Kosárlabda

Kezdődik az Adria Liga!

megosztom

Pénteken kezdetét veszi délszláv kosárlabda-bajnokság, azaz az Adria Liga. Ebben a szezonban is, mint az elmúlt kettőben, egy magyar csapatért, nevezetesen a Szolnoki Olajért szurkolhatunk. Ezúttal üde színfoltja lehet a ligának a magyar bajnok, viszont a Final Fourba aligha jut be. A sorozat legesélyesebb csapata ezúttal is a Crvena zvezda, más kérdés, hogy a belgrádiak ezúttal érvényesíteni tudják-e a papírformát.

Lebonyolítás

Az idei szezonban is 14 csapat vesz részt az Adria Liga küzdelmeiben. A felek az alapszakaszban mindenkivel játszanak otthon és idegenben, majd ezt követően kialakul a végeredmény. Az első négy helyezett csapat bejut a Final Fourba, amit az alapszakasz győztese rendez. A rájátszásban az első a negyedikkel, a második a harmadikkal találkozik, a továbbjutás egy mérkőzésen dől el. A döntőbe jutott együttesek automatikusan az Euroliga főtáblájára jutnak, a harmadik helyért nem rendeznek találkozót.

Idén is a Zvezda a legesélyesebb az aranyra. - Fotó: mozzartsport.com

A Final Fourra esélyesek

Az Adria Liga legesélyesebb csapata egyértelműen a Crvena zvezda, igaz, tavaly is a legerősebb kerettel vágott neki a bajnokságnak a piros-fehér gárda, mégsem tudta érvényesíteni a papírformát. Hiába rendezték Belgrádban a Final Fourt, a Zvezda elbukott a Cibonával szemben az elődöntőben. Idén csak az aranyérem az elfogadható Dejan Radonjics együttesénél, amely ugyan átalakult a nyáron, de cseppet sem gyengült, sőt.

DeMarcus Nelson, Marko Simonovics és Rasko Katics ugyan eligazolt, de Nikola Kalinics, Nemanja Dangubics, Stefan Jovics, Marcus Williams és Maik Zirbes személyében minőségi pótlás érkezett helyükre, a megmaradó gerincről nem is beszélve. Utcahosszal a mezőny előtt jár a belgrádi együttes, ezúttal is csak önmagukat okolhatják, ha nem nyerik meg a bajnokságot.

A legfőbb kihívója a Crvena zvezdának ezúttal nem a városi riválisa, hanem a horvát Cedevita Zágráb lehet. Jasmin Repesa együttese tavaly a döntőig menetelt, ahol végül a Cibona állította meg a piros-fehér gárdát. A horvát mester garancia a minőségre, még akkor is, ha Jusuf Nurkic, Allan Ray és Nolan Smith is eligazolt. Érkező oldalon Nemanja Gordic és Roko Ukic nevét érdemes megemlíteni. A horvátok csapatként ismét nagyot dobbanthatnak, a Final Four minimum elvárás tőlük, de a döntő sem lenne meglepetés részükről.

A 2013-as győztes, Belgrád másik óriása, a Partizan igen komolyan meggyengült. Mindez annak köszönhető, hogy a fekete-fehérek nem jutottak be a tavalyi szezon döntőjébe, így nem sikerült kiharcolniuk az Euroligás részvételt, így a legjobbak elhagyták a csapatot. Davis Bertrans, Joffrey Lauvergne, Bogdan Bogdanovics, Leo Westermann, Alekszandr Pavlovics és Dejan Muszli is eligazolt, vagyis gyakorlatilag a komplett kezdőcsapat és a legjobb hatodik játékos. Érkező oldalon Jannisz Kouzeloglu, Andreja Milutinovics és Edo Muric neve olvasható, akik nagyon fiatalok, közülük egyelőre csak Murictól várhatnak sokat a Partizan hívei.

Dusko Vujosevics személyében viszont kiváló trénere van a szerbeknek, de roppant nehéz szezon vár az együttesre, hiszen nagyon fiatal a Belgrád. Milenko Tepicset. Dragan Miloszlavljevicset, Muricot és Milutinovicsot leszámítva nincs rutinos játékos a csapatban, a többiek még a 20. életévüket sem töltötték be. Mindezek után már a Final Fourba jutás is bravúr lenne a Partizantól.

Az örökös montenegrói bajnok, avagy a Buducsnoszt a tavalyi kudarc után - a csapat nem jutott be az Adria Liga négyes döntőjébe - a kulcsjátékosait megtartotta, és tovább erősítette keretét. Omar Cook, Darko Planinic, WIll Sheehey és J.R. Reynolds nagy fogás lehet Podgoricában, így a szurkolók nem szívják a fogukat William Coleman és Jeleel Akindele távozása végett. Ez a keret alkalmas arra, hogy idén a Final Fourba kerüljön, sőt, egy kis szerencse esetén a döntőbe is bekerülhet a Buducsnoszt.

A szolnoki csapat ezúttal a középmezőnyben végezhet.

