Utánpótlás

Bombaerős kerettel jönnek a spanyolok Felcsútra

A Dajka László vezette magyar U21-es válogatott csütörtökön 16 órától, a felcsúti Pancho Arénában a spanyol válogatottat fogadja Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen.

A spanyol U21-es csapat három éve veretlen / rfef.es

A magyar válogatott számára már elérhetetlen az U21-es Európa-bajnokságon való szereplés, a csütörtöki ellenfél, a hibátlan mérleggel az élen álló spanyol válogatott azonban egyetlen pontra van attól, hogy matematikailag is bebiztosítsa első helyét a selejtező csoportban. Albert Celades szövetségi edző bombaerős keretet rakott össze a mieink és az osztrákok elleni összecsapásra, még úgy is, hogy a korosztály legnagyobb ászai közül többen nem kaptak meghívót az utolsó csoportmeccsekre.

A védelemben a Swansea-t erősítő Jordi Amat, a nyáron Valenciából a Bayern Münchenbe igazoló Juan Bernat, a néhány hete 12 millió fontért a Liverpoolhoz szerződő Alberto Moreno, a szintén a liverpooliakat erősítő Javi Manquillo, vagy a Stoke Cityben játszó Marc Muniesa egyaránt neves, a nemzetközi futballban jegyzett játékosok, és fiatal koruk ellenére sztárcsapatoknál számítanak alapembernek. A középpályán ugyancsak jelentős tapasztalattal rendelkező labdarúgók szerepelnek majd a spanyoloknál, Sergi Roberto már 21 mérkőzésen erősítette a Barcelonát, a Rayo Vallecanóban az előző szezonban kulcsszerepet betöltő Saúl Niguez, vagy a Real Sociedadban futballozó Ruben Pardo egyaránt bizonyították felnőtt szinten a rátermettségüket, és mindhármuktól azt várják, hogy hamarosan felnőtt szinten is erősségei lehetnek a spanyol válogatottnak. A támadósor félelmetesnek tűnik, csütörtökön a Newcastle-ben futballozó Ayoze Pérez, a múlt heti bajnoki nyitányon a Barcelona színeiben gólt szerző Munir El Haddadi, az Athletic Bilbao ásza, a felnőtt válogatottsággal is rendelkező Iker Muniain, a Getafében évek óta kulcsembernek számító Pablo Sarabia, az előző szezont az Evertonban töltő Gerard Deulofeu rohamozzák majd a magyar kaput.

"Tudjuk, hogy a spanyolok sztárokkal érkeznek hozzánk, nincs olyan poszt, ahol ne lennének klasszis játékosaik" - mondta az mlsz.hu-nak Dajka László, a magyar válogatott szakvezetője. - "Csapatom tagjai tisztában vannak azzal, hogy roppant nehéz dolguk lesz a csütörtöki találkozón, jól ismerik az ellenfél játékosait, és a tavalyi, spanyolországi mérkőzésen testközelből is tapasztalhatták, hogy mennyire erős az ellenfél. Természetesen kielemeztük a vendégek játékát, de elsősorban saját magunkkal foglalkozunk. Bátor, fegyelmezett játékkal megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni ebből az összecsapásból."

A spanyol U21-es válogatott kerete
Kapusok: Rubén Blanco, Fernando Pacheco, Kepa Arrizabalaga
Hátvédek: Sergi Gómez, Jordi Amat, Juan Bernat, Alberto Moreno, Marc Muniesa, Jonny Castro, Javi Manquillo
Középpályások: Sergi Roberto, Saúl Níguez, Rubén Pardo, Denis Suárez
Csatárok: Oliver, Gerard Deulofeu, Pablo Sarabia, Iker Muniain, Munir El Haddadi, Ayoze Pérez, Unai López

A két válogatott októberben Spanyolországban találkozott már egymással, akkor - bár nagy verést jósoltak neki - a magyar válogatott tisztes helytállással 1-0-s vereséget szenvedett. Az őszi meccset az az Álvaro Morata döntötte el, aki a nyáron eligazolt a Real Madridból a Juventusba, de ezúttal nem kell tőle félni, mivel nincs ott a keretben.

