Úszó Eb

Hosszú 200 pillangón, Verrasztó 400 vegyesen nyerhet aranyat

A berlini úszó Európa-bajnokság utolsó, vasárnapi versenynapján Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid is dobogóra állhat.

Női 50 m gyors

Sprint számokkal kezdődik a berlini úszó Európa-bajnokság zárónapja. Először a hölgyek 50 méteres gyorsúszó számában osztanak érmeket. Az arany legfőbb várományosa a svéd Sarah Sjöström, aki 100 méteres távon, illetve az 50 pillangón sem talált legyőzőre. Ezúttal is meglepetés lenne, ha nem az ő nyakába kerülne a legfényesebb medál, viszont szoros versenyre van kilátás, ugyanis az 50 háton aranyat nyerő Francesca Halsall igen jó formának örvend, akárcsak a 100 pillangón Sjöströmmel kibabráló dán Jeanette Ottesen is. Rajtuk kívül még a német Dorothea Brandt számít éremesélyesnek. 

Férfi 50 m gyors

A hölgyek után a férfiak is megmérkőznek a legrövidebb távon gyorsúszásban. A szám olimpiai címvédője, a francia Florent Manaudou kiváló formának örvend, hiszen három aranyéremmel a zsebében várhatja a kedvenc számát, és komoly meglepetés lenne, ha nem ő csapna először a célba. Mögötte viszont elég sűrű a mezőny, jóformán bárki érmet nyerhet. Különösen a fiatalokra lesz érdemes odafigyelni, ugyanis az elődöntőben Manaudou-n kívül a 19 éves Benjamin Proud és a 20-as évei elején járó görög Kristian Gkolomeev tudott még 22 másodpercen belüli időt úszni. 

Női 50 m mell

Nem tartogat túl nagy izgalmakat a hölgyek 50 méteres mellúszó száma, ugyanis megérkezett a kínai ifjúsági olimpiáról a litván Ruta Meilutyte, aki rögtön az elődöntőben Európa-bajnoki rekordot repesztett. Hihetetlen, hogy a még mindig csak 17 éves úszó a napokban még Nankingban versenyzett - ahol egyébként 50 és 100 mellen is aranyérmet nyert -, most pedig már az Eb-n sziporkázik. Az elődöntőben megközelíteni sem tudták, így, ha nem történik csoda, akkor a döntőt is nagy fölénnyel fogja behúzni. A dobogó többi fokáért viszont nagy harc várható a svéd Jennie Johansson, a holland Moniek Nijhuis és a szétúszással a fináléba jutó, 100-on és 200-on is diadalmaskodó dán Rikke Möller Pedersen között. 

Női 200 m pillangó

Maradt egy Mireira Belmonte Garcia-Hosszú Katinka csata az utolsó napra is. A két hölgy ezúttal 200 pillangón feszül egymásnak, a tét pedig az aranyérem. Az elődöntőben a spanyol egy meglepően erős, 2:06.53-as időt repesztett, ettől Hosszú több, mint két másodperccel elmaradt. Ettől függetlenül a fináléban a magyar klasszis a legfényesebb éremért fog harcolni, hiszen a 2:08-cal kezdődő idejénél például a tavalyi barcelonai Vb-n három másodperccel úszott jobbat, igaz, akkor is kikapott Belmonte ellen. A döntőben Jakabos Zsuzanna személyében egy másik magyar versenyzőért is szoríthatunk majd. Jakabos sokkal frissebb riválisainál, viszont, miután sérülésből tért vissza, a csúcsformájától messze áll, azonban látva az elődöntős úszását, még így sem elképzelhetetlen, hogy a dobogón végezzen. A bronzéremért várhatóan a német Franziska Hentkével lesz majd nagy harcban. 

Férfi 400 m vegyes

A szám európai egyeduralkodója, az ötszörös bajnok Cseh László ezúttal nem áll rajthoz 400 vegyesen, azonban Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely révén lesz magyar a mezőnyben, akikért szoríthatunk. Mind az elődöntőt, mind pedig a finálét vasárnap rendezik, tehát még nem alakult ki a 400 vegyes döntőjének mezőnye. A két magyar úszó közül Verrasztótól várhatjuk a jobb eredményt, aki az elmúlt két Eb-n Cseh mögött az ezüstérmes volt. Az első számú kihívója a brit Roberto Pavoni lesz, aki 200 vegyesen már szerzett egy bronzérmet Berlinben. Éremesélyesnek számít az olasz Federico Turrini, illetve a német Yannick Lebherz is. Ha kíváncsi vagy a versenyre vonatkozó tippünkre, akkor látogass el a Protipp-rendszerünkbe!

Női 400 m gyors

Az utolsó egyéni érmeket női 400 méter gyorson osztják, melyben természetesen rajthoz áll az Eb két legtöbbet versenyzett úszónője, Hosszú Katinka és Mireira Belmonte Garcia. A bajai klasszisnak ez a szám nem tartozik az erősségei közé, a spanyol viszont harcban lehet a dobogóért, persze, csak ha marad ereje a 200 pillangó után. Hosszú mellett a 800-on és 1500-on is érmet szerző Kapás Boglárka is ott lesz a mezőnyben, azonban neki sem kifejezetten a 400 fekszik a legjobban. A legfényesebb éremért a spanyol Melanie Costa Schmid, a brit Jazmin Carlin és az olasz Federica Pellegrini lehet harcban. 

Vasárnapi versenynap, délutáni program
Időpont Versenyszám   Magyar induló
16:02 Női 50 m gyors Döntő -
16:05 Férfi 50 m gyors Döntő -
16:09 Női 50 m mell Döntő -
16:20 Női 200 m pillangó Döntő Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna
16.32 Férfi 400 m vegyes Döntő Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely
16:47 Női 400 m gyors Döntő Kapás Boglárka, Hosszú Katinka
16:55 Női 4x100 m gyors Döntő -
17:20 Férfi 4x100 m gyors Döntő Magyarország
A férfi 400 m vegyes, és a női 400 m gyors elődöntőjére délelőtt kerül sor!
Úszás-tippjeinkért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!
  • Pro
    Cesc18
    2014. augusztus 24., Vasárnap 12:27

    Unknown | Európa - bajnokság, Férfi 400 m vegyes

    2014. augusztus 24., Vasárnap 16:32
    • Ország:Ismeretlen
    • Fogadás típusa:Bármi más
    • Tipp:Győztes: Verrasztó
    • Odds:1.65
    • Eddig éri meg:1.6
    • Tét:4
    • INDOKLÁS:

      Verrasztó Dávid az elmúlt két Eb-n Cseh Laci mögött a második helyen végzett 400 vegyesen, most viszont összejöhet neki a legfényesebb érem, miután honfitársa ezúttal nem indult ebben a számban. Verrasztó a selejtezőben a legjobb időt úszta, úgy, hogy gyakorlatilag az utolsó 100 métert, vagyis a gyorsúszást már egyáltalán nem nyomta meg. Nem túl acélos a mezőny, az egyetlen ellenfele a brit Pavoni lehet, aki szintén tartalékolt, de nekem úgy tűnt, hogy, azért többet adott ki magából. Verrasztó a rutinosabb, igaz, hogy 200 vegyesen lecsúszott a döntőről, de neki a 400 az erőssége, és véleményem szerint kihasználja, hogy Cseh nincs a mezőnyben, és megnyeri első Eb-aranyérmét.

    • Eredmény:

      Verrasztó nyert

    • kimenetel
      Nyereség
    • 2.60