Úszó Eb

Bravúros úszással érmet nyerhet Gyurta Dániel 100 mellen

A berlini úszó Európa-bajnokság keddi versenynapján Gyurta Dániel szállíthatja a második magyar érmet.

Férfi 50 m pillangó

A férfiak 50 méteres pillangó számában osztanak először érmeket a keddi versenynap folyamán. Nem lesz magyar úszó a döntőben, miután Cseh László az elődöntőben kiesett - 15. helyet szerezte meg -, de gyorsan tegyük hozzá, hogy ez nem is tartozott a főszámai közé. Az aranyérem várható az ukrán Andrij Govorov és a franciák gyorsúszó specialistája, Florent Manaudou között dőlhet el. Előbbi a selejtezőben Európa-bajnoki rekordot úszott (20.87), amit a döntőben egy kimagasló rajttal, akár tovább is javíthat, ugyanis a táv második felén elképesztően gyors. Ha kíváncsi vagy az erre a futamra vonatkozó tippünkre, akkor látogass el a Protipp-rendszerünkbe!

Férfi 100 m hát

Kicsi az esély rá, hogy férfi 100 háton ne a britek Nemzetközösségi Játékok-győztes úszója, Christopher Walker-Hebborn nyakába kerüljön az aranyérem, ugyanis a 24 éves tehetség mind a selejtezőben, mind pedig az elődöntőben a legjobb időt úszta. Első számú kihívója a szám sanghaji világbajnoka, a francia Jérémy Stravius, aki szintén meggyőzően úszott az eddigi két futamában, igaz, a brittől rendre elmaradt. A másik gall versenyzőre, Benjamin Stasiulisra is érdemes lesz odafigyelni, aki négy éve Budapesten 200-on nyert bronzérmet, de a rövidebb távon is képes jó eredményre, ráadásul a formája kiváló. 

Női 50 m pillangó

A hölgyek 50 méteres pillangó versenyében nagy harcot aligha fogunk látni a legfényesebb éremért, ugyanis a szám címvédője és világcsúcstartója, a svéd Sarah Sjöstöm egészen elképesztő formának örvend, és kiemelkedik a mezőnyből. Eddig egyedül ő tudott 25 másodpercen belül úszni Berlinben, a döntőben pedig a júliusban felállított 24.43-as rekordját szeretné felülmúlni. A dobogó többi fokáért nagy csata várható a tavalyi világbajnok dán Jeanette Ottesen, a brit Fran Halsall és a holland Inge Dekker között, de a matuzsálem korú svéd Therese Alshammar is okozhat meglepetést. 

Férfi 100 m mell

A férfi 100 méteres mellúszás a keddi versenynap egyetlen olyan száma, amelyben magyar versenyzőért szoríthatunk, mégpedig a 200-as olimpiai bajnok Gyurta Dánielért. A budapesti világklasszis Berlinben csak ebben a számban indul, és az eddigi úszások alapján abszolút éremért száll harcba. Az elődöntőben 59.58-at repesztett, ami csupán 5 századdal marad el az egyéni legjobbjától, és miután a döntőre javulni szokott, így könnyen lehet, hogy sikerül majd 59.50-en belül úszni. Ez éremre elegendő lehet, viszont a legfényesebbre nem valószínű, ugyanis a nemrégiben a Nemzetközösségi Játékokon aranyérmet szerző brit Adam Peaty már az elődöntőben is 59 másodpercen belüli idővel nyert. A szigetországi tehetség kiemelkedik a mezőnyből, viszont mögötte nagy csata várható. Gyurta legnagyobb ellenfele a másik brit tehetség, Ross Murdoch lesz, aki egyébként szintén 200-as specialista, illetve éremesélyesnek számít még a litván Giedrius Titenis is.

Női 200 m hát

A hölgyek 200 méteres hátúszó számában születhet meg a hazaiak első aranyérme, méghozzá a két éve Debrecenben ezüstöt nyerő Jenny Mensing révén. Kihívó lesznek bőven, például a tavalyi barcelonai világbajnokság harmadik helyezettje, a spanyol Duane Da Rocha Merce, illetve a négy évvel ezelőtti győztes, a brit Elizabeth Simmonds. A másik német versenyző, Lisa Graf sem esélytelen az éremszerzésre, továbbá meglepetést okozhat a csupán 16 esztendős orosz tehetség, Darja Usztyinova. Ebben a számban egyébként Hosszú Katinka képviselte színeinket, de a fantasztikus 400 vegyes győzelme után a 200 hát elődöntőjében fáradtan nem tudta a legjobbját hozni, így nem kvalifikálta magát a fináléba. 

