Bajnokok Ligája

Sportszerűtlenséggel vádolja az UEFA-t a Legia

  • Fotók: legia.com

Nem hagyja annyiban az UEFA döntését a Legia Varsó, amely egy játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt a zöld asztalnál elveszítette a Celtic ellen 6-1-re megnyert Bajnokok Ligája-selejtezős párharcot.

Csalódott lehet a varsói szurkolótábor

A Legia Warszawa kettős győzelemmel, 6-1-es különbséggel búcsúztatta a Celticet a BL selejtezőjének harmadik selejtezőkörében, ám Bartosz Bereszynski jogosulatlan szerepeltetése miatt mégis a skót bajnok léphetett a következő fordulóba.

A védő a 86. percben lépett pályára a visszavágón, de jogosulatlanul. Tavaly decemberben, a ciprusi Apollón elleni Európa Liga-csoportmeccsen kiállították és három meccsre elmeszelték. A Legia vezetői abban a hiszemben voltak, hogy a második selejtezőkörben, az St. Patrick's Athletic ellen, illetve a Celtic elleni odavágón letöltötte büntetését. Igen ám, de az az ír bajnok ellen is nevezni kellette volna a keretbe Bereszynskit, ami elmaradt. A Bajnokok Ligája szabályzata viszont kimondja, hogy a játékosokat regisztrálni kell az UEFA által megadott határidőig, és csak a nevezett játékosok tölthetik le az eltiltást. Európai labdarúgó Szövetség emiatt 3-0-al a skótoknak írta jóvá a visszavágót, és így 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal a Celtic a továbbjutó. A döntés még nem végleges, a Legia ugyanis fellebbez a döntés ellen.

[1766681] 2014-08-06 20:45:00 Celtic - Legiax;

"Fellebbezünk, természetesen. Olyan messzire elmegyünk, amennyire csak tudunk, mert hisszük, hogy rossz döntés született" - nyilatkozta a Sky Sport News-nak Henning Berg, a Legia Varsó norvég vezetőedzője. "Teljesen sokkolt minket az ítélet. Hogy az UEFA így határozzon, az hihetetlen. Van egy játékosunk, aki az előző szezonban három meccses eltiltást kapott egy Európa Liga-mérkőzésen. Idén kihagyta a St.Patrick"s elleni párharcot és a Celtic elleni odavágót, készen állt, hogy pályára lépjen Glasgow-ban. Rendben kellett volna lennie. Ez technikai jellegű hiba, amit az adminisztrációnk elkövetett, hiszen nem nevezte a korábbi meccsekre, hiszen úgy voltunk vele, hogy úgyis eltiltott."

Henning Berg szerint az UEFA kettős mércét használ klubja ellen

"Most egy ilyen apró hiba miatt, hogy nem volt a nevezési listán, megfosztották a klubot az álomtól, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeljen, elvették a játékosoktól azt, amiért oly' keményen dolgoztak. A klub regisztrálta őt, szóval nem akartunk semmit elrejteni vagy ilyesmi. Ez egy apró technikai baklövés volt, de a következményeket nagyon-nagyon nehéz elfogadni" - mondta sajnálkozva a lengyelek vezetőedzője, aki felkérte az UEFA-t, hogy mutasson következetességet az ügyben, hiszen korábbi, hasonló jellegű esetekben ilyen súlyos döntés egyetlen egyszer sem született.

"Azt gondolom, hogy mindez ellenkezik a tisztességes eljárás fogalmával, hiszen ilyen eset korábban is előfordult már. 2010-ben a magyar Debrecen szintén pályára küldött egy játékost, amire azt mondta nekik az UEFA, hogy jóhiszeműségből cselekedtek, ráadásul az eset nem volt befolyással az eredményre. Szóval őket más elbírálás alá helyezték, így pedig a minket sújtó döntést még nehezebb elfogadni. Az európai labdarúgásnak a fair playről kellene szólnia" - fogalmazott meg - bizonyos szempontból jogosnak mondható - kritikát a skandináv tréner, aki rávilágított a határozat következményeire is.

Hiába mosta le a pályáról a Celticet, mégis kieshet a Legia a BL-ből
"Az anyagi rész is óriási mélyütés a klubnak, hiszen attól a bevételektől esünk el, amelyből a jövőben tovább szerettük volna építeni a csapatot. Évek óta folyamatosan dolgozunk, zsinórban kétszer nyertük meg a lengyel bajnokságot, a jövőt építjük, együtt érzek a játékosokkal, akik rengeteget tettek azért, hogy ideáig jussunk. Lengyel csapat nem volt 17-18 éve a Bajnokok Ligájában és most jó esélyünk volt rá, hogy odakerüljünk, de az UEFA egy adminisztrációs hiba miatt elvenné ezt tőlünk." - adott hangot elégedetlenségének Berg.

A Legia elnöke, Boguslaw Lesniodorski meglepő véleménnyel van az ügyről, ugyanis a klub első embere szerint a Celticnek vissza kellett volna lépnie a BL-től. "Rendkívül csalódott vagyok, a futball és a sport veresége ez. Reméljük, hogy a Celtic lépni fog és követni fogja a fair play szellemét. Nekünk az számít, ami a pályán történt" - mondta Lesniodorski.

Az UEFA szigorúnak tetsző döntése után a Celtic bekerült a Bajnokok Ligája play offjába, míg a Legai az Európa Liga rájátszásban folytathatja. A pénteki sorsoláson mindkét sorozatban ellenfelet kaptak a csapatok, a Celtic a szlovén bajnok Maribort, míg a Legia a kazah Aktobe ellen folytathatja a nemzetközi kupaszereplést. Az ügynek várhatóan még lesz folytatása.

[1801499] 2014-08-21 20:00:00 Aktobe - Legiax;