Középmezőny

Sokaknak furcsa lehet, hogy a tavalyi bajnok Cibonát a középmezőnybe soroljuk, de a zágrábi csapat már az elmúlt idényben is erőn felül teljesített. A gárdának nincs pénze, így az Euroligás szereplést sem tudta vállalni, a horvátok legjobbja, Dario Saric pedig távozott Zágrábból. Mellette Darko Planinic elvesztése is fájhat az együttesnek, igaz Boris Barac és Devon van Oostrum személyében két jó játékost igazolt a Cibona. Slavene Rimacnak így sem lesz könnyű dolga, hiszen van egy jó kis kezdőcsapata, de mögötte nincs kispad, igaz, tavaly így nyerték meg a bajnokságot. Ám akkor csak a szezon második felét kellett így lejátszania a horvát rekordbajnoknak, egy teljes szezonon keresztül ez lehetetlen küldetésnek tűnik, így véleményünk szerint a középmezőnyben végezhet idén a Cibona.

Szintúgy, mint a két éve még négyes döntőben résztvevő Igokea. A bosnyák gárda alaposan átalakult a nyáron, hét játékos távozott, míg hat érkezett Aleksandrovacra. Tavaly a hatodik helyen zártak az alapszakaszban, ha ennél előrébb tudnának végezni, az már komoly meglepetés lenne tőlük.

A fiatalokból és két rutinos rókából álló Mega Vizura komoly vérátömlesztésen esett át, hiszen Ratko Varda abbahagyta a profi kosárlabdát, míg Novica Velicskovics eligazolt Törökországba, így a rutinnak annyi, de a fiatal titánok színe-javát - Nemanja Dangubics, Vszilje Micsics - elvitték a nagyobb klubok. Ennek ellenére egy-két hírmondó még maradt, ráadásul a távozók helyére tehetséges fiatalok érkeztek, és a sikeredző, Dejan Milojevics is maradt a posztján. Mindezek után a középmezőny aljára odaérhet a Mega Vizura.

Az Olimpija Ljubljana évek óta középcsapatnak számít az Adria Ligában, hazai pályán bárkit képes két vállra fektetni, míg idegenben bárkitől képes kikapni. A nyáron jól erősítettek, még Mirza Begicet is hazacsábították az Olimpiakosztól, illetve Hriszto Nikolov neve lehet ismerős, aki korábban a Szolnoki Olajnál is megfordult. Az előző idényben a 10. helyen végeztek a szlovénok a délszláv bajnokságban, idén a legjobb nyolc közé is könnyedén bekerülhetnek, hiszen ez a keret bőven alkalmas erre.

Nagy dobást várunk a Szolnoki Olajtól, amely két éve még utolsó előtti, míg tavaly a 12. helyen végzett a bajnokságban. A csapat a nyáron kiválóan igazolt, fontos távozója talán csak Justin Holiday volt a csapatnak, aki az NBA-ben kapott szerződést, de a szezon első felében gyakorlatilag egy jó meccse sem volt Szolnokon. Radenko Pilicsevics és Simon Balázs is elhagyta az Olajt, az irányítók helyére megszerezte a bordó-fekete klub Wittmann Krisztiánt, aki a válogatottal sikert sikerre halmozott a nyáron. Mellette meg Stefan Sinovec, Marko Brkics és Lazeric Jones is érkezett a Tisza partjára. Mindezeknek köszönhetően az eddigi legerősebb szolnoki csapatot láthatjuk az Adria Ligában. Dragan Alekszics iránt töretlen a bizalom a vezetőedzői poszton, ha kitudja hozni játékosaiból a maximumot, akkor ez az Olaj komoly meglepetésekre is képes lehet. A hátsó régió csapatai sokat gyengültek, míg a Szolnok erősebb lett, a gárda gerince már nem zöldfülű, így összességében nagyot csalódnánk, ha magyar bajnok nem férne be minimum a legjobb tíz közé.

James Florence ellenfélként térhet vissza Szolnokra. - Fotó: MTI

Alsóház

Az MZT Szkopje gárdája az előző idényben a kilencedik pozícióban végzett, idén viszont annak is örülhet, ha bennmarad. Tizenegyen távoztak, míg helyükre mindösszesen heten érkeztek a macedón fővárosba. A komplett kezdőcsapat elhagyta Szkopjét, az újoncoknak pedig idő kell, hogy összeálljanak. Elméletben nem lesznek kiesési gondjai a gárdának, főleg ha jól kezdenek, ami a sorsolás alapján elvárható lenne a csapattól.

A Krka az utóbbi években rendre középcsapatként végzett, idén viszont az alsóházban zárhat. Edo Muric személyében a csapat legjobb játékosa elhagyta a szlovén gárdát, ráadásul rajta kívül még öten távoztak. Az érkező oldalon csak három kosaras neve olvasható, közülük Nebojsa Joksimovic a legismertebb, de már ő is túl van a pályafutása zenitjén. Egyedül Alekszandr Dzikic mester személyének köszönhető az, hogy vélhetően nem lesznek kiesési gondja a Krkanak, de aligha fognak ezzel a kerettel a középmezőnyben végezni a szlovénok.

