Vélemény

Radónak távoznia kell a Haladástól

  • Nagy Zsolt

Az egyik legtehetségesebb magyar futballista már mindent elért Szombathelyen, így ha tovább marad, azzal saját pályafutását hátráltatja.

Irány feljebb! Radónak nincs mire várnia - Fotó: nyugat.hu

A nyár legnagyobb Magyarországon belüli igazolása lehet Radó András klubváltása. A szombathelyi csatár napokon belül betölti huszonegyedik életévét, de 70 NB I-es mérkőzéssel és 22 góllal a háta mögött korához képest már felettébb rutinosnak számít. Alátámasztja ezt, hogy 2013-ban megkapta a szezon felfedezettjének járó Hidegkuti Nándor-díjat, valamint a 2013/14-es bajnokság során szerzett 14 góljával a Haladás házi gólkirálya lett.

Radó András NB I-es pályafutása
Idény Klub Mérkőzés Játékperc Gól
2011/12 Haladás 12 917 1
2012/13 Haladás 27 2 282 7
2013/14 Haladás 29 2 592 14
2014/15 Haladás 2 180 0

Nem meglepő tehát, ha a támadó iránt nagy az érdeklődés. Külföldről az olasz Palermo és Empoli valamint a belga Standard Liege, és a Genk megkereséseiről lehetett hallani, utóbbi idén január végén ajánlatot is tett a szombathelyieknek (kölcsönvétel, majd vásárlási opció), akik ezt végül visszautasították. Nyáron aztán ismét felforrt Radó körül a levegő, és főként azután tűnt biztosnak a klubváltás, hogy Artner Tamás, a klub vezetőedzője az alábbit nyilatkozta: "Úgy látom, hogy Bosnjakot elveszítjük, miként Radót is, és könnyen lehet, hogy Guzmics is távozik."

Hiába tett ajánlatot azonban a Videoton és a Ferencváros, üzletkötésre mindeddig nem került sor. Pedig ahogy maga a csatár is elismerte: "Ami a jövőmet illeti, többször elmondtam már, fejlődésem érdekében váltanom kell, és váltani is szeretnék." És hogy miért annyira fontos az a klubváltás?

Mert Radó a Haladásban már mindent elért, amit csak lehetett. Két szezonon keresztül húzóembernek bizonyult, teljesítményével nagy szerepet játszott abban, hogy a zöld-fehérek az előző szezonban sokáig a bronzéremért is harcban álltak. Nem lett meg, a csapat pedig nem sokkal később megbomlott. Ahogy megnyílt az átigazolási piac, Nagy Gábor az Újpestbe, Predrag Bosnjak a Ferencvárosba, Hrepka Ádám az MTK-ba, míg Tóth Péter Ausztriába távozott, helyükre pedig nem érkezett minőségi erősítés. A keret gyengült, a Hali célja az idei évre bevallottan annyi, hogy elkerüljék a kiesést. Valóban ilyen klub lenne a legoptimálisabb hely a jelenkor egyik legtehetségesebb magyar futballistájának?

Radónak távoznia kell a Haladástól, a klubnak pedig el kell engednie. Persze a mai világban ez nem ilyen egyszerű. Egy átlagos klub vezetőjét saját játékosának pályafutása és az eladásából befolyó pénzösszeg közül biztosan utóbbi érdekli jobban. A fiatal csatár ára pedig még nincs a maximumon. Amennyiben a következő szezonban is folytatja a gólgyártást, gólpasszokat jegyez, sokkal jobb áron lehet eladni, mint most. Amennyiben A-válogatott kerettag lesz, esetleg pályára lép valamelyik Eb-selejtezőn vagy barátságos mérkőzésen, az ismét növeli az érték. Amennyiben... A sort még lehetne folytatni. De ott a kérdés, hogy mi van, ha nem? Ha mindezek ellenkezője valósul meg, és a társak hiánya miatt Radó játéka visszaesik, ha elveszíti a motivációját, esetleg súlyosabban megsérül, ha még egy Ligakupa-mérkőzésen sem talál be, ha szépen beleveszik a mezőnybe, ahogy előtte sok hasonlóan nagy ígéret tette ezt. Ha... Ezt a sort is lehetne folytatni, de mérlegelni elsősorban a klubnak kell. Eladás, kölcsönadás, eladás olyan záradékkal, hogy további értékesítés esetén bizonyos százalék a klubot illeti - van miből válogatni, és talán érdemes is.

Ami Radó pályafutását illeti, neki nincs mire várnia. Egy olyan világban, ahol Mario Balotelli ügynöke a csatár Liverpoolba szerződését úgy kommentálja, mint utolsó esélyt, hogy a mindössze 24 éves játékos a legmagasabb szinten bizonyíthasson, nem lehet egy helyben toporogni. Egy futballista annál értékesebb, minél fiatalabban kerül ki a külföldi piacra. Persze kell a tapasztalat, de amit Szombathelyen lehetett, már magára szedte, ideje egy lépcsőfokkal feljebb lépni. Akár a Videoton, akár a Ferencváros lenne a következő állomás, az előrelépés garantált. Székesfehérváron kiváló szakmai munka folyik, a csapat pedig szárnyal, pontveszteség nélkül vezeti a bajnokságot. Nem mellesleg, van kitől tanulni. Juhász Roland hatalmas tapasztalattal bír a válogatottság és a légióskodás területén, Nemanja Nikolics pedig több éve a hazai bajnokság egyik legjobb góllövője. A Fradinál hasonlóan jó a helyzet. Thomas Doll személyében egy kiváló, német szakember irányításával lehetne fejlődni, a játékostársak között pedig ott van a kétezres évek legjobb magyar futballistája, Gera Zoltán, aki amolyan mentorként szárnyai alá vehetné a fiatal tehetséget. Ráadásul a komolyabb külföldi klubok is szívesebben válogatnak neves, jelentős múlttal rendelkező együttesekből, ergo sokkal jobb ajánlatokkal kereshetik meg, ha továbbra is magas szinten teljesít.


Radó jelenlegi együttese, a Haladás az ötödik forduló zárómérkőzésén 1-0-ra kikapott a Debrecen otthonában, a fiatal támadó sérülés miatt nem szerepelt a találkozón. A szombathelyiek öt meccsen aratott mindössze egy győzelemmel a tabella 11. helyét foglalják el.

2014-08-22;212
2014-08-23;212
2014-08-24;212
164237