Ami a mieinket illeti, a magyar u21-esek pocsék szériában vannak, hiszen utolsó 5 meccsükön egyaránt nyeretlenek maradtak. Az ősz folyamán négy selejtezős meccset is elbuktak Jováék, az osztrákoktól oda-vissza kikaptunk, a spanyolok elleni meccsről már szó volt az előbb, az albánok elleni 0-2-re viszont nehéz bármit is mondani. Ami igazán aggasztó, hogy ezeken a meccseken harmatgyenge volt a támadójáték, pedig a keretet böngészve látható, hogy a legerősebb része ennek a garnitúrának éppen a támadószekció lehetne.

Idén eddig egyetlen meccset játszott az U21, márciusban a skótok ellen egy barátságos meccsen 2-2-es döntetlent értek el a fiúk.

A mieink tehát a selejtező sorozat szempontjából tét nélkül lépnek pályára a spanyolok és a bosnyákok ellen, ám Dajka László szerint a játékosok nem foglalkozhatnak azzal, hogy már nincs esély az Eb-részvétel kiharcolására, tudásuk legjavát kell adniuk a találkozón."Aki válogatott mezben pályára lép, annak mindig kötelessége a legjobb teljesítményt nyújtani, tét nélküli válogatott meccs nem létezik. Két nehéz mérkőzésre számítok, meggyőződésem, hogy a keret tagjai mindent el fognak követni a pályán a jó eredmény érdekében. Első ellenfelünk, a spanyol válogatott nagyszerű játékosokból áll, várhatóan többet fogja birtokolni a labdát, mint mi. Én azonban soha, egyetlen ellenféltől sem félek, hiszek abban, hogy bravúrt tudunk elérni. A legfontosabb, hogy legyen tartása a válogatottnak, és mindenki becsületesen küzdjön a mérkőzésen" - fogalmazta meg elvárásait Dajka László.

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Jova Levente (Ferencvárosi TC), Nagy Gergely (Dunaújváros PASE), Rusák Edvárd (Kaposvári Rákóczi FC)
Védők: Szolnoki Roland (Videoton FC), Baráth Botond (Budapest Honvéd), Kelemen Dávid (MTK Budapest), Tamás Márk (Puskás Akadémia FC), Jagodics Márk (Szombathelyi Haladás), Króner Martin (Zalaegerszegi TE FC), Farkas Norbert (Zalaegerszegi TE FC)
Középpályások:Poór Patrik (MTK Budapest), Windecker József (Győri ETO FC), Patvaros Zsolt (Kecskeméti TE-Phoenix Mecano), Nagy Gergő (Budapest Honvéd), Kleinheisler László (Videoton FC), Vécsei Bálint (Budapest Honvéd), Márkvárt Dávid (Pécsi MFC-MATIAS)
Támadók:Holender Filip (Budapest Honvéd), Ugrai Roland (Ferencvárosi TC), Bese Barnabás (MTK Budapest), Bacsa Patrik (Diósgyőri VTK), Vass Patrik (MTK Budapest), Szécsi Márk (Nyíregyháza Spartacus FC)

Hogy a tréner szavait nehéz lesz megvalósítani, az nem vitás, lévén a spanyol U21-es korosztály utoljára 2011 márciusában - vagyis több mint három éve - szenvedett vereséget. Az idei évben egyetlen meccset játszottak a spanyolok, a szintén bombaerős Németországot győzték le 2-0-ra odahaza. 

A csütörtöki meccsnek természetesen ennek megfelelően óriási favoritjai a hispánok, amit jól mutat, hogy a bukik átlagosan 1.15-ös szorzóval kínálják a vendéggyőzelmet, míg van olyan iroda, ami 17-18-szoros pénzt fizetne egy magyar sikerre. Csodában persze bízni lehet, de a realitás azt mondatja velünk, hogy bizony a vendéggyőzelem nem lehet kérdéses.

140275
[1424510] 2014-09-04 16:00:00 Hungary U21 - Spanyolország U21x;