A Zadar már tavaly is csak a szerencséjének köszönhette, hogy bennmaradt, de úgy látszik, hogy ez nem volt elég figyelmeztető jel a horvátok számára. A csapatnál komoly vérátömlesztés volt, vagyis nagy talán, hogy mire lesznek képesek idén. James Florence személyében korábbi szolnoki játékost is igazolt a Zadar, amely gárda vélhetően idén is versenyben lesz a kiesés ellen.

Mivel a Radnicski nem tudta teljesíteni a liga által előírt feltételeket, ezért a csapat átadta helyét egy másik szerb gárdának, a Metalacnak. A valjevoi csapat a szerb bajnokság rájátszásának hatodik helyét szerezte meg az elmúlt idényben, ahol idegenben képtelen volt jó eredmény felmutatni, otthon viszont például a Mega Vizurát is le tudta győzni. Ami biztos, hogy az újonc a kiesés ellen fog küzdeni, kérdés, hogy összejön-e neki a bennmaradás.

A másik újonc az idei szezonban a Levszki Szófia gárdája lesz. A kék-fehérek inkább eladtak játékosokat, mint vettek a nyáron, igaz, több bolgár válogatott kosaras is pattogtat a fővárosban. Mindössze csak négy légióssal vág neki a Levszki a bajnokságnak, amely maximum otthon szerezhet pontokat, házon kívül tulajdonképp teljesen esélytelen lesz. A szófiai csapat végig harcban lesz a kiesés ellen, igaz, egy újonctól nem is várhatunk mást.

Ki nyeri az Adria Ligát? - a     szorzói
Csapat Odds
Crvena zvezda 2.20
Cedevita 3.75
Partizan Belgrád 4.50
Buducsnoszt 8.00
Igokea 26.00
Krka 36.00
Levszki Szófia 51.00
Olimpija Ljubljana 61.00
Cibona 61.00
Mega Vizura 151.00
Zadar 201.00
MZT Szkopje 201.00
Metalac 201.00
Szolnoki Olaj 301.00
 • Pro
  Tomihmv
  2014. október 2., Csütörtök 15:16

  Adria Liga | Crvena zvezda - Levszki Szófia

  2014. október 3., Péntek 19:00
  • Ország:Ismeretlen
  • Fogadás típusa:Other
  • Tipp:Ázsiai hendikep: Crvena zvezda -12,5
  • Időszak:Teljes játékidős fogadás
  • Odds:1.75
  • Eddig éri meg:1.6
  • Tét:5
  • INDOKLÁS:

   A legerősebb találkozik az egyik újonccal, avagy a Crvena zvezda fogadja a Levszki Szófiát. A hazaiak a legjobbak a ligában, minden posztra két kiváló kosárlabdázó jut náluk. A fontosabb játékosok közül csak Simonovics és Katics távozott, de az új érkezők: Dangubics, Jovics, Zirbes, Kalinics és Jovics bőven tudja őket pótolni. A csapat utcahosszal a mezőny előtt jár, minden téren, ráadásul Radonjics mester mindenkire számíthat, igaz, az újak közül Williams és Dangubics nem sokat edzett a csapattal, de mivel intelligens játékosokról van szó, ők is könnyedén beilleszkedtek ennyi idő alatt is. A Zvezda erődemonstrációt szeretne mutatni pénteken, mind a nézőtéren, mind a pályán. Nagyjából 800 ft-nak megfelelő valutába kerülnek a tikettek a Pionirba, azaz több ezer fanatikus várható, ami mondanom sem kell, hogy mekkora előny a belgrádiaknak. A vendég Levszki inkább eladott a nyáron, minthogy vásárolt volna, igaz, még így is egy pár bolgár válogatott kosaras pattogtat Szófiában. Bár azt nagyon jól tudjuk, hogy a szerb és a bolgár kosárlabda között ég és föld a különbség, amíg előbbi vb ezüstérmet nyert pár hete Spanyolországban, addig utóbbi még az Eb-re sem tudja kvalifikálnia magát. Légiósok terén is gyengén áll a szófiai alakulat, arról nem is beszélve, hogy első számú centerük Varbanov kihagyja a meccset, míg Heathnek csak pár perc jut, révén, hogy még lábadazoik sérüléséből.
   Varbanov kiesésének köszönhetően a 222 cm-es Marjanovics egyeduralkodó lesz a palánkok alatt, ami mondanom sem kell, hogy mekkora előny, de egyébként is minden poszton sokkal erősebb a Zvezda. Összességében azon a véleményen vagyok, hogy a bajnoki cím első számú várományosa, a liga legerősebb csapata magabiztosan, legalább 13 ponttal legyőzi az újoncot a nyitómérkőzésen.

  • Eredmény:

   85-55

  • kimenetel
   Nyereség
  • 3.75
megosztom