EURO 2020

Az UEFA jelentésben értékelte a budapesti pályázatot

Az UEFA elkészítette jelentését a 2020-as kontinensviadalra jelentkező pályázókról. A legfontosabb kritériumoknak megfelel a Puskás Ferenc Stadion, kérdőjelek azonban így is vannak a szövetség részéről.

Remélhetőleg hat év múlva Eb-helyszín lesz a látványterven már létező Puskás Stadion. Fotó: origo.hu

Az UEFA elkészítette a jelentéseit a 2020-as Európa-bajnokság rendezésére érkező pályázatokról. A Puskás Ferenc Stadion a legfontosabb kritériumoknak megfelel, ami biztató. Vannak ugyan kisebb hiányosságok is, mint például az evakuációs terv hiánya, a túl szűk sajtóterem, illetve a stadionépítés kezdeti szakaszából fakadó korlátok. Amit a leginkább pozitívumként emelt ki az UEFA, az a budapesti szálláslehetőségek közelsége és menyisége volt.

EURO 2020, amit tudni kell.

Ez lesz a második kontinensviadal, amit 24 ország részvételével rendeznek meg, de az első amelyiket, nem ország, vagy országok, hanem 13 európai nagy város rendez meg.

2014. szeptember 19.: A torna helyszíneinek kiválasztása.

Mind az 54 tagállam játszik selejtezőt, mivel nincs konkrét házigazdája a 16. labdarúgó Európa-bajnokságnak.

Két körben lehet selejtezni. Egyszer lesz a szokásos 10 csoportos selejtező, melyből a csoportgyőztesek és -másodikok jutnak ki. (20 csapat)
Majd lesz a 2018-ban induló és 2019-ben véget érő új Nemzetek Ligája, mely sorozat mind a négy ligájából a legjobbak (4 csapat) - akik a hagyományos Eb-selejtezőből nem jutottak ki - innen jutnak ki a kontinenstornára.

A Eb várható időpontja: 2020. június-július.

Az európai szövetség illetékesei megemlítik a jelentésükben, hogy a magyar labdarúgás fejlesztésének 10 éves programjára tenne koronát, és visszahelyezné a világfutball térképére hazánkat, ha a 2020-es Európa-bajnokság keretében Budapest mérkőzéseket rendezhetne.

Az UEFA jelentése szerint az új, 68 156 néző befogadására alkalmas Puskás Ferenc Stadion 2018 áprilisára, 341 millió euróból készül el, megközelíthetősége és befogadóképessége tekintetében is megfelel az UEFA legszigorúbb elvárásainak. A pálya mérete 105x68 méter lesz, ami szintén megfelel az előírásoknak, csakúgy mint az öltözők és kiszolgáló termek méretei.

Negatívum, hogy nem jutott el az UEFA-hoz részletes evakuációs terv, amit az UEFA a kivitelezés kezdetlegességének tudott be, továbbá nincs információ a központi műveleti vezérlő teremről sem. A beléptető kapuk száma éppen csak elegendő ahhoz, hogy egy órán belül bejussanak az emberek a stadionba.

A kamerahálózatról kiderül, hogy egyelőre nem tudják a hatékonyságát értékelni, ezenkívül a világítás, az energiaszolgáltatás, a hőmérséklet-beállítás és a tartalék áramkörök hatékonysága is értékelhetetlen még. Ezek akkor válnak kiértékelhetővé, ha felépül a stadion. Ugyanez vonatkozik a pálya karbantartására, a takarítás hatékonyságára és a biztonsági személyzet munkájára is. Ezek az elemek épp elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a budapesti pályázat ne járjon sikerrel. Ráadásul a sajtóosztály követelményeit is csak részben elégítette ki a magyar pályázat. A televíziós közvetítőfülkék száma megfelelő, de a sajtóterem kicsi. A vegyes zóna és a sajtótájékoztató termének mérete elégséges.

A VIP-páholy és a kiemelt nézők férőhelye megfelel a követelményeknek, míg dicséret járt az elegendő számú mellékhelyiség és a jól elhelyezett elsősegélynyújtó területekért, akárcsak a mozgáskorlátozottak számára kiépítendő speciális férőhelyekért.

Kiemelték pozitívumként, hogy a magyar jogszabályok engedélyezik a személyre szóló jegyek értékesítését és a személyazonosság ellenőrzését a bejáratnál.

A Liszt Ferenc Repülőtér az UEFA szerint épphogy elég nagy arra, hogy az Európa-bajnokság alatti forgalmat biztosítsa, viszont amit nagyon jónak értékelnek, hogy a reptér közel van a Puskás Stadionhoz. A legnagyobb dicséretet a budapesti szálláslehetőségekről írta az UEFA a jelentésében: "A szurkolók és a kiemelt delegációk elszállásolása nem jelenthet problémát" - áll a jelentésben.

A politikai helyzetet megbízhatónak és nyugodtnak tartja az UEFA, de kiemeli, hogy az Eb-projekt rendkívüli anyagi befektetést kíván. Minden megállapodást aláírtak az európai szövetséggel, a garanciák is rendben vannak, az adógarancia életbe léptetéséhez azonban még meg kell teremteni a jogi feltételeket.

Az UEFA egy dologról nem írt, mégpedig a számunkra leglényegesebbről, hogy mekkora esélye van az MLSZ-nek arra, hogy a helyszínek szeptember 19-i kihirdetése során a kiválasztottak közé eséllyel pályázik-e az új Puskás Ferenc Stadion. Sikeres pályázat esetén három csoportmeccset és egy nyolcad- vagy negyeddöntő-mérkőzést rendezhet a tervek szerint 2018-ra felépülő új nemzeti stadion.

Kisfilm a leendő új Puskás Ferenc Stadionról:


A 2020-as Eb-re pályázó 19 város
Város Stadion Befogadóképesség  
Baku (Azerbajdzsán) Baku Olimpiai Stadion 68 ezer (felújítás alatt)  
Minszk (Fehéroroszország) Traktor Stadion 16,5 ezer (33 ezerre bővítik ha rendezhetnek)  
Brüsszel (Belgium) Új Nemzeti Stadion 60 ezer (építést még nem kezdték el)  
Szófia (Bulgária) Ovcha Kupel Stadion 16 ezer (33 ezerre bővítik ha rendezhetnek)  
Koppenhága (Dánia) Parken Stadion 38 065  
London (anglia) Wembley Stadion 90 ezer Az Eb döntőjére pályáznak
München (Németország) Allianz Aréna 67 812 (75 ezerre bővítik ha rendezhetnek) Az Eb döntőjére pályáznak
Budapest (Magyarország) Új Puskás Ferenc Stadion 68 156 (2015-ben kezdődik az építkezés)  
Dublin (Írország) Aviva Stadion 51 700  
Jeruzsálem (Izrael) Teddy Stadion 34 ezer (53 ezerre bővítik ha rendezhetnek)  
Róma (Olaszország) Stadio Olimpico 72 698  
Szkopje (Macedónia) Philip II Aréna 33 460  
Amszterdam (Hollandia) Amsterdam ArenA 53 052 (56 ezerre bővítik)  
Bukarest (Románia) Arena Nationala 55 600  
Szentpétervár (Oroszország) Új Zenit Stadion 69 500  
Glasgow (Skócia) Hampden Park 52 063  
Bilbao (Spanyolország) San Mamés Stadion 53 332  
Stockholm (Svédország) Friends Aréna 50 ezer  
Cardiff (Wales) Millennium Stadion 74 500