Kajak-kenu vb

Hét érem, közte egy arany a szombati döntőkben

A magyar versenyzők egy arany-, két ezüst-, valamint négy bronzérmet gyűjtöttek a moszkvai kajak-kenu világbajnokság szombati döntőiben.

Az első helyet - címét megvédve - a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű kajak négyes szerezte 500 méteren, míg a szintén kajakos Csipes Tamara második lett 1000 méteren.

A kenus Vajda Attila ugyancsak címvédőként - egy kizárás után - harmadikként zárt egy kilométeren, ezen a távon ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhatott fel a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó, valamint a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid és Sarudi Pál alkotta kenu négyes.

Az első finálés nap délelőttjén hat 1000 méteres és két 500 méteres éremcsatát bonyolították le, elsőként a rövidebb táv két versenyén drukkolhattak a magyarok és a Krilatszkoje központ közönsége. A tömött lelátókon elkelt a naptej, a napszemüveg és a sapka, néhányan ernyővel védekeztek, ugyanis tűző napsütés és nagy meleg fogadta a kiérkezőket.

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu páros tavaly második lett ebben a számban Duisburgban, most szeretett volna előrébb lépni. Az, hogy ez nem fog sikerülni, már a rajt után eldőlt, a magyarok ugyanis nem kezdtek jól, nem tudtak faragni hátrányukból, így végül ötödikként értek célba. Vasárnap erősebb számukban, 1000 méteren címvédőként javíthatnak. Az első számot egyébként a hazai szurkolók nagy örömére az orosz Alekszej Korovaskov, Ivan Stil kettős nyerte.

Női kajaknégyesünk szerezte az első aranyat - Fotó: MTI, Vékássy Bálint

Következett a női kajak négyesek fél kilométeres versenye, ebben 2009 óta egyeduralkodók a magyarok, már ami a vb-ket és az olimpiát illeti. A Szabó Gabriella vezette címvédő kvartett remekül kezdett a döntőben, féltávnál már vezetett. A második 250 méteren aztán a lengyelek megpróbáltak feljönni rájuk, de Szabó a hajrában ismét megindította a hajót, így végül a magyar egység magabiztosan nyerte meg az idei vb első magyar aranyérmét.

Az első 1000 méteres fináléban is egy honfitárs címvédőt, a kenus Vajdát láthatták a magyar szurkolók. A 2008-ban olimpiai bajnok szegedi sportoló a július eleji, németországi Eb-n kikapott nagy riválisától, Sebastian Brendeltől, most visszavágásra készült. Mindketten óvatosan kezdtek, a brazilok húszéves reménysége, Isaquias Queiroz Dos Santos viszont hamar ellépett a mezőnytől és sokáig tartotta az előnyét. A hajrában Brendel és a cseh Martin Fuksa azonban feljött rá, a német meg is előzte, így a célvonalhoz másodikként ért a brazil, ekkor azonban úgy rúgta be a hajóját, hogy beleesett a vízbe, a versenybíróság pedig úgy döntött, nem volt a hajóban, amikor az áthaladt a célvonalon. Márpedig a szabály szerint csak az a versenyző rangsorolható, aki a kenujában van, így Queiroz Dos Santost kizárták. A győztes tehát Brendel lett, Vajda pedig - aki eredetileg negyedikként ért célba - felléphetett a dobogó harmadik fokára.

A folytatásban is egy magyar bronznak tapsolt a publikum, az Eb-ezüstérmes Medveczky Erika, Sarudi Alíz duó ugyanis harmadik lett a női kajak párosok egy kilométeres fináléjában. Győzött a dánok duója az Eb-győztes fehéroroszok előtt, a magyarok pedig 2011 után lettek ismét bronzérmesek ebben a számban.

A férfiak hasonló számában Hufnágel Tibor és Kökény Roland nagyot küzdött, de végül nem fért fel a dobogóra, ötödik lett. A duó idén alakult, június óta dolgozik együtt, a friss U23-as világbajnok Hufnágel első felnőtt világversenyén szerepelt.

A kenu négyes csak a döntőben volt érdekelt a vb-n, mert ebben a számban éppen kilenc hajó nevezett. A brandenburgi Eb-ezüst után most is a dobogóra tört a magyar egység, de egészen a hajráig úgy tűnt, ez nem fog összejönni, hiszen csak az ötödik-hatodik helyen haladt a hajó. A finis azonban nagyszerűen sikerült, így - a második fehéroroszoktól mindössze hét századmásodperccel elmaradva - harmadikként zárt a magyar négyes.

A délelőtt utolsó száma a női kajak egyesek ezer méteres küzdelme volt, amelyben az Ausztráliából idén hazatért Csipes Tamara - a szám 2011-es világ- és friss Európa-bajnoka - favoritként szállt vízre. Az új-zélandi Teneale Hatton félelmetesen kezdett, csak Csipes és a szerb színeket képviselő Ruzicic-Benedek Dalma tudott vele tartani, a magyar a táv második felében rövid időre át is vette a vezetést. A hajrára azonban Hatton újítani tudott, így rendkívül szoros befutó után övé lett az aranyérem Csipes és Benedek előtt. A finálé harmadik magyarja, a brit Simon Rebeka pedig ötödik helyen végzett.

A szombati nap a 200 méteres középfutamokkal folytatódik - öt magyar hajóval -, majd következnek az 5000 méteres döntők, három magyar résztvevővel.

