NB I

Tényleg elfogyott a pénz Debrecenben?

  • Iván András

A Debreceni VSC eddig a 21. század egyik meghatározó csapata volt. A hét bajnoki cím és hat Magyar Kupa-siker után azonban könnyen lehet, ínséges évek várnak a Cívisváros szurkolóira. De mi lehet a háttérben? Tényleg kiürült Szima Gábor számlája?

Ha majd néhány év múlva visszatekintünk, lehet, hogy szomorúan azt mondhatjuk, az egész egy nagyon csúnya kedd estén kezdődött Fehéroroszországban. Jött a 94. percben egy fejes, és könnyen lehet, hogy a Debrecen sorsát nem csak erre az esztendőre, de a következő évekre is megpecsételte. A Bajnokok Ligájából való kiesés több évnyi költségvetésnek megfelelő bevétel elmaradását jelentette, és ez mintegy maga előtt görgetve a problémákat, hosszútávon is kihathat az évezred legsikeresebb csapatára. Nincs pénz igazolni, a játékosok hitehagyottak, nem jönnek az eredmények, a nézők nem fizetnek a belépőért, nincs váltás a szakmai stábban. A gondok pedig csak erősítik egymást. De nézzük pontról pontra, hol is akadozik a hajdúsági gépezet jelenleg.

Nézőszámok a Nagyerdei Stadion megnyitása óta
Dátum Mérkőzés Sorozat Nézőszám
2014.05.10. Debrecen-Újpest NB I 20.000 néző
2014.05.31. Debrecen-Honvéd NB I 20.000 néző
2014.07.22. Debrecen-Cliftonville Bajnokok Ligája, második selejtezőkör 11.000 néző
2014.07.29. Debrecen-BATE Boriszov Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör 14.000 néző
2014.08.09. Debrecen-Puskás Akadémia NB I 5.100 néző
2014.08.24. Debrecen-Haladás NB I 3.500 néző
2014.08.28. Debrecen-Young Boys Európa Liga, rájátszás, visszavágó 7.000 néző

Az edző személye

Debrecen városa és a szurkolók mindig nehezen tűrték meg a "kívülről" érkező edzőket. Külföldi tréner mindössze kétszer irányította a csapatot, ők is csupán hónapokig. Habár Miroslav Beranek például bajnokságot is nyert a Lokival, helyét a bajnoki cím után a későbbi sikeredző, Herczeg András vette át. De Beranekhez fűződik például Dzsudzsák Balázs felfedezése és állítólag a debreceni kocsmák forgalmának felvirágoztatása is. Herczeget 2010-ben egy szintén cseh mester, Zdenek Scasny követte, akitől 2011 áprilisában vette át a stafétát Kondás Elemér. Vele a csapat a 2011/12-es szezonban veretlenül, majd a 2013/14-es idényben nagy küzdelemben lett bajnok. A debreceni szurkolók sokszor kikezdték őt arrogáns stílusa miatt, hiába volt korábban a Loki játékosa is, annyira soha nem fogadták el a szimpatizánsok, mint mondjuk Garamvölgyi Lajost vagy akár a "külsős" Supka Attilát.

Kondás eredményeit nem lehet elvitatni, azonban azt is látni kell, nagyon sokszor hibázik az edzői padon. Nem képes igazán motiválni játékosait, csapatösszeállítását, cseréit pedig sokszor nem igazán érteni. Olyan játékosokhoz ragaszkodik, akik folyamatosan hibáznak, míg egyeseket érthetetlenül mellőz. Legutóbbi példa a BATE Boriszov elleni mérkőzés, amikor is Zsidai László helyére az a Ludánszki Bence állt a 65. percben, akinek nemhogy nemzetközi, még NB I-es tapasztalata is alig van. Zsidai cseréje azóta is beszédtéma a fórumokon, láthatóan a játékos sem értette a pályáról lejőve, hogy miért őt hívta le a mester.

Arrogáns, pökhendi stílusa pedig ellenérzéseket ébreszt a szurkolókban, főleg amikor a magas fűre vagy épp a talaj minőségére fogja a pontvesztéseket.

Igazolások

Szima Gábor mindig is kiemelkedő volt abban, hogy olyan játékosokat szerződtetett ingyen, akiket utána később tekintélyes mennyiségű pénzért értékesíteni tudott. Ezzel egy ideig szerencsés lehet egy csapat, de a végtelenségig nem. Az a játékospolitika, hogy Szima csak a legritkább esetben ad ki pénzt futballistáért, egyre jobban kezd visszaütni. Sajnos nem mindenki Adamo Coulibaly, hogy a semmiből jőve a klub történetének egyik legjobb játékosává nője ki magát. Jönnek olykor olyanok is, akik csak a pénztárcát rövidítik, sokat azonban nem tesznek hozzá a játékhoz.

