Vélemény

Már csak néhány nap, és tízezrek lepik el a magyar lelátókat...

  • Iván András

Szeptember 15-étől hivatalosan is kötelező lesz az OTP Bank Liga, a Magyar Kupa és a válogatott hazai mérkőzésein a szurkolói kártya. Minden bizonnyal ez a legelső, de talán legfontosabb lépés azon az úton, hogy a magyar futball ismét régi fényében tündököljön...

A magyar válogatott vasárnap megadta a kellő alaphangot ahhoz, hogy elkezdhessünk bizakodni hazánk futballjának fellendülésében! Ugyan nemzeti tizenegyünk kikapott 2-1-re az északírek ellen, de itt és most ez nem számított. Pintér Attila együttese remekül tolódott, a hátrapasszok is szinte kifogástalanul működtek, így minden okunk megvan a bizakodásra, hogy Romániát lemossuk októberben. Priskin Tamás is elmondta, erre a mérkőzésre lehet építeni. Az se zavarjon össze senkit se, hogy az északírek 2010. óta nem nyertek idegenben meccset, mert ettől még zseniális volt a csapat...

A közhangulat tehát rég volt ilyen jó, és ugyan kinek ne jött volna meg a kedve meccslátogatáshoz!? Szerencsére hétvégén ismét NB I-es bajnoki forduló, lehet megtölteni a stadionokat. És ha már elérkezünk a hónap közepéhez, egy nagyon fontos jó hírrel szolgálhatunk: a pénztárcánkba betehetjük végre a bankkártyánk és a könyvtári kártyánk mellé a szurkoló kártyánkat is. 

Én, mint meccsre járó szurkoló, alig várom, hogy hétvége legyen, és kötelező legyen a kártya használata! Csak a vak nem látja, hogy ez a magyar futball minden bajának igazi forrása, és amint hivatalosan is csak ezzel az azonosítási módszerrel lehet bejutni az NB I-es bajnoki mérkőzésekre és a válogatott találkozóira, minden problémánk elszáll. Családok tízezrei térnek majd vissza a lelátóra, és igenis óriási gondot fok okozni a Groupama Aréna és a Nagyerdei Stadion nevetségesen alacsony befogadóképessége. Meg nem erősített információk szerint a szurkolói kártya bevezetésével egycsapásra a forint ismét 250 egységig erősödik az euróhoz mérten, illetve a FIFA elveszi Oroszországtól a 2018-as világbajnokság rendezési lehetőségét és Magyarországnak adja.

Mert őket csak szeretni lehet! - Fotó: csontfej.try.hu

És hogy milyen eredményekkel fog járni a kártya bevezetése? Például, hogy végre távol maradnak azok az ultrák a mérkőzésektől, akik miatt nem járnak a családok mérkőzésekre. A ferencvárosi szurkolók már jelezték is, nem kívánnak részt venni az Újpest elleni rangadón szeptember 21-én. De mit számít az a néhány ezer ember, akik hóban, sárban, belföldre, külföldre kísérik kedvenceiket, pénzt, energiát és időt nem kímélve, ha a helyükre családok tízezrei pályáznak, akik eddig minden mérkőzésen attól rettegtek, hogy valami elvetemült vadállat elkezdi kiabálva, üvöltve biztatni a kedvenceket, és nem csak békésen ül, szotyizik és utasításra tapsol? Az pedig ne tévesszen meg senkit, hogy a másfél héttel ezelőtti örökrangadón 800 fizető néző sem volt a médiumok szerint, ez csak valami gépelési hiba, valójában teltház volt és csodálatos hangulat.

Az OTP Bank Liga 6. fordulójának nézőszámai
Mérkőzés Nézőszám
Haladás-Paks 2250
Újpest-Honvéd 3437
Pécs-Kecskemét 1050
Nyíregyháza-Pápa 2097
Videoton-Puskás Akadémia 3085
MTK-Ferencváros 752
Győri ETO-Dunaújváros 2525
Diósgyőr-Debrecen 5562

Szurkolóbarát intézkedések

A már említett - ismétlem, teltházas - MTK-FTC csúcsmeccsre egy külön városnéző gesztussal kedveskedett szurkolóinak a Ferencváros. Történt ugyanis, hogy csak azokat a vendégszurkolókat engedték be a szektorukba, akik a mérkőzésre a Groupama Arénától induló buszokkal érkeztek a mérkőzés helyszínére. Ez két dolog miatt is nagyon jó ötlet volt. Egyrészt, kímélték a BKV járműveit az amortizációtól, másrészt az ingyen városnézés nagyon szép ajándék a vasárnap délután éppen unatkozó emberek számára, akik nem tudják, mivel üssék el a meccs előtti néhány órát. Még abba sem lehet belekötni, ha valaki mondjuk a Honvéd stadionja mellett lakik, és utaznia kellett 30-40 percet, hogy aztán a kiindulási ponttól pár méterre visszaérhessen a busszal.

A csordultig telt lelátókon egy gombostűt sem lehetett volna leejteni - Fotó: Belkevics Krisztián

Szerencsére a már említett üvöltözést és álldogálást is elkezdte szankcionálni a hazai futballvezetés. Az északírek elleni - tényleg fantasztikus tolódással megvívott - találkozó közben ugyanis azon szurkolókat, akik esetleg a két lábukon akarták buzdítani a magyar válogatott tagjait, nemes egyszerűséggel leültették, mert állítólag tilos állni az UEFA-rendezvényeken. Egyeseket pedig ki is vezettek amiatt, mert "Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül" feliratú pólóban tették tiszteletüket a Groupama Arénában. Semmi szükség ezekre a véleményformáló, nem csendben ülő emberekre, akik tönkreteszik a szórakozásunkat!

Szintén egy szurkolóbarát gesztus volt az MLSZ részéről a két héttel ezelőtti Újpest-Honvéd rangadó összefoglalójának összeállítása. A Magyar Labdarúgó Szövetség ugyanis lehetőséget biztosított hangtechnikusai számára, hogy gyakorolják kicsit hivatásukat. Az alábbi esetben egy kisebb malőr azonban történt, ugyanis véletlenül azt sikerült bevágni, amikor az egyik tábor a másikat szidja, miközben a valóságban teljesen más volt éppen a lelátón. Ez persze egy fatális véletlen, semmi köze ahhoz, hogy az MLSZ néha -  tényleg nem túl gyakran, de egyébként teljesen jogosan - megbünteti a klubokat szurkolóik renitens viselkedése miatt. Nagy hiba lenne emögött bármiféle szándékosságot gyanítani.

Én a magam részéről tehát szeretném megköszönni a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy kötelezővé teszik a szurkolói kártyát. Ennek egyenes következménye lesz futballunk fellendülése és a stadionok benépesedése! A családok visszatérnek, a futballunk felvirágzik, az élet is szebb lesz. Reszkessetek, románok, reszkess, Barcelona, reszkess, Chelsea! Érkezik a magyar futball az európai elitbe! Aki pedig ezt nem így látja, az szimplán "elmebeteg".

A szurkolói kártyával kapcsolatos PRO érveket ITT, a kontrákat pedig ITT olvashatjátok.

2014-09-12;212
2014-09-13;212
2014-09-14;212
164237