Forma-1

Bekeményít a rádiózásban az FIA

Korlátozza a csapatok rádiózási lehetőségeit a Forma-1-ben a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Charlie Whiting versenyigazgató csütörtökön írt levelet a Forma-1-es csapatoknak, melyben figyelmezteti őket arra, hogy a szövetség a következő, Szingapúri Nagydíjtól a korábbinál jóval komolyabban odafigyel arra, hogy betartsák a versenyszabályzat 20.1-es pontját, amely szerint "a versenyzőnek egyedük, segítség nélkül kell vezetnie az autóját".

A csapatok (elvileg) kevesebbet segíthetnek rádión - Fotó: AFP

"Ezért semmilyen rádiós kommunikáció nem történhet a boxból a versenyző felé, ami az ő vagy az autója teljesítményére vonatkozik. Az FIA arra is felhívja a figyelmet, hogy a 8.5.2-es szabálypontnak megfelelően a boxból az autó felé irányuló adatátvitel is tilos" - idézett Whiting leveléből az autosport.com.

Ennek értelmében az istállók nem közölhetnek például arra vonatkozó információkat a pilótákkal, hogy hol nyerhetnek időt a pályán, hol teljesít jobban a csapattársuk, azaz nem segíthetnek rádión abban, hogy gyorsabb legyen a versenyzőjük. Biztonsággal kapcsolatos dolgokról és a kerékcserékről továbbra is kommunikálhatnak, és a pilóták továbbra is szabadon beszélhetnek a boxutca felé.

Az biztos, hogy a fentiek értelmében szigorúbb lesz az ellenőrzés, azonban a pontos határok nem derülnek ki. És természetesen nem olyan nehéz trükköket kitalálni a szabályok kijátszására, mindössze a kódokat kell egyeztetni a versenyzőkkel. Kíváncsian várjuk, hogy a szigort mennyire sikerül fenntartani.