A Debrecen legdrágább igazolásai a 2006/07-es szezon óta
Szezon Játékos Honnan érkezett? Mennyiért? (font)
2006/07 Takács Zoltán Budapest Honvéd 264.000
2007/08 Dorge Kouemaha Tatabánya 229.000
2008/09 Oláh Lóránt Kaposvár 88.000
2009/10 Yannick Kecskemét 176.000
2009/10 Laczkó Zsolt Vasas 176.000
2010/11 Farkas Balázs Dinamo Kijev 352.000
2010/11 Balajti Ádám Diósgyőr 123.000
Forrás: Transfermarkt - A táblázatban csak a hivatalos adatok szerepelnek.

Adamo Coulibaly ingyen jött, ingyen ment, de komoly nyomot hagyott

A Debreceni VSC legjelentősebb játékoseladásai 2005. óta
Játékos Honnan érkezett? Mennyiért (font)? Hova távozott? Mennyiért (font)?
Igor Bogdanovics Red Star Ingyen Genclerbirgli 308.000
Halmosi Péter Grazer AK Ingyen Plymouth Argyle 528.000
Dzsudzsák Balázs Saját nevelés - PSV Eindhoven 2.200.000
Dorge Kouemaha Tatabánya 229.000 Duisburg 484.000
Leandro Ferencváros Ingyen Omonia Nicosia 264.000
Laczkó Zsolt Vasas 176.000 Sampdoria 730.000
Forrás: Transfermarkt - A táblázatban csak a hivatalos adatok szerepelnek.

A listán csak azok a játékosok szerepelnek, akikről konkrét átigazolási összeg van feltüntetve. Rajtuk kívül még több igazolás is pénzbe került (Eugéne Salami, Roguy Méyé és L'Imam Seydi), de róluk hivatalos adatok nincsenek.

Lássuk most, hogy a riválisokhoz képest mennyit költött játékosokra az elmúlt években a klub. Összehasonlítva a többi topcsapattal, nem tűnik vészesen kevésnek ez a játékosokra fordított kiadás, bár sok igazolásnál nem hozták nyilvánosságra a kifizetett összeget. A valóságban valószínűleg a DVSC ezen a listán az ötödik helyet foglalná el, nagyon messze lemaradva a többi csapattól.

Az NB I-es topcsapatok költései a 2006/07-es szezon óta
Csapat Elköltött összeg (millió font)
Videoton 5.356
Debrecen 1.408
Győr 0.915
Ferencváros 0.862
Diósgyőr 0.352
Forrás: Transfermarkt - A táblázatban csak a hivatalos adatok szerepelnek.

És hogy mennyire elfogyott a pénz, azt nem csak az jelzi, hogy gyakorlatilag 2010 óta nem is adtak ki nagyobb összeget játékosért, hanem a jelenlegi gyászos helyzet. Tényleg csak a vak nem látja, hogy az aktuális keretben óriási csatárgondok vannak. A Kulcsár Tamás-Ibrahima Sidibe-L'Imam Seydi-Dalibor Volas-Tisza Tibor ötös nem képes megoldani ezt a posztot, még magyar szinten sem. Volas szénája például hónapok óta rosszul áll. Kondás mester a hozzáállásbeli problémái miatt alig játszatja, amikor pedig pályán van a szlovén játékos, többnyire akkor is elégtelen teljesítményt nyújt. Tisza Tibor sokat sérült, és amúgy sincs élete formájában, így marad a Kulcsár-Sidibe-Seydi trió, de ők sem éppen a fiatalos lendületet képviselik. Csatárt viszont nem igazolt a Debrecen a nyáron, mint ahogyan - az amúgy nem hiányposztra érkező - Alekszandr Jovanovic megszerzése mellett más játékost sem.

Volas játékára nincs szüksége Kondás Elemérnek, jobbra viszont nem futja

Szakmai ügyek intézése

Az elképesztő mértékű inkompetencia a hivatalos ügyek intézésében az ellenfelek szurkolóit sokszor nevetésre, a debrecenieket viszont kesergésre késztette. Hogy ez azért van, mert a klub nem megfelelő embereket alkalmaz, vagy pedig szimplán fatális véletlenek sorozata, azt nehéz eldönteni, de az alábbi esetek magukért beszélnek.

Rudolf-saga: Rudolf Gergely 2007 nyarán szerződött Franciaországból, a Nancy csapatától Debrecenbe. A játékos csodálatos három évet töltött el a Cívisvárosban, megjárta a Bajnokok Ligája csoportkörét is, ahol két gólt szerzett. Herczeg András áldozatos munkával igazi klasszist nevelt belőle. De miért is csak három évet volt a piros-fehéreknél, amikor kontraktusa négy évre szólt? Nemes egyszerűséggel azért, mert valakinél 2007+4=2010. "Rudi" szerződésében ugyanis 2010 nyara szerepelt a lejáratnál, nem pedig 2011 nyara, ameddig elméletileg ő aláírt. Így történhetett, hogy a klub egyik legnagyobb értékét kénytelen volt ingyen elengedni Olaszországba a Genoa együttesének.