Dobogósaink nyilatkozatai
Kárász Anna, aki a kajak négyes tagjaként pályafutása első aranyérmét nyerte felnőtt világbajnokságon: "Mindenki várja tőlünk a győzelmet, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült hoznunk a kötelezőt. Sokkal keményebb futamra számítottam, szinte már a rajt után érzetük, hogy meglesz az aranyérem."
Csipes Tamara: "Gondoltam, hogy az új-zélandi lány jól fog menni, különösen ebben a brutális hátszélben. Nem azért vagyok csalódott, mert második lettem, hanem mert így lettem második, ahogy. Ezerméteres versenyben az utolsó tíz méteren előztek meg, ez eléggé fájó. Éreztem, hogy nagyon rajtam van, de nem gondoltam, hogy megelőz. Fáj a vereség, bár nagyon jó pályát mentem."
Vajda Attila: "Azt hittem, ötödik lettem, utána szóltak, hogy menjek mérlegelni, mert harmadik vagyok. Hogy hogyan lettem ötödikből harmadik, azzal nem foglalkozom. Fenomenális, nagyon örülök ennek a bronzéremnek, ahogy minden éremnek! Egy elvesztett versenyből dobogó lett."
Vass András: "Úgy mentünk, hogy a végére maradjon tartalék, ez sikerült is. A második 250 méterünk nem olyan lett, amilyennek akartuk, de 500-tól nagyon jöttünk, összeállt a mozgásunk és végig bírtuk a tempót. Sajnáljuk, hogy minimális különbséggel lemaradtunk az ezüstről, de nem vagyunk csalódottak. Sarudi Pali csak a verseny után árulta el, hogy az utóbbi két napban kicsit betegeskedett, úgyhogy neki és edzőnknek, Ludasi Róbertnek köszönjük ezt a bronzot. Palinak egyébként holnap lesz a 31. születésnapja, más ajándékot nem is vettünk neki."
Medveczky Erika: "Örültünk volna, ha sikerül megszereznünk a második helyet, de természetesen elégedettek vagyunk a bronzéremmel is. Elég küzdelmes hét áll mögöttünk, úgy érzem, kihoztuk magunkból a maximumot."

A délutáni középfutamokon az öt érdekelt magyar egység közül háromnak sikerült beverekednie magát a vasárnapi döntőbe 200 méteren. A továbbjutók egyformán második helyekkel harcolták ki az előrelépést a középfutamból.

A kajak egyesek versenyében a friss Európa-bajnok - s a négyessel délelőtt aranyérmes - Kozák Danuta a lengyelek vb-ezüstérmese, Marta Walczykiewicz mögött ért célba, a kenus Lakatos Zsanett pedig - akárcsak egy hónapja, az Eb-döntőben - csupán a bolgár Sztanilia Sztamenovától kapott ki. A Molnár Péter, Bán Kristóf kajak páros remekül teljesítve a szerbek mögött lett második, s így ugyancsak készülődhet a döntőre.

A londoni olimpián hatodik, kajakos Dudás Miklós és a kenus Nagy Péter viszont nem jutott tovább, előbbi harmadik, utóbbi pedig hatodik lett futamában, így a zárónapon mindketten a B döntőben lesznek érdekeltek. Dudás azért nem jutott be a legjobb kilenc közé, mert a négy középfutam harmadikjai közül nem az övé volt a legjobb időeredmény.

A Kárász Anna, Vad Ninetta kajakos és a Nagy, Lantos Ádám kenus duó már a pénteki előfutamból biztosította helyét a fináléban.

Szintén délután rendezték az 5000 méteres számok döntőit. A kenusoknál Vajda Attila és nagy riválisa, a német Sebastian Brendel már az első néhány száz méter után kivált a mezőnyből, s csakúgy, mint egy hónapja a németországi Eb-n, innentől kezdve különversenyt vívtak az elsőségért. Többnyire a szegediek olimpiai és világbajnoka vezetett, az utolsó kör felénél azonban Brendel állt az élre. Vajda ugyan megpróbált tapadni az ellenfélre, s a hajrában mindent elkövetett, hogy befogja, végül azonban - hasonlóan az Eb-hez és a tavalyi vb-hez - ezúttal is másodikként ért célba, s megint a németé lett az arany. A magyar kenust a kontinensviadalon utólag kizárták, most azonban nem volt szabálytalanság, s az 1000 méteren szerzett délelőtti bronz után átvehette a hosszú távú döntő ezüstérmét.

"Nagyon elégedett vagyok a vb-szereplésemmel. Nem lehet mindig nyerni, s az, hogy két éremmel térhetek haza, boldogsággal tölt el" - nyilatkozott Vajda Attila.

A tavaly ugyancsak vb-ezüstérmes Csay Renáta női kajakban végig az élbolyban haladt, jól helyezkedett, s az utolsó körben megpróbált az élre törni, de ez nem sikerült neki. A brit Louisa Sawers közben megelőzte az addig vezető, Eb-ezüstérmes fehérorosz Marina Litvincsukot, Csay pedig elment a német Melanie Gebhardt mellett, s ez is maradt a befutási sorrend: Sawers győzött Litvincsuk és Csay előtt.

"Ha tudtam volna, hogy a brit lány ilyen gyors, máshogy taktikázom az utolsó körben. Ennek ellenére határtalanul elégedett vagyok a bronzéremmel. Még nincs vége a szezonomnak, szeptemberben jön számomra a maratoni vb" - mondta Csay Renáta.

A férfiak hasonló számában a 21 éves, vb-újonc Csontos Csaba nyolcadikként zárt.

A vasárnapi zárónap délelőttjén 15 döntőt rendeznek a vb-n, ezek közül 13-ban lesz magyar hajó. Délután a váltók versenyeivel zárul a viadal.

Kajak-kenu világbajnokság
Vasárnapi program (magyar idő szerint)
500 és 1000 m-es döntők 7.25
200 m-es döntők 9.38
váltó előfutamok 13.00
váltó döntők 15.00