Légiósaink

Újabb Tőzsér-parádé, Gulácsi vesszőfutása folytatódott

Tőzsér Dániel ezúttal két gólpasszal vétette észre magát, Vida Krisztofer gólt lőtt, Kenneth Otigba gólpasszt adott a hétvégén.

Anglia

Az angol labdarúgó bajnokság másodosztályában szereplő magyarok közül Tőzsér Dániel csapata a Watford emberhátrányban is kiharcolta a győzelmet a Huddersfield ellen. A 4-2-es sikerből a találkozót végigjátszó középpályásunk két gólpasszal vette ki a részét, az első és az utolsó hazai találatnál szolgálta ki a csapattársát, Tőzsér a keddi Doncaster elleni 1-0-ra elveszített Liga-kupa mérkőzésre nem volt nevezve. A Bolton Bogdán Ádámmal a kapujában kapott ki 1–0-ra a Leedstől a hétvégi bajnokin, a keddi Crewe elleni hosszabbításban 3-2-re megnyert Liga-kupa mérkőzésre Bogdán se volt nevezve. Bajner Bálint a kispadról nézhette végig az Ipswich idegenbeli 1–1-es döntetlenjét. A héten igazolt Király Gábor a keddi Brentford elleni 1-0-ra megnyert Liga-kupa találkozóra még nem volt nevezve, a hétvégi bajnokin kapusunk a cserepadon ült, miközben új együttese ikszelt a Cardiffal. (1-1)

A Watford 4-2-es győzelme és Tőzsér két gólpassza:

Németország

A Bundesliga 1. második fordulóját rendezték hétvégén, hoffenheimi légiósunk, Szalai Ádám az első fordulóban szerzett gólja után most ugyan nem lőtt gólt és gólpasszt sem adott, de végigjátszotta a Werder Bremen ellen 1-1-re végződött idegenbeli találkozót. Kisebb sérüléséből felépülő hamburgi légiósunk, Stieber Zoltán a második félidőben állt be csereként a török Arslan helyére. Csapatán ő sem tudott segíteni, a végeredmény megalázó 3-0-ás vereség hazai  pályán az abszlút újonc Paderborntól. Jelek szerint a nagy múltú, egykori BEK-győztes hamburgiaknak idén is a kiesés elkerülése ellen kell küzdeniük. Egy osztállyal lejjebb Kalmár Zsolt, az RB Leipzig játékosa a 88. percben állt be, csapata 0-0-át játszott az FSV Frankfurt otthonában, és négy forduló után kapott gól nélkül, veretlenül állnak a tabella harmadik helyén. A Greuther Fürth hétfőn este 20.15-kor fogadja a negyedik forduló zárómérkőzésén a St. Paulit. Korcsmár Zsoltéknak kell a győzelem, mert jelenleg csak a tabella 11. helyén tanyáznak. Mint ismeretes, Hajnal Tamással szerződést bontott klubja, az Ingolstadt, így ő a hétvégi bajnokin már nem volt érdekelt.

Ausztria, Lengyelország

Az osztrák Bundesligában érdekelt idegenlégiósaink klubjai hétvégén egyaránt elvesztették eddigi hibátlan mérlegüket. Gulácsi Péter csapata előbb szerdán a BL-selejtezőben kapott ki 3-0-ra idegenben a Malmö FF-től, majd hétvégén óriási meglepetésre hazai pályán 3-2-es vereséget szenvedett a Sturm Graztól. Kapusunknak így megszakadt öt mérkőzés óta tartó kapott gól nélküli sorozata. Simon Attila a 84. percben állt be a Wolfsberger AC színeiben, becserélése után csapata egyből gólt kapott, ezzel 1-0-s vereséget szenvedett hazai pályán a Wienerneustadtól.

Gulácsi ezúttal hiába nyújtózkodott. Vereség a BL-ben és a bajnokságban is. Fotó: gettyimages.com

A lengyel Ekstraklasa ligában érdekelt Lovrencsics Gergő végigjátszotta a hétvégi, Cracovia elleni 1-1-re végződő bajnokiját. Együttese, a Lech Poznan egymás után harmadik döntetlenjét könyvelhette el, és jelenleg így a tabella kilencedik helyén áll.

Hollandia, Belgium, Svájc, Olaszország

A Heerenveenben szereplő két idegenlégiósunk közül Otigba Kenneth számára alakult jól a hétvégi bajnoki. A heerenveeniek mindhárom gólját a német Mark Uth szerezte, a magyar utánpótlás-válogatott játékos a másodikat készítette elő. Varga Szabolcs nem volt nevezve a találkozóra. A NAC Breda magyar hálóőre, Babos Gábor a kispadról nézte végig csapata idei első győzelmét, 3-1-re verték meg hazai pályán az eddig hibátlan - kupa-, és szuperkupa győztes - Zwollét.

Otigba gólpassza:

A második vonalban szereplő De Graafschap magyar játékosa, Vida Krisztofer a múlt hétfői bajnokin a 64. percben vezetést szerzett csapatának, majd a 83. percben lecserélték. Együttese ezen a találkozón 1-1-et játszott hazai pályán az RKC Waalwijkel. A szombati fordulóban kezdőként a 60. percbeli lecseréléséig volt a pályán, csapata 3–2-re kikapott az Oss vendégeként.

Belgiumban a Genk új edzővel - a korábban a Rangersnél és az Aston Villánál is edzősködő Alex McLeishsel - vágott neki a hétvégének, Köteles László kezdőként végigjátszotta az Oostende elleni idegenbeli 1-1-es találkozót.

Vanczák Vilmos is végig a pályán volt a Sion színeiben, a korábbi Újpesti kedvenc együttesével a Thun vendégeként 2-1-es vereséget szenvedett.

Tamás Krisztián csapata, a Varese hazai pályán 2–1-re megverte a Speziát az olasz másodosztályú bajnokság első fordulójában, a magyar védő kispados volt.

Görögország, Törökország, Ciprus

Megyeri Balázs is kispados volt, az ő csapata viszont nem nyert, az Olympiakosz Pireusz a Panaitolikosz otthonában hagyott két pontot a görög bajnokság, második fordulójában (1–1).

Futács Márkó bemutatkozott a török bajnokság nyitó fordulójában. A magyar támadó végigjátszotta a mérkőzést, a második félidőben volt is egy nagy gólhelyzete, amit sajnos nem sikerült értékesítenie, a nagy nevű rivális, Besiktas pedig 1-0-ra győzött a Mersin otthonában.

Futács bemutatkozása, 1:54-nél a kihagyott helyzete:

Leandro miután még mindig súlyos sérüléséből lábadozik, így nem lehetett ott csapata drámai végjátékot hozó csütörtöki Európa Liga-selejtező mérkőzésén.

Finnország, Norvégia, Oroszország

A finn útlevéllel rendelkező légiósunk, Gruborovics Tamás csapatának mindkét múlt heti találkozója gól nélküli döntetlennel ért véget. Előbb hétfőn játszottak otthon a Kuopióval, majd vasárnap a Lahti vendégeként remiztek. A finn-magyar kettős állampolgárságú támadó mind a két találkozót végigjátszotta.

Kovács Péter együttese, a Strömsgodset 2-0-s vereséget szenvedett a kiesés ellen menekülő Aalesund vendégeként. A magyar csatár a 69. percben állt be, de csapatán segíteni már ő sem tudott, a bajnoki címvédő vissza is esett a tabella ötödik helyére.

Dzsudzsák Balázs kezdőként 75 percet játszott a csütörtöki Európa Liga-selejtező mérkőzésen. Az első meccsen szerzett hazai 2-2 után, a Dinamo idegenben 1-1-re állt amikor az exdebreceni kedvencet lehozták, majd Samba a 93. percben lőtte a csapatot a csoportkörbe. A vasárnapi Krasznodar elleni idegenben kivívott 2-0-s bajnoki győzelmet Dzsudzsák a kispadon ülve nézte végig.

Kína, Románia

Kínai kalandját Huszti Szabolcs ezúttal sárga lappal színesítette. A Guizhou Renhe vendégeként 1-0-ra megnyert találkozó 22. percében kapott sárga lapot a Csangcsun Jataj magyar légiósa.

Romániában még az előző forduló zárótalálkozóját vívták hétfőn, ezen a napon játszott gól nélküli döntetlent a CSMS Iasi (Jászvásár) csapata az Otelul Galatival. A találkozóra hazai oldalon nem volt nevezve Bőle Lukács. Az Iasi hétfőn játssza az aktuális forduló zárótalálkozóját az Universitatea Cluj vendégeként.