EURO 2016

Még idén megkaphatja a magyar válogatott a kegyelemdöfést

Habár még csak néhány órája ért véget a Magyarország-Észak-Írország Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés, már kezdhetünk számolgatni és gondolkozni, hogyan tovább.

Vereséggel kezdte a magyar labdarúgó-válogatott a 2016-os kontinensviadal selejtezősorozatát. A mieink előtt a 2014-es esztendőben még két idegenbeli és egy hazai találkozó áll. Lássuk, milyen reményeink vannak még idén.

Sokba kerülhet a rossz kezdés - Fotó: AFP

Kezdjük a realitásokkal: ne áltassuk magunkat, kikapunk Bukarestben októberben. Nemzeti csapatunk sokadszorra bizonyította be vasárnap, a fogadkozásokban, ígérgetésekben nagyon jók, ám a rájuk nehezedő nyomással egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. Márpedig ilyen szempontból nagyon rossz a további sorsolásunk. A szurkolók nagyon készülnek a románok elleni csúcsmeccsre, vissza akarnak vágni a keleti szomszédoknak a tavalyi égésért, így megint minden szem a válogatotton lesz, és egyszerűen muszáj lesz eredményt elérni. Valószínűleg a tavalyi vereséghez hasonló égésben lesz részünk, ami azért is lesz problémás, mert ha a finnek mondjuk megverik a görögöket, az északírek pedig a feröerieket, akkor máris úgy állunk, hogy három csapat is 6 ponttal megy a mieink előtt.

A harmadik fordulóban jön egy újabb idegenbeli mérkőzés, a Feröer-szigeteki erőpróba gyakorlatilag egy amolyan első "döntő" lesz, aminek tétje, marad-e még reális esélyünk a továbbjutásra. Optimális esetben itt nyerünk, viszont a görögök is megszerzik első győzelmüket, míg a finnek talán pontot rabolhatnak otthon a románoktól. Közel sem lesz azonban könnyű dolgunk, hiszen ha kikapunk a románoktól, a közhangulat és a válogatott megítélése még rosszabb lesz, mint most, így pedig még a jóval alacsonyabban jegyzett szigetország otthonában is nagyon nehéz lesz.

Ha a feröeri meccs után 3 ponttal állnánk, következne a második "döntő", ugyanis ha itthon a finneket sem sikerülne felülmúlni, a harmadik hely is mérföldekre kerülne tőlünk. Főleg azért, mert mind a románok, mind a görögök előtt egy könnyebb mérkőzés áll az idei utolsó fordulóban.

Szurkolói szempontból is érdemes megvizsgálni az előttünk álló három válogatott mérkőzést. Ugye az nem nagy titok, hogy Bukarestben a tegnapi vereségtől függetlenül is nagyon sokan lesznek ott, Feröer-szigeteken meg valószínűleg csak a legelszántabbak. Viszont a finnek ellen akár némi túlzással üres lelátók is lehetnek, ha mondjuk 3 mérkőzés után nulla vagy csak egy ponttal állunk majd. De ha esetleg sikerülne győznünk Torshavnban, még akkor sem várható 7-8 ezer nézőnél több.

Az alábbi forgatókönyvekben megpróbáltuk felvázolni, mi lenne a legjobb, legrosszabb és a legreálisabb eredménysor a következő három körben.

Forgatókönyvek a hátralévő idei három találkozóra
Mérkőzés Legjobb eset Legrosszabb eset Reálisan nézve
Románia-Magyarország 2 1 1
Finnország-Görögország X 2 X
Észak-Írország-Feröer-szigetek 2 1 1
Feröer-szigetek-Magyarország 2 1 2
Görögország-Észak-Írország X 1 1
Finnország-Románia 2 1 X
Görögország-Feröer-szigetek 2 1 1
Magyarország-Finnország 1 2 1
Románia-Észak-Írország 1 2 1

A legjobb forgatókönyv esetén azt vettük figyelembe, hogy a románok kiemelkedve a csoportból meg fogják nyerni azt, egyetlen idei vereségüket ellenünk szenvedik el. Feröer-szigetek nyerni tud két riválisunk ellen is, míg mi természetesen mindenhol, mindenkit agyba-főbe verünk. Ebben az esetben mi talán odaérhetünk a továbbjutást érő második pozícióba.

Legrosszabb forgatókönyv esetén egyik csapat sem tud igazán elhúzni, viszont a magyarok lemaradása mindegyik ellenféllel szemben tetemes.

Ezzel szemben reálisan nézve a magyarok javítani tudnak a románok utáni vereség után, míg a finnek és a görögök remélhetőleg remiznek egymással Helsinkiben.

Tabellák az egyes forgatókönyvek esetén
  Optimista   Pesszimista   Reális  
1. Románia 9 pont Görögország 9 pont Románia 10 pont
2. Magyarország 9 pont Finnország 9 pont Görögország 7 pont
3. Feröer-szigetek 6 pont Románia 6 pont Magyarország 6 pont
4. Észak-Írország 4 pont Észak-Írország 6 pont Észak-Írország 6 pont
5. Finnország 4 pont Feröer-szigetek 3 pont Finnország 5 pont
6. Görögország 2 pont Magyarország 0 pont Feröer-szigetek 0 pont

Azért nagyon fájó ez a vasárnapi vereség, mert ha esetleg csodát tudnak elérni Dzsudzsák Balázsék Romániában, az is tulajdonképpen csak visszahozná az északírek elleni elvesztett kötelező 3 pontot. A matematika - mint mindig - a mi oldalunkon áll, de az első fordulóbeli vereségünk igencsak minimalizálta a továbbjutási esélyeinket.

EURO 2016, selejtezők
Az F-csoport 2014-es programja
2014.09.07. Magyarország-Észak-Írország 1-2
2014.09.07. Feröer-szigetek-Finnország 1-3
2014.09.07. Görögország-Románia 0-1
2014.10.11. Románia-Magyarország  
2014.10.11. Finnország-Görögország  
2014.10.11. Észak-Írország-Feröer-szigetek  
2014.10.14. Feröer-szigetek-Magyarország  
2014.10.14. Görögország-Észak-Írország  
2014.10.14. Finnország-Románia  
2014.11.14. Görögország-Feröer-szigetek  
2014.11.14. Magyarország-Finnország  
2014.11.14. Románia-Észak-Írország  
[1667484] 2014-09-07 18:00:00 Magyarország - Észak-Írországx;