Női 100 m mell, Férfi 200 m gyors, Férfi 200 m vegyes, Női 100 m gyors, Férfi 1500 m gyors

A balra olvasható számokban a délelőtt folyamán selejtezőfutamokat, míg délután az elődöntőket rendezik. Férfi 200 gyorson a debreceni Európa-bajnokság bronzérmese, Kozma Dominik képviseli hazánkat. Komoly bravúr lenne, ha ezt megtudná ismételni, hiszen a mezőnyben ott lesz a szám olimpiai- és világbajnoki címvédője, a francia Yannick Agnel, illetve a világcsúcstartó német Paul Biedermann is. A két nagyágyú ráadásul 400 méteren betlizett, így várhatóan a rövidebb távon extra motiváltan ugranak majd vízbe. 

Férfi 200 vegyesen a korábbi évekhez hasonlóan, Cseh László képviseli hazánkat. A budapesti világklasszis a 2006-os Európa-bajnokság óta nem talált legyőzőre ebben a számban, és ezúttal is őt kell majd legyőznie annak, aki aranyérmet szeretne nyerni. Egy másik magyar úszóért, Verrasztó Dávidért is szoríthatunk ebben a számban, akinek nem ez, hanem a 400 vegyes lesz a főszáma, de 200-on is döntőbe juthat, sőt, akár érmet is nyerhet. 

A hölgyek 100 méteres gyorsúszó számában Hosszú Katinka áll rajthoz a magyarok közül. Nem ez a bajai klasszis legerősebb száma, ha bejutna döntőbe már az is szép eredménynek számítana. 

Férfi 1500 gyorson Kis Gergő és Gyurta Gergely is jó eséllyel pályázik a fináléra. Mindketten bemutatkoztak már Berlinben. Kis 400-on jutott döntőbe, azonban ott nem úszott igazán jó időt, így csak a nyolcadik helyet szerezte meg, de bizakodó a folytatást illetően. Gyurta a nyíltvízi úszók 10 kilométeres számában az előkelő 10. helyen ért a célba, és miután 1500-on az idei szezon egyik legjobb európai idejével bír, így a két évvel ezelőtti Eb-hez hasonlóan, ezúttal is éremesélyesnek számít. 

Keddi versenynap, délutáni program
Időpont Versenyszám   Magyar induló
18:07 Férfi 50 pillangó Döntő -
18:11 Női 100 gyors Elődöntő Hosszú Katinka
18:19 Férfi 100 hát Döntő -
18:23 Női 50 pillangó Döntő -
18:34 Férfi 100 mell Döntő Gyurta Dániel
18:38 Női 100 m mell Elődöntő -
18:46 Férfi 200 m vegyes Elődöntő Cseh László, Verrasztó Dávid
19:03 Női 200 m hát Döntő -
19:15 Férfi 200 m gyors Elődöntő Kozma Dominik
19:31 Vegyes 4x100 m vegyes Döntő -
A selejtezőkre délelőtt kerül sor!
Úszás-tippekért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!
  • Pro
    Cesc18
    2014. augusztus 19., Kedd 11:29
    • Ország:Ismeretlen
    • Fogadás típusa:Bármi más
    • Tipp:Győztes: Govorov
    • Odds:1.85
    • Eddig éri meg:1.78
    • Tét:4
    • INDOKLÁS:

      Az ukrán Govorov pazarul kezdte az Eb-t, hiszen a selejtezőben 22.87-et repesztett, ami Európa-bajnoki csúcs. Ezzel az idővel kimagaslott a mezőnyből, az elődöntőben pedig megmutatta, hogy nem véletlen volt, ugyanis, akkor is majdnem bejött 23 alá. Ezek után egyértelműen ő számít az első számú favoritnak. Legnagyobb kihívója a francia Manaudou lesz, aki szintén nem úszott eddig rosszul, de mind a selejtezőben mind az előfutamban bőven elmaradt az ukrántól. Manaudou-nak egyébként inkább a gyors az erőssége, de ebben a mezőnyben pillangón is a legjobbak közé tartozik. Govorov bődületesen erős, a táv második felén pedig fantasztikusan tud jönni. Véleményem szerint ezen a szorzón bőven van érték a kevésbé nagy névnek számító ukránban.

    • Eredmény:

      Govorov 3. lett