Debrecen

Meddig égetsz még minket, Elemér?

  • PKJ
megosztom

A szurkolók már elzavarnák a debreceni sikeredzőt, de az érdekes nem ez, hanem, hogy Kondás simán leáll velük vitatkozni.

Bár kicsivel több, mint egy hónapja még európai kupaporondról és főtábláról ábrándoztak a debreceni szurkolók, lassan meg kell barátkozniuk a gondolattal, miszerint szomorú szezon elé néznek. A Loki borzalmasan gyengén kezdte az idényt, a csapat az idei tíz tétmeccséből mindössze kettőt nyert meg, a legutóbbi öt alkalommal pedig egyszer sem hagyta el győztesen a pályát. Már a hétvégi, Pécs elleni hazai 0-2 is rendesen felborzolta a kedélyeket a Hajdúságban, de az igazi truváj csak kedden jött, amikor a másodosztályú Békéscsaba is lepofozta a helyi kedvenceket (2-3).

Nem csoda, hogy fogytán a szurkolók türelme. A városban folyamatosan téma a klub finoman szólva sem épp stabilnak tűnő anyagi háttere, de a drukkerekkel beszélgetve az is elég egyértelműnek tűnik, hogy Kondás Elemér ideje lejárt, és a legtöbben új edzőt szeretnének a csapat élére.

A kétszeres bajnok mester korábban is került már támadások kereszttüzébe (főleg a nemzetközi kupáknak intett gyors búcsúkat követően), de eddig jól állta a sarat - most viszont úgy tűnik, mintha ütemet tévesztett volna. Hogy mennyire nem biztos a dolgában, azt remekül mutatta a Békéscsaba ellen pályára küldött kezdőcsapat is: Kondás korábbi ígérete ellenére az első csapat játékosait nevezte a meccsre, a fiatalok közül csak a szélső Varga Kevin került be, ráadásul őt is lekapta a pályáról a félidőben.

A húzás azonban nem jött be, a Debrecen Szakállyal, Zsidaival, Mészárossal, Bouadlával, Kulcsárra és Tiszával a soraiban is simán kikapott, Kondásra pedig eddig szinte példátlan szitokáradat zúdult. Hogy az edző mennyire nem ura a helyzetnek, az jól látszott a lefújást követően: amikor az egyik drukker "meddig égetsz még minket, Elemér?" felütéssel érdeklődött az edző jövőbeni terveiről a munkaerőpiacon, Kondás nem elengedte a füle mellett a megjegyzést, hanem hosszas és indulatos szóváltásba keveredett a szurkolóval.

A drukker azt is nehezményezte, hogy Kondás nem a fiataloknak adott lehetőséget a bizonyításra, hanem az első csapat rutinos, tapasztalt játékosait helyezte előtérbe - vélhetően azért, hogy megnyerje a meccset, és valamicskét szilárdítson enyhén szólva is ingatag helyzetén. Az edző természetesen visszautasította a vádakat, és azzal védekezett, hogy többnyire sérülésből, vagy eltiltásból visszatérő játékosokat favorizált, hiszen nekik is szükségük van a meccsrutinra. Hasonló jellegű magyarázkodás olvasható egyébként a klub hivatalos honlapján elérhető tudósításban is.

Nézőszámok a Nagyerdei Stadion megnyitása óta
Dátum Mérkőzés Sorozat Nézőszám
2014.05.10. Debrecen-Újpest NB I 20.000 néző
2014.05.31. Debrecen-Honvéd NB I 20.000 néző
2014.07.22. Debrecen-Cliftonville Bajnokok Ligája, második selejtezőkör 11.000 néző
2014.07.29. Debrecen-BATE Boriszov Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör 14.000 néző
2014.08.09. Debrecen-Puskás Akadémia NB I 5.100 néző
2014.08.24. Debrecen-Haladás NB I 3.500 néző
2014.08.28. Debrecen-Young Boys Európa Liga, rájátszás, visszavágó 7.000 néző
2014.09.13. Debrecen-Pécs NB I 2.100 néző

Kondás a Szeged elleni 1-1-et követően még úgy nyilatkozott, "a Ligakupában a fiatalokat fogjuk szerepeltetni". Mint akkor elmondta, "az ilyen mérkőzések remek lehetőségek adnak rá, hogy megmutassák, mire képesek. Meg kell ragadniuk a lehetőséget, és akkor talán oda tudnak kerülni az első csapathoz." Való igaz, hogy a most lehetőséget kapó Varga Kevin nem váltotta meg a világot a jobbszélen, de akkor is furcsa, hogy ilyen jelentős változások álljanak be egy edző terveiben alig két hét alatt. Kondás ráadásul a cserékkel sem igazolta korábbi kijelentéseit: többek között Dombi, Volas és Seydi érkezett a pályára a mundér becsületének védelmében.

A közhangulat tehát egyértelmű, az edzőnek mennie kell, már csak az a kérdés, ki követheti őt a kispadon. A Debrecennek eddig története során mindössze két külföldi edzője volt: az első, Miroslav Beránek bajnoki aranyat nyert a csapattal, a második, a szintén cseh Zdenek Scasny azonban csúnány megégett, és éppen Kondás Elemér érkezése előtt zavarták el. A pletykák most arról szólnak, Egervári Sándor volt szövetségi kapitány a legesélyesebb utódjelölt, de ahogyan az ilyenkor lenni szokott, természetesen felmerültek a korábbi helyi sikeredzők, Supka Attila, Szentes Lázár, vagy épp Herczeg András nevei is.

A Debrecen a következő meccsét a Kecskemét ellen játssza, hazai pályán, vasárnap este 18:30-tól. Kondás Elemér csapata hét meccsből szerzett 8 pontjával jelenleg nyolcadik a tabellán.

[1732249] 2014-09-21 18:30:00 Debrecen - Kecskemétx;
2014-09-19;212
2014-09-20;212
2014-09-21;212
164237
megosztom