Forma-1

Ecclestone megvásárolta a szabadságát

Peren kívüli egyezséggel ért véget Bernie Ecclestone, a Forma-1 első emberének németországi korrupciós ügye.

Szabad, de hogy ártatlan-e? - Fotó: AFP

Biztosan nem kell börtönbe vonulnia a brit üzletembernek, mivel 100 millió dollár kifizetésével gyakorlatilag megvásárolta a szabadságát. Ecclestone-t egy 2005-ös adásvétel miatt fogták perbe. Akkor 44 millió dollárnyi kenőpénzzel vette rá Gerhard Gribkowskyt, a Bayern LB bank megbízottját, hogy a bank által egy fizetésképtelen ügyféltől örökölt Forma-1-es részesedést az ő egyik cégének adják el.

2014 elején Ecclestone már megnyert egy pert, amelyben kártérítést követelt tőle egy rivális cég az árak lenyomása miatt, de az akkori ítélet nem jelentette, hogy nem történt vesztegetés. A mostani végkifejlet sem jelenti azt, hogy az üzletember ártatlan, ugyanakkor azt sem, hogy bűnös. Egyszerűen szabadon távozhat, az ügyet pedig lezárták, Bajorország ugyanis megelégedett a 100 millió dolláros kártérítéssel. Amit egyébként Ecclestone elég könnyen kifizet, hiszen a Forbes nagyjából 4,2 milliárd dollárra becsüli a vagyonát.

A német törvények a hasonló manővereket egyes nehezen felderíthető ügyek esetében engedélyezik, hogy csökkentsék a bíróságok leterheltségét, ugyanakkor természetesen ez a végkifejlet nem mindenki tetszését nyerte el. A korábbi igazságügy-miniszter, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger szerint nemcsak "rossz ízű, egyenes pofátlan" az ítélet, mivel azt sugallja, hogy a gazdagok bármikor megvásárolhatják a szabadságukat.