Kajak-kenu vb

Pénteken mindenki továbbjutott, és már egy aranyunk is van

  • MTI

Mind a négy magyar egység sikerrel vette középfutamát a moszkvai kajak-kenu világbajnokság pénteki versenynapjának délutánján, ez pedig azt jelenti, hogy a vasárnap délelőtti nyolc 500 és 1000 méteres döntő mindegyikében lesz magyar hajó.

Remekül szerepeltek a magyarok délelőtt, amikor hat 500 méteres és két 1000 méteres szám előfutamait bonyolították le. Négy hajó bejutott a döntőbe, a többi számban erre nem volt lehetőség.

A rövidebb távon elsőként az Európa-bajnok és a tavalyi, duisburgi vb-n második Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenus duót szólították a rajthoz. A kettős esélyeshez méltóan teljesítette első pályáját, s futamgyőzelmével egyből a vasárnapi döntőbe került.

Kozák nagyon jó erőben van - Fotó: MTI, Kovács Tamás

Ugyanerre, mármint az egyenes ági fináléba jutásra nem volt esélye a K-1 abszolút favoritjának, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kozák Danutának, miután a "királykategóriában" 48-an neveztek és összesen hat előfutamot kellett rendezni, ahonnan nem lehetett egyből a legjobb kilenc közé kerülni. Kozák mindenesetre győzelemmel mutatkozott be.

Bár a férfiak hasonló száma már nem szerepel az ötkarikás játékok műsorán, itt is sok volt az induló. A negyven fős mezőnyben Dombvári Bence indult magyar részről, ő csütörtökön nem jutott döntőbe 1000 méteren, most fél kilométeren próbál javítani, ahol tavaly negyedik lett. Kezdésként futamában másodikként ért célba a kanadai Adam van Koeverden mögött. A győriek 19 éves ifjúsági világbajnok kenusa, Khaut Kristóf remekül debütált élete első felnőtt vb-jén, ugyanis az előfutamban nagy csatát vívott a tavaly vb-ezüstérmes üzbég Vagyim Menkovval, s végül második lett.

Párosban az első hely egyből finálét ért, ezt a lehetőséget pedig a Dombi Rudolf, Boros Gergely, valamint a friss Eb-győztes Szabó Gabriella, Csipes Tamara duó is kihasználta, így - ebben a számban - legközelebb csak vasárnap kell vízre szállniuk, akkor már a éremszerzés lesz a tét.

A két ezres szám közül az elsőben, férfi C-2-ben nem lehetett egyből a döntőbe kerülni, így az 500 méteren már finálés Vasbányai Henrik, Mike Róbert kettős is csak bemelegített a délutáni folytatásra. Ezt ugyanakkor stílusosan tették, bár a románok a hajrában megszorongatták őket, megnyerték versenyüket.

A délelőtt zárószáma, a férfi K-4 1000 méter is magyar győzelmet hozott: az olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel többek között az ötkarikás bajnok ausztrál egységet maga mögé utasítva ért elsőként a célba, és nagyszerű sikere nyomán már készülődhet a fináléra, miután az első hely itt döntőt ért.

A pénteki paradöntők során Rozbora András aranyérmet szerzett. A magyar versenyző a K-1 A sérültségi kategóriában bizonyult a legjobbnak 200 méteren.

"Ez volt életem legjobbja. Nem reménykedtem az első helyben, de dobogóra akartam kerülni. A kajakban találtam meg, amit kerestem, nagyon örülök és nagyon köszönöm az edzőmnek, Pruzsina Istvánnak" - nyilatkozott boldogan Rozbora András, aki három éve kezdett foglalkozni ezzel a sportággal.

Szerdán a kenus Suba Róbert lett bronzérmes a V-1 A sérültségi kategóriában, így a magyar küldöttség egy-egy első és harmadik hellyel zárta a vb-t. Tavaly érem nélkül maradt a paracsapat, s Weisz Róbert szakvezető idén azt a célt tűzte ki tanítványai elé, hogy legalább egy dobogós helyezést szerezzenek.

A parakenuban a V-1 a kenut, a K-1 pedig a kajakot jelöli. Az A sérültségi kategóriába tartozók a karjuk mellett csak a vállukat tudják használni versenyzés közben, a TA-ban a válluk mellett a törzsüket is, és minimális lábmunka is megengedett, míg az LTA-ban indulók a törzsük és a vállaik mellett a lábukat is tudják használni.

A parakenu 2010 óta hivatalos versenyszám a kajak-kenu világbajnokságon, s a 2016-os riói játékokon már a paralimpia műsorában is szerepelni fog.

A délutáni középfutamokban elsőként az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő kajakos Kozák Danuta ha lehet, a délelőttinél még fölényesebb győzelmet aratott, a riválisok csak a hátát nézhették. Több mint egy hajóhossz előnnyel célba érkezve jelezte: ezúttal is az aranyérmért jött.

A férfiak hasonló számának negyedik középfutama ugyancsak magyar sikert hozott: Dombvári Bence semmit nem bízott a véletlenre, mert ugyan még a második hely is finálét ért, ő nyert, s ezzel ezen a távon bekerült a legjobb kilenc közé. Csütörtökön, 1000 méteren ugyanez nem jött össze neki, ott csak a B döntőben szállhat majd vízre.

Khaut Kristóf is folytatta remek szereplését, élete első felnőtt vb-jén ugyanis kiharcolta a finálés indulás jogát, miután második pályáján a címvédő brazil Isaquias Queiroz Dos Santos és a cseh Martin Fuksa mögött harmadikként ért a célba.

"Tudtam, hogy a brazil és a cseh srác ellen nem lesz esélyem, és tartottam a lengyel fiútól is, őt azonban sikerült megvernem, idén már másodszor. Nagyon örülök, hogy bejutottam a döntőbe, hiszen ez volt a cél" - nyilatkozott Khaut.

Kozákhoz hasonlóan Vasbányai Henrik és Mike Róbert kettőse is címvédésre készül C-2 1000 méteren. Ezt délutáni teljesítményükkel is igazolták, ugyanis remek taktikával mentek végig, s csakúgy mint délelőtt, újabb győzelmet arattak.

"Túl vagyunk az ötszázas és ezres előcsatározásokon, úgy gondolom, mindenki teljesítette, amit vártunk tőle, egyedül Dombvári Bence nem jutott döntőbe a hosszabb távon, de aztán javított ötszázon" - nyilatkozott az MTI-nek Storcz Botond vezetőedző. - "Az látszik, hogy hasonlóan hozzánk, az ellenfelek is nagyon felkészültek, kíváncsian várom a döntőket. Aranyesélyeseink szerintem eddig annyit adtak ki magukból, amennyit kellett, van még bennük tartalék. Kellemes meglepetés a férfi kajaknégyes teljesítménye, szerintem reális eséllyel pályázik a dobogóra, és szeretném kiemelni a fiatal Khaut Kristófot is, aki berobbant a felnőtt mezőnybe."

200 méteren az előfutamokból két magyar egység biztosította a helyét a vasárnapi döntőben.

A legrövidebb táv első fordulójában mindössze három számban, női kenu egyesben és kajak párosban, valamint férfi kenu párosban lehetett egyenes ágon a döntőbe kerülni, ehhez egyformán az első helyet kellett megszerezni. Lakatos Zsanettnek ez nem sikerült, miután nagy csatában kikapott orosz riválisától és második lett, a Kárász Anna, Vad Ninetta és a Nagy Péter, Lantos Ádám duó azonban minden ellenfelénél gyorsabbnak bizonyult, így már készülhet a vasárnapi fináléra.

A többi számban amolyan bemelegítésként szolgált az előfutam, igazi tétje nem volt.

Kajak egyesben a friss Európa-bajnok Kozák Danuta és a két éve Londonban olimpiai hatodik Dudás Miklós is futamgyőzelemmel kezdett, míg a kenusok hasonló számában Nagy egy második hellyel mutatkozott be. A Molnár Péter, Bán Kristóf kajak páros negyedik lett. Ezek az egységek - akárcsak Lakatos - szombat délután a középfutamból biztosíthatják be finálés szereplésüket.

Kajak-kenu világbajnokság
A további program (magyar idő szerint)
szombat:
500 és 1000 méteres döntők 9.00
200 méteres középfutamok 12.30
5000 méteres döntők 14.30
vasárnap:
500 és 1000 méteres döntők 7.25
200 méteres döntők 9.38
váltó előfutamok 13.00
váltó döntők 15.00