Forma-1

Gyászol a Száguldó Cirkusz

Az egykori közönség kedvenc olasz pilóta, Andrea de Cesaris 55 éves korában motorbalesetben vesztette életét. Közben az egész világ Jules Bianchiért szorít.

Andrea de Cesaris 1984-ben a Ligier-Renault pilótájaként. Fotó: bandeiraverde.com.br

De Cesaris Formula–1-es karrierje során 1980 és 1994 között 208 nagydíjon állt rajthoz, egyben ő vett részt a legtöbb versenyen győzelem nélkül. Többek között arról ismert még, hogy ő volt Michael Schumacher első csapattársa az F1-ben. Az olasz exversenyző 55 éves volt.

A római La Repubblica híre szerint De Cesaris Suzuki 600-as motorjával vasárnap kora délután szenvedett közúti balesetet, és a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok, annyit lehet csak tudni, hogy De Cesaris nekicsapódott egy szalagkorlátnak Róma egyik kerületében.

Az olasz versenyző igazán nagy sikereket sosem ért el, mégis a Forma-1 egyik meghatározó alakjának számított az 1980-1990-es években, hiszen tizenöt szezonon át szerepelt a királykategóriában, s ez idő alatt 208 versenyen állt rajthoz - ez visszavonulásakor a második legtöbb volt Patrese után, de jelenleg is a rangsorban az előkelő 11. Második teljes évében (1982) egy meglepetésszerű pole-t szerzett Long Beach-ben, s ezzel több mint egy évtizeden át tartotta a valaha volt legfiatalabb pole-pozíciós rekordját. Az F1-ben 1980-ban bemutatkozó De Cesarist rengeteg balesete miatt a brit sajtó és a szurkolók Andrea De Crasheris gúnynéven emlegették. A "bukfenc király" összesen ötször állhatott dobogóra a királykategóriában, de győzni egyszer sem tudott. Miután Ron Dennis F2-es csapatával apróbb sikereket ért el, az Alfánál mutatkozott be az 1980-as Kanadai Nagydíjon az F1-ben, ezzel együtt két futamon volt nevezve 80-ban az olasz versenyző. Első teljes évét a McLarennél töltötte, ám nem tudott élni a lehetőséggel: a szezon első 12 versenyhétvégéjén 18 alkalommal törte össze autóját. A karrierje második felében aztán sikerült a sok balesetet levetkőzni.

Egy emlékezetes "bukfence" még pályafutása elejéről. 1985-ből:

De Cesaris tart még egy különös csúcsot is, mégpedig a 15 idény alatt "elfogyasztott" tíz csapatával. Versenyzett az Alfa Romeónál, a McLarennél, a Ligiernél, a Minardinál, a Brabhamnél, a Rialnál, de megfordult még a Scuderia Italianál, a Jordannél, a Tyrrellnél és a Saubernél is. 

De Cesaris 208 versenyen egy pole pozíciót és egy leggyorsabb kört jegyzett, ötször állt dobogón.

Egy egyébként is roppant szomorú napot még keserűbbé tett halálhíre, mely felkavarta a Formula-1 így is sokkos állapotban lévő világát.

De Cesaris emlékezetes ütközés utáni afférja Piquettel az 1989-es Monacói Nagydíjon. Fotó: www.flickr.com

Közben az FIA friss közleményt adott ki a vasárnap súlyos balesetet szenvedett Jules Bianchiról, melyből kiderül, hogy a 25 éves francia állapota továbbra is kritikus, de stabil. A versenyző fejéből a tegnapi műtét során egy vérömlenyt távolítottak el, azóta pedig az intenzív osztályon fekszik. Arról nincs hír, hogy esetleges további információkkal mikor szolgálnak majd az illetékesek, de mivel Japánban már éjszaka van, így ma aligha hallunk új információt Bianchi állapota felől.

A SkySports arról számolt be, hogy már úton van Japán felé Bianchi menedzsere, Nicholas Todt és Gerard Saillant. Ő az a specialista aki Michael Schumacher mellett is segédkezett a decemberi fejsérülését követő műtétje után.