Felkészülés

Argentína a németeken, Di María a Realon állt bosszút

Az argentin labdarúgó-válogatott revánsot vett a német csapaton, barátságos meccsen 4-2-re legyőzte a Nationalelfet idegenben. A világbajnoki döntőt a németek nyerték 1-0-ra.

Németország-Argentína

A mérkőzés előtt ünnepélyesen elbúcsúztatták a három világbajnokot, akik visszavonultak a címeres meztől: Per Mertesackert, Philipp Lahmot és Miroslav Klosét, illetve Hansi Flicket is köszöntötték. Joachim Löw eddigi másodedzője sportigazgató lett a szövetségnél.

A Nationalelf új csapatkapitánya, Lahm utódja, Bastian Schweinsteiger sérülés miatt hiányzott, Manuel Neuer viselte a karszalagot. Visszatért a csapatba Mario Gomez, aki az előző szezonban sokat volt sérült, emiatt a vb-t is csak otthonról nézte. Szintén ott volt a kezdő tizenegyben a brazíliai tornáról az utolsó pillanatban lemaradó Marco Reus.

A vendégeknél Lionel Messi, Ezequiel Garay, Maxi Rodríguez, Rodrigo Palacio és Gonzalo Higuaín hiányzott a vb-ezüstérmes gárdából sérülés miatt, a hazaiaknál Mats Hummels, Sami Khedira, Mesut Özil, Jerome Boateng és Shkodran Mustafi nem játszhatott a nyári hősök közül. Hét helyen változott a világbajnok kezdője a brazíliai döntőhöz képest, négyen az argentinoké. Az Albicelestes kispadján most debütált az új szövetségi kapitány, Gerardo Martino.

Di María volt a találkozó hőse - Fotó: AFP

A kezdeti tapogatózás után a 8. percben Gomez került ziccerbe, 15 méteres lövését védte Romero. A kontrából a túloldalon Di María 16 méteres lökete elszállt a bal felső fölött. A 20. percben Di María adott be jobbról, Sergio Agüero tökéletesen érkezett és pár méterről a bal felsőbe lőtt (0-1). A 22. percben Kroos egyenlíthetett volna, a 25. percben Lamela növelhette volna az előnyt egy-egy távoli lövéssel. Pár perccel később Gomez közeli próbálkozását védte bravúrral Romero. A félidő közepén Julian Draxlert izomhúzódás miatt le kellett cserélni, Lukas Podolski váltotta.

A hajrában a tarthatatlan Di María ismét tökéletesen készített elő: jobbról, az alapvonaltól tette vissza a labdát, Lamela 12 méterről, kapásból a jobb felsőbe lőtt (0-2). Az utolsó percben Reus löketét kitolta Romero, Gomez pedig eltörte a kipattanót. A düsseldorfi közönség ekkor már nemcsak szórványosan fütyült, hanem füttykoncerttel fejezte ki elégedetlenségét.

A második felvonás elején újabb gólt szereztek a vendégek: Di María balról ívelte középre a labdát, Weidenfeller és a védők is bizonytalanok voltak, a hosszú oldalon Fernández fejelt a léc alá (0-3). Di María három gólpassz után maga is betalált: az 50. percben a jobb oldalon iramodott meg, hat méterről a kapu közepébe emelt (0-4). A szélső személyes bosszút is állt, megállíthatatlan volt, élete meccsét játszotta, minden egyes pályán eltöltött percével üzent az őt kiebrudaló Real Madridnak...

Gyorsan szépített a Nationalelf egy szöglet után Schürrle révén (1-4), valamit kozmetikáztak az eredményein a hazaiak. A mérkőzés irama egyre lanyhult, a tömeges cserék miatt is. A 76. percben Reus találta el a kapufát, majd a meccs végén még Götze kotorta be a labdát, az argentin védelem segítségével (2-4). Argentína 4-2-re nyert, valamit törlesztette a vb-döntőben elszenvedett vereségért.

[1687031] 2014-09-03 20:45:00 Németország - Argentínax;

Rooney vezette győzelemre az angolokat - Fotó: AFP

A többi mérkőzésen

Oroszország 4-0-ra kiütötte Azerbajdzsánt, Alekszandr Kerzsakov duplázott, ezzel immár ő a Szbornaja gólrekordere. A Zenit támadója 28-nál jár, eddig Vlagyimir Beszcsasztnihhal állt holtversenyben az örökranglista élén. A szovjet csúcsot Oleg Blohin tartja 42 találattal.

Dánai hazai pályán 2-1-re kikapott Törökországtól. A csehek az Egyesült Államoktól kaptak ki Prágában. Az angol válogatott rekordkevés néző előtt lépett pályára a Wembleyben, az új csapatkapitány Wayne Rooney szerezte a győztes gólt büntetőből a norvégok elleni szenvedős meccsen. A Manchester United támadója megelőzte a háromoroszlánosok góllövőlistáján Michael Owent, 41 gólnál tart. Hónapokon belül megdöntheti Sir Bobby Charlton 49 találatos csúcsát.

2014-09-03;114