Francia foci

Miként debütál az első nő a férfiak világában?

A francia másodosztály nyitófordulójának zárómérkőzésére kerül sor a hétfői napon, amely egyben történelmi jelentőségű is lesz.

Corinne Diacre a meccs napján ünnepli 40. születésnapját/

A feljutásra hajazó Brest gárdája fogadja hétfő este a Clermont csapatát, amely találkozóval lezárul a francia másodosztály első fordulója. Hogy miért érdekes ez a párosítás? Nos, a helyzet az, hogy a vendégeket egy bizonyos Corinna Diacre irányítja, aki így az első hölgy lehet a világon, aki a férfiak között vezetőedzőként debütál. Az eddigi rekorder Carlina Morace volt, aki 1999-ben a Serie C1-ben szereplő Viterbese együttesének élén dolgozhatott, de korábban ennél magasabb szinten még nem adtak lehetőséget a gyengébbik nem képviselőinek.

Mint ahogy arról a tavasszal beszámoltunk, a Clermont együttese kinevezte a vezetőedzői posztra Helena Costát, csakhogy a portugál hölgy a felkészülés kezdetén visszalépett a feladattól, miután a vezetőség úgy igazolt játékosokat, hogy vele nem egyeztetett előtte. A Clermontnál azonban nem engedtek a koncepcióból, hiszen Costa helyett Corinne Diacrét, a francia női válogatott korábbi játékosát és segédedzőjét nevezték ki a kispadra. 

A Clermont a 40 éves hölgy irányításával készült fel a szezonra, igaz sok sikerélmény nem érte a csapatot, hiszen az öt felkészülési mérkőzése közül csak egyet tudott megnyerni. A gárda iránt ennek ellenére hatalmas az érdeklődés, ami a vezetőedzőnek nem igazán van ínyére.

"Ez a fokozott érdeklődés a személyre való tekintettel erősen túlzó, szeretnék a Clermontra koncentrálni" - mondta Diacre, aki futballtörténelmet ír azzal, hogy profi ligában első nőként vezet férficsapatot. "Derűs a hangulat. Lesz némi izgalom, de megpróbálok úrrá lenni rajta" - mondta nevetve a klub honlapjának adott videóinterjúban Diacre. "Amennyire csak lehet megpróbálok a háttérben maradni és a munkára koncentrálni, mert ami engem érdekel, azok a játékosaim" - tette hozzá, akinek 40. születésnapja éppen a találkozó napjára esik.

Hogy mire megy első meccsén Diacre az majd elválik, mindenesetre a bukiknál nem a Clermont a favorit, hiszen átlagosan 1.90-1.95-ös szorzón kínálják a hazai, és 4.30-as oddson a vendéggyőzelmet. Történelmi meccs lesz, az már biztos.

[1710080] 2014-08-04 20:30:00 Brest - Clermont Footx;
163160