta a mérkőzés után Sótonyi László, a válogatott másodedzője.

UKRAJNA–MAGYARORSZÁG 20-33 (9-15)
Férfi Európa-bajnoki selejtező, 2. forduló
Kijev, játékvezetők: Gjeding, Hansen (dánok)
UKRAJNA: Csuprina, Kosovij (kapusok), Burka, Cap 3, Doroscsuk 4, Gyenyiszov, Kozakevics 2 (2), Kurilenko 1, Mankovszki 1, Onufrijenko 5, Poltoratszki, Sztecsura 2 (1), Tiutiunnyk, Zaharov, Zsuk 2, Zsukov. Szövetségi kapitány: Vitalij Andronov.
MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Ancsin 4, Balogh Zs. 1 (1), Bánhidi 4, Bodó 2, Császár 2 (1), Gulyás 3, Ilyés 2, Iváncsik G. 7 (2), Nagy K. 3, Schuch, Szöllősi Sz. 1, Varsandán M., Zdolik 2, Zubai 2. Szövetségi kapitány: Talant Dujshebaev.
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. 5/4
A csoport állása
1. Magyarország 2 2 0 0 64:50 4
2. Oroszország 1 1 0 0 34:29 2
3. Portugália 2 0 0 2 59:65 0
4. Ukrajna 1 0 0 1 20:33 0