Libertadores Kupa

Örülhet Ferenc pápa, csapata nyerte a dél-amerikai Bajnokok Ligáját

Az első meccs 1-1-es döntetlenje után a visszavágón az argentin San Lorenzo 1-0-ra múlta felül a paraguayi Nacional csapatát. A győztes csapat így akár a BL-címvédő Real Madriddal is megküzdhet a decemberi marokkói klubvilágbajnokságon.

Az esélyeknek megfelelően ért véget a 2014-es Libertadores Kupa döntője. Az előzetesen favoritnak tartott argentin San Lorenzo ugyan az egy héttel ezelőtti paraguayi odavágón egy 93. percben kapott góllal elszalasztotta a győzelmet (a Nacional gólját Julio Santa Cruz, Roque Santa Cruz öccse szerezte), ám a Buenos Aires-i visszavágón nyerni tudott az argentin legénység, begyűjtve ezzel története első Libertadores Kupáját.

A magyar idő szerint csütörtök hajnalban megrendezett visszavágót a Nacional kezdte jobban, a vendégek kapufáig is eljutottak Derlis Orué révén, és úgy tűnt, irányítják a meccset. Egészen a 35. percig fölényben is futballoztak, ekkor azonban Ramón Coronel hihetetlen butaságot követett el a saját tizenhatosán belül, amiért büntetőhöz jutott a San Lorenzo. Az ítéletet a honfitársai ellen futballozó Néstor Ortigoza magabiztosan hajtotta végre (1-0).

A második félidő sokkal eseménytelenebbül telt. A paraguayiak nem tudtak helyzeteket kidolgozni, az argentinok pedig ölték az időt, úgyhogy a folytatásban már nem zördült meg a háló. Győzelmével I. Ferenc római pápa csapata, a San Lorenzo 2-1-es összesítéssel diadalmaskodott.

Az először 1960-ban kiírt kupacsata főként az argentinok és a brazilok rivalizálásáról szól. Míg Argentína a San Lorenzo győzelmével már 23 sikerrel bír, addig ősi ellenfelük 17 elsőséget és 15 második helyet számlál. Az egyéni csúcstartó szintén a világbajnoki ezüstérmes ország csapata, az Independiente, amely eddig mind a 7 döntőbeli szereplésekor győzedelmeskedni tudott.

Libertadores Kupa - az örökrangsor élmezőnye
Csapat Aranyérem Ezüstérem
Independiente (argentin) 7 0
Boca Juniors (argentin) 6 4
Penarol (uruguayi) 5 5
Estudiantes (argentin) 4 1
Olimpia (paraguayi) 3 4
Nacional (uruguayi) 3 3
Sao Paulo (brazil) 3 3

A tavalyi Libertadores Kupa a brazilok sikerét hozta, a Ronaldinhoval megerősített Atlético Mineiro a paraguayi Olimpiát múlta felül. A két idei finalista, a San Lorenzo és a Nacional is először szerepelt a döntőben.

Az argentin csapat győzelmével kvalifikálta magát a decemberi marokkói klubvilágbajnokságra, ahol a Bajnokok Ligája-győzelem révén a tornán szereplő, friss Szuperkupa-győztes Real Madridhoz hasonlóan az elődöntőben csatlakoznak a küzdelemhez.

[1787475] 2014-08-14 02:15:00 San Lorenzo - Nacionalx;