Máté Péter: Mindössze néhány hónappal Rudolf Gergely esete után egy újabb érthetetlen baki miatt bűnhődött a Loki. Történt ugyanis, hogy a csapat kiesett a BL-selejtezőből a svájci Basel ellen, majd az Európa Liga csoportköréért vívott párharcra elfelejtette benevezni azt a Máté Pétert, aki a visszavágó utolsó perceire pályára lépett. Az UEFA szerencsére megkönyörült a DVSC-n, és csak pénzbüntetéssel sújtotta a klubot, habár a lengyel Legia Varsó példájából jól tudjuk, bizony nem mindig ilyen elnéző az Európai Labdarúgó Szövetség.

NB III-as csapat: A klubnál mindig is kiemelt fontossággal bírt az utánpótlás fejlesztése. A vezetőedzők előszeretettel nyúlnak saját nevelésű játékosokhoz, akik az alsóbb osztályú csapatoknál pallérozódnak. Az egyik ilyen bázis a Létavértes együttese lenne, amely tavaly nagyon simán lett bajnok a harmadosztályban, kivívva ezzel a lehetőséget az NB II-es indulásra. Azonban valaki nemes egyszerűséggel elfelejtette leadni a gárda nevezését az NB II-re, így hiába a fantasztikus teljesítmény, a csapat maradt a harmadosztályban. A Létavértes sorsa innentől megpecsételődött, kártyavárként dőlt össze minden. Az anyaklub megvonta a támogatást, a játékosok elmentek, a csapat szponzor nélkül maradt. A hajdúsági gárda ezután négy meccset játszott le a 2014/15-ös szezonban, tették ezt 0-32-es gólkülönbséggel. Múlt héten pénteken pedig jött a döntés: a klub bedobja a törölközőt is visszalép a bajnokságtól. Így kell tehát tönkretenni egy egész évi munkát.

Jövőkép

Debrecen befektetések szempontjából nem annyira vonzó helyszín, mint a fejlettebb nyugati városok vagy Budapest. Szima Gábor ajtaján nem dörömbölnek milliárdokat ígérő szponzorok, így pedig nehéz dolga van a tulajdonosnak.

A szurkolók egyre jobban lázadnak a jelenlegi helyzet ellen. Kifejezik ezt leginkább távolmaradásukkal, amit a klub pénztárcája is meg fog sínyleni. A Nagyerdei Stadion bérlési költsége ugyanis igen magas, így nyilván elvárják a klubnál, hogy sokan menjenek ki a meccsekre, teltház legyen, és ez bevételeket generáljon. A sikerek azonban elmaradoznak, a nézők otthon maradnak, és lassan alig-alig lesz több néző az új arénában, mint volt az Oláh Gábor utcában.

Habár a Loki ultrái nem a teljesítmény ellen tiltakoznak, azzal sincsenek éppen megelégedve - Fotó: HAON

A jövő tehát igen bizonytalan, a megoldás pedig valahogy nem adja magát. Sokrétű a Debrecen jelenlegi problémája, pedig a csodálatos új stadionjuk megérdemelné az eredményeket. A klub kommunikációja évek óta csapnivaló, pénzt pedig csak arra költenek, amire nagyon muszáj. Drágán igazolni kockázatos, nem biztos, hogy megtérülő befektetés, azonban a jelenlegi csapat nem elég ütős nemzetközi, de talán még magyar szinten sem. Ameddig nincs tőkeerős befektető a klub mögött, addig közel sem biztos, hogy visszatérhet a csapat a korábbi sikerekhez. Attól viszont nem kell tartaniuk a debreceni híveknek, hogy a Zalaegerszeg vagy a Dunaferr sorsára jut a klub, Szima Gábor személyében ugyanis egy olyan ember vezeti a Debrecent, akinek szívügye és szerelme a klub. Csak reménykedni lehet, hogy ő nem fárad bele ebbe a nehézkes harcba.


A hétvégén a bajnoki címvédő az eddig győzelem nélkül álló Pécset fogadja, amely ellen a Nagyerdei Stadionban nem csak a 3 pontot, de a domináns és hatékony támadófutballt is elvárják majd a szurkolók. A Diósgyőr elleni keleti rangadón már voltak biztató jelek a játékosok részéről, de ha az idény végén legalább dobogós pozícióban akarnak végezni, idegenben is el kell kezdeniük a pontgyűjtést.

[1732245] 2014-09-13 14:30:00 Debrecen - Pécsx;
2014-09-12;212
2014-09-13;212
2014-09-14;212
164237