Átigazolás

Lukaku 28 millió fontért az Evertoné - hivatalos

Az Everton szerdán este bejelentette, hogy klubrekordot jelentő 28 millió fontért végleg megszerezte a Chelsea-től Romelu Lukakut.

Fotó: evertonfc.com

A 21 éves csatár az előző szezont a liverpooli csapatnál töltötte kölcsönben, 33 meccsen 16 gólt szerzett. Az Everton nagyon szerette volna végleg átigazolni, erőfeszítésüket siker koronázta, igaz, a Chelsea megkérte Lukaku árát, 28 millió fontban (35 millió euró) állapodott meg a két klub. Immár a belga az Everton történetének legdrágább igazolása. Lukaku öt évre írt alá a Vajasokhoz.

A fiatal kora ellenére már 32-szeres belga válogatott játékost 2011-ben szupertehetségként szerződtette a Chelsea az Anderlechttől, a különböző bónuszokkal együtt összesen 22 millió euróért. Első szezonjában mindössze 12 meccsen kapott szerepet a Kékeknél. 2012-2013-ban kölcsönadták a West Bromwich Albionnak, ahol 35 találkozón 17-szer volt eredményes. Tavaly augusztusban játszott néhány tétmeccsen a Kékeknél, de aztán megint kikölcsönözték, ezúttal az Evertonnak, ahol egyik kulcsfigurája volt a csapat menetelésének a 2013-2014-es idényben. Roberto Martínez együttese az ötödik helyen végzett, az Európa Ligában indulhat ősszel. Lukaku a nyári világbajnokságon nem futballozott kiemelkedően, de az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőn győztes gólt szerzett.

"Nagyon izgatott vagyok hogy ismét csatlakozhatom az Evertonhoz. Fantasztikus élményeim voltak itt tavaly, remek a kapcsolatom a menedzserrel, az elnökkel, a személyzettel, a játékosokkal és a szurkolókkal. Alig várom, hogy ismét elkezdjük a munkát és újabb sikeres szezont fussunk" - nyilatkozta a belga támadó.

"Romelunak hatalmas szerepe volt Roberto és az Everton kirakósában, senki sem örül jobban nálam, ma az ebédnél véget ért egy 11 hónapos küldetés, hála minden fél erőfeszítéseinek, beleértve Romot, az ügynökét, a Chelsea-t és természetesen Robertót" - fogalmazott Bill Kenwright elnök.

"Romelu Lukakut az Everton állandó játékosaként üdvözölni olyan hír, amit minden szurkoló hallani akart. Romelu még mindig egy fiatal srác, egészen egyedi képességek rejlenek benne, alig várjuk, hogy láthassuk játszani, és futballistaként növekedni az elkövetkező években. Rom érkezése több, mint egy aláírás, a kemény munka gyümölcse, amit azért tettünk, hogy megszerezzük azt a játékost, akit akartunk. Ez egy nagy pillanat az Everton történelmében, tökéletes módja annak, hogy hogy felkészítsük a csapatot a következő szezonra" - zengett dicshimnuszt a spanyol menedzser, Roberto Martínez.

Lukaku az Everton harmadik nyári szerzeménye, hozzá hasonlóan Gareth Barryt is kölcsönszerződés után szerezte meg végleg a klub a Manchester Citytől. Muhamed Besicet a Ferencvárostól igazolta át az egyesület, az egyik legnagyobb angol tehetséggel, Ross Barkleyval pedig hosszabbított, akárcsak az ír védővel, Séamus Colemannal.

A Vajasok vasárnap a Portóval találkoznak barátságos meccsen, ami egyben Leon Osman búcsúmérkőzése lesz.

[1745682] 2014-08-03 17:00:00 Everton - FC Portox;