Kajak-kenu

Kozák Danuta - két kemény év a maori harcos ellen

  • VNA

Bár Lisa Carrington nevét eddig is ismertük, a riói olimpiáig még sokszor fogjuk őt Kozák Danuta legnagyobb ellenfeleként emlegetni.

Napra pontosan két évvel a riói olimpia megnyitója előtt azt hiszem kevés nagyobb magyar aranyesélyest tudnánk említeni, mint a kajakos Kozák Danuta. A kétszeres olimpiai bajnok magyar klasszis a héten a moszkvai világbajnokságon is bizonyíthatja majd kivételes képességeit, ahol nagy eséllyel két számban is összecsap majd egy remek új-zélandi kajakossal. Cikkünk tárgya ezúttal nem Danuta (akiről túl sok újat aligha tudnánk írni a sportkedvelőknek), sokkal inkább az a rivális, akit a következő két évben majd sokat fogunk, fognak emlegetni ellenfélként. 

Az új-zélandi Lisa Carringtonról van szó, aki Danutával ellentétes irányt járt be, ő ugyanis 200-as specialistaként kezdte, de mára már ("Kellett az új kihívás, ezért megyek hosszabb távokat is" - mondja) az 500-as távon is a legjobbak között van, amire jó bizonyíték tavalyi világbajnoki bronza Duisburgból. A magyar kajakos inkább 500-as menő volt, amióta viszont a londoni olimpia óta párjával, a volt kenus Somogyi Bélával készül, már a 200-as távon is sikeres, legutóbb például az idei Eb-n sem talált legyőzőre ezen a távon.

A magyar kajakosnál két évvel fiatalabb, most 25 esztendős Carrington még 2009-ben Szegeden tűnt fel, ahol a kajak kettes ezer méteren szerzett bronzot a Világkupán, a londoni olimpia előtt nem sokkal azonban már az egyesre, a frissen az ötkarikás programba került 200 méteres számra váltott, ahol előbb 2011-ben Szegeden (első új-zélandi nőként) világbajnok lett, majd egy évvel később az olimpián sem talált legyőzőre. Itt ráadásul majdnem fél másodperccel, ezen a távon hatalmas fölénnyel nyert. Carringtont maori édesapja (édesanyja amúgy angol) vitte le annak idején kajakozni, az alapokat pedig a kivik négyszeres olimpiai bajnok kajak-legendájától, Ian Fergusontól sajátította el. Mozgását elnézve tán el sem hisszük, de tény, a kajakozást csak 16 évesen kezdte el, így akárhogy osztunk-szorzunk, mindössze hét év alatt jutott el olimpiai bajnoki címig.

Egy maori törzs (ngati awa) tagjai szerint Carrington kajakos stílusa hasonlít egy hétszáz évvel ezelőtt élt ősükhöz, Wairaka-hoz, aki annak idején egy hatalmas viharban a nyílt víz felé sodródó hajót a partra evezve mentette meg jó néhány ember életét. A fizikailag rendkívül erős Carrington saját testsúlya 1,3-1,4-szeresét képes kinyomni fekve nyomásban, ez megegyezik azzal az aránnyal, amit a kivik kétszeres olimpiai bajnok súlylökője, Valerie Adams is tud. Erejére jellemző, hogy az interneten fellelhető olyan felvétel is, ahol 20 kg-os súllyal a derekán húzódzkodik harmincas szériákat...

Carrington sokoldalúságát (csak hogy ebben is Danutához mérjük) bizonyítja, hogy K-2 500-on is olimpiai hetedik tudott lenni Londonban. Rióban is hasonlóan komoly, többszámos tervei vannak, amelyet jól bizonyít, hogy edzőjével, Gordon Walkerrel már most keresik az ideális edzőtábor helyszínt a 2016-os nyári játékok előtti időszakra. A moszkvai vb előtt Spanyolországban és Portugáliában edzettek hetekig, semmit nem akarnak a véletlenre bízni, ha esetleg ez a felkészülés nem jön be, jövőre még tudnak új helyszínt keresni a Rió előtti időszakra. Egyelőre azonban ne szaladjunk még ennyire előre, hiszen szerdán kezdődik a moszkvai síkvízi világbajnokság, ahol 200 és 500 méteren is Carrington-Kozák csatát várnak a